Translate

joi, 23 ianuarie 2014

Ma organizez



Nu stiu daca v-am povestit vreodata, eu sunt ciuca hotilor. M-au calcat de doua ori, si inainte de casatorie si dupa, cand deja schimbasem domiciliul. Dar eu nu sunt persoana care sa puna la inima intamplarile negative, desi am iesit pagubita din ambele experiente. In orice caz, a doua oara nemernicii se foisera prin toata casa si rascolisera cat apucasera. Trasesera lucrurile din sifonier, deschisesera dulapurile, isi varasera nasul peste tot.  Ulterior, cand nervii si emotiile se mai estompasera, am gasit si un motiv de amuzament. In sufragerie, la dulapul in care imi tin hartoagele de tot soiul, acte si documente, usa ramasese cascata, fara sa fie insa nimic miscat din loc.
Cred si eu! Parca imi imaginez si acum mutra perplexa a hotului pus in fata mormanului de hartie. Probabil ca a renuntat din prima sa gaseasca ceva, oripilat de aparenta dezordine, coplesitoare pentru cineva strain de familie. Rectific. E coplesitoare si pentru mine de la un timp deoarece greu ma hotarasc sa sistematizez ceva in hartii, sunt alergica si stranut apoi o juma’ de zi. Numai ca, in ultimii ani, teancurile au crescut si au tot crescut, devenind o jungla mortala pentru date si informatii. Facturi si contracte, retete, adeverinte, acte de munca, certificate, e un intreg ecosistem social care se dezvolta absolut natural in dulapul meu. Mai grav este faptul ca, in lipsa de spatiu, devalmasia pare sa acapareze si alte colturi ale casei, biroul calculatorului si biroul de scolar fiind urmatoarele pe lista victimelor.
„ Auzi, nevasta...aveam eu un biletel pe care notasem numarul instalatorului, era in caietul de langa calculator...” aud din ce in ce mai des, cu mici variatiuni, in sensul ca numarul poate fi al baiatului de la gaze, de la telefoane, de la cablu etc.
Ma  lasi ? Biletelul a luat deja calea ghenei de gunoi, probabil confundat cu vreo alta notita inutila. De mine, ca mi-am pierdut demult rabdarea sa verific importanta fiecarei hartiute amarate. Mai grav este insa cand ma debarasez de lucruri esentiale cum ar fi ID-ul si parola de acces in reteaua de internet sau mailul verisoarei din Scotia sau programarea la dentist sau data sedintei cu parintii.
Asadar, m-am  hotarat! Anul acesta imi iau inima in dinti si pun ordine in cosmar, ma lupt cu toti demonii delasarii si amenajez un mic rai al activitatilor „office”. 
 Pentru aceasta am nevoie doar de cateva ajutoare extrem de lumesti pe care le gasesc in depozitul de papetarie , locul unde totul este la indemana, ca de-aia se numeste “depozit”, nu? Deci, iata rezolutiile mele pentru 2014:
1. Cat mai multe mape de plastic colorate ! Nu de alta dar voi putea sa-mi impart actele pe caprarii si pe culori si sa gasesc la marele fix tot ce caut;
2. Numerele de telefon intr-un singur loc! Adica intr-un repertoar , in ordine alfabetica, sa nu mai „ratacesc” instalatorul exact cand pocneste teava de la calorifer;
3. Jos cutiile de pantofi! Cum adica ce tin in cutii de pantofi? Cam orice...de la diplomele copilului la poze de familie, de la reclame utile la retetele doctorului, pixuri, nasturi, cd-uri si dvd-uri. Anul acesta va fi anul adevaratelor cutii de arhivare;
4. Toate relatiile la indemana! Cartile de vizita vor avea un locsor special intr-un clasor numai al lor, o solutie eficienta, dar si cu mult stil, sa rup gura targului;
5. Nici o fituica la gunoi! O tavita pentru documente le va tine in siguranta, pe birou, atat timp cat voi hotara ca sunt utile sau voi transcrie informatiile pe altceva;
6. Protectie pentru datele mele! Asta pentru ca aud intruna de la consort: „Femeie, nu mai arunca extrasele de la banca fara sa le rupi, ca nu stii pe mana cui ajung!”. La facturi idem. Asa ca voi apela la ...distrugatorul de documente ...ta-naaa! Plus ca reduc volumul la hartia depozitata pentru reciclare;
7.  Fara crize de alergie! Si fara firimituri in tastatura, ca ala mic rontaie la calculator. Praful de pe birou imi da mult de furca, cu atatea coltisoare in care se strecoara. Il rezolv cu un spray cu jet de aer, o gaselnita inteligenta pentru pastrarea curateniei in locuri greu accesibile.
Dupa cum observati sunt plina de intentii bune. Poate va inspir si pe voi sa va faceti ordine in offline, ca online am vazut ca stapaniti bine situatia. Spor la treaba!


3 comentarii:

  1. De fel suntem doi oameni ordonati.Dar zilele trecute,cum nu am avut un tocator de hartie, sotul meu a rupt facturi,chitante si tot ce tine de anul 2012,vreo doua ore.Pe cele din 2013, le mai tinem.Cam tot ce ti-ai propus tu ,mape colorate,carnet cu numere de telefon si altele sunt .Nu am auzit de spreyul cu aer.Spor la traba,cand ai chef!

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi după ce scrii ai ceva de luat de la depozit! :)
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. :))) Daca nu tu, atunci cine?! Good job, girl!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.