Translate

sâmbătă, 24 mai 2014

Despre carti, aventuri si promotii

Ma uit la numarul afisarilor de pagina pe luna trecuta si ma ia cu fiori...6666....ma lasi?! Brrrr, sper sa se schimbe iute ca am mai avut niste semne astazi...
In ultimele saptamani au fost cateva promotii online la edituri si librarii. Ma tot "invartesc" pe langa continuarea de la Urzeala Tronurilor, imi trebuie "Inclestarea regilor", eventual si "Iuresul sabiilor" ca altfel devine obsesie. Noroc ca m-am mai potolit vizionand sezonul doi din serial. Ei bine, la editura Nemira am fost de vreo cateva ori pe punctul sa apas butonul "Comanda", dar, de fiecare data, nu mi-a convenit reducerea de pe site. Pe urma mi-am amintit ca la aceasta editura, daca trimiti o recenzie la o carte din categoria "Noutati" capeti un discount de 60% la trei carti, iar pentru restul beneficiezi de 50%. So, m-am gandit eu bine, am rasfoit noutatile si am hotarat sa comand din seria "Eu sunt numarul patru" cartea "Lupta celor noua" .

Citisem cele cateva randuri de pe site, ca e premiata, ca e bestseller, ca e sf+aventuri, si concluzionasem ca mi se potriveste. Asta se intampla acum doua luni. Am primit cartea si m-am apucat s-o lecturez. Faptul ca e al treilea volum al seriei nu m-a descurajat, pricep repede intriga indiferent de unde pornesc. Cum nu aveam timp sa citesc decat seara, a trebuit sa renunt la povestile pentru pusti si, la cererea expresa a unicului meu ascultator, am lecturat cu voce tare romanul in cauza. Spre lauda odraslei mele, trebuie sa spun ca nu adormea decat pe la pagina a zecea, intre timp bombardandu-ma cu diverse intrebari inteligente despre personajele din carte. Va dati seama ca, in acest fel, n-am inaintat prea repede cu lectura desi cartea e destul de subtirica. El adormea, eu mai citeam in gand cateva pagini, dar a doua zi reveneam in punctul de unde adormise smecherul, altfel dansul pierdea firul taman cand era mai palpitant. Si uite asa, pana sa termin cartea, aceasta a iesit din categoria "noutati" a editurii, deci s-a dus de rapa reducerea de 60%. Ma multumesc si cu 50%, numai sa reusesc sa storc 400 de cuvinte despre carte, ca asta e regula ca sa beneficiezi de promo...
Acum ma uit la coperta si ma intreb ce pot sa scriu despre acest roman? Ca pe mine nu m-a impresionat prea tare. Sa incerc totusi!
Asadar "Eu sunt numarul patru" este al treilea volum din seria "Lupta celor noua", un roman despre doua civilizatii extraterestre care se confrunta pe Pamant. Volumul meu paperback are 296 de pagini tiparite rezonabil ca dimensiune a textului, am apreciat faptul ca, desi sunt mioapa, nu m-am chinuit sa descifrez scrisul, asa cum patesc cu alte carti. Cartea este la editia a doua si a fost tradusa de Ana-Veronica Mircea.
Pe coperta apare un nume ce pare a fi al autorului, este vorba despre Pittacus Lore. Gresit, nu este numele autorului, ba chiar este numele unui personaj pomenit din cand in cand in povestire. In spatele pseudonimului stau doi autori, James Frey si Jobie Hughes, cam nazdravani ca sa ma exprim elegant. Primul a scris trei bestselleruri, doua presupus autobiografice, numai ca la un moment dat s-a aflat ca mare parte din istoriile povestite nu erau reale ceea ce a condus la un scandal de proportii. Oprah Winfrey l-a invitat in emisiune sa recunoasca adevarul in fata telespectatorilor. Al doilea autor este mai modest, seria "Eu sunt numarul patru" fiind singura dintre lucrarile sale care a vazut lumina tiparului.
Autorii in cauza manifesta oarecare aplecare catre mister si conspiratii extraterestre deoarece pe prima pagina a cartii stau scrise cateva randuri derutante (pentru cei slabi de inger) de genul: "Evenimentele povestite in aceasta carte sunt reale...Existenta altor civilizatii este o realitate! Unele dintre ele incearca sa va distruga!". Ce impact au asemenea cuvinte asupra cititorului? Ei bine, maica-mea m-a intrebat alarmata daca poate fi real subiectul? Mi-a trebuit ceva timp sa o conving ca este doar o strategie de vanzari. Dar uite ca functioneaza!
Stilul celor doi autori nu exceleaza in subtilitati. Mai degraba am avut senzatia ca asist la un meci in genul american unde doi comentatori sportivi vorbesc pe rand, completandu-se cu brio. Se cheama ca subiectul este axat pe actiune si iar actiune, dar la un moment dat genul acesta devine obositor. Timpul folosit este prezentul in cea mai mare parte, iar planurile povestirii sunt doar doua. Fiecare capitol este relatat din perspectiva a doua personaje, un baiat si o fata, folosindu-se persoana intai singular, alternand invariabil pana cand, intr-un final, eroii imprastiati ai povestirii reusesc sa se reuneasca. La inceput chestia asta m-a derutat, ca actiunea schimba decorul si povestitorul si eu nu pricepeam pe ce parte a globului ma mai gasesc. In paranteza fie spus eroii se fataie ceva de speriat, cam pe toate continentele.
Ma gandesc ca traducerea n-a fost cine stie ce tur de forta. Autorii nu folosesc termeni de specialitate, expresii sau cuvinte care nu apar in limbajul curent sau care trebuie cautate in dictionar. Acest fapt plus actiunea in exces plus subiectul cam simplut ma face sa cred ca romanul este destinat in principal adolescentilor. Sau adultilor mai tari de cap. Sorry!
Povestea in sine nu are la baza vreo idee deosebita, parca mi-aduce aminte de Transformers. Planeta Lorien este cucerita de o alta civilizatie, mai belicoasa, mogadorienii, de profesie invadatori. Ca sa salveze ce se mai putea, ultimii lorieni se imbarca pe o nava si ajung pe Pamant. Este vorba despre noua copii, de varste diferite, impreuna cu maestrii lor, cei care trebuie sa-i calauzeasca in viata. Lorienii au infatisare omeneasca si se pierd printre locuitorii Pamantului. Atunci cand cresc ei capata puteri extraordinare, ajutati fiind si de ceva tehnologie extraterestra formidabila. Rolul maestrilor numiti "cepani" este acela de a-i educa si de a-i instrui pentru ca, mai tarziu, sa se intoarca pe planeta natala si sa lupte impotriva invadatorilor. Dar nici mogadorienii nu stau cu mainile in san. Ii urmaresc pe Pamant, se aliaza cu serviciile secrete americane, furnizeaza oamenilor arme si ii conving ca lorienii trebuie capturati. Haituiti si de mogadorieni si de oameni, lorienii se pierd unii de altii si sunt obligati sa se ascunda in permanenta. Mai tarziu ei incearca sa se regaseasca, unii sunt descoperiti si pier, ceilalti fac eforturi uriase pentru a se putea reintoarce acasa.
Asa cum probabil ati ghicit, copiii sunt identificati printr-un numar (de unde si numele cartii!), dar au si nume obisnuite. Intervin si ceva probleme sentimentale, ca vorbim de un grup format din baieti si fete, altfel povestea ar fi fost prea rece pentru gustul publicului.  
Rasa umana pare sa aiba un rol negativ in toata aceasta tevatura. Oamenii sunt pacaliti de mogadorieni sa lupte impotriva cui nu trebuie. In realitate mogadorienii au Pamantul pe lista, dupa rezolvarea problemei cu lorienii vor sa ne invadeze planeta pentru resursele sale. Ca sa existe o delimitare clara rau-bine, mogadorienii sunt fiinte inalte, puternice si urate din punct de vedere fizic, iar conducatorul lor suprem dispune de forte supranaturale greu de invins.
Ce-ar mai fi de spus? S-a facut si un film dupa carte, intitulat "I am number four", aparut in 2011. De fapt, pe coperta cartii apare personajul jucat de Alex Pettyfer, unul dintre actorii filmului. The New York Times a scris despre aceasta serie ca este "suspans la superlativ intr-un roman care te tine cu sufletul la gura". Poate in limba engleza. In romana pierde la traducere. Ceea ce suna bine in engleza, suna uneori nefiresc in romana. Parerea mea!

In speranta ca am depasit cele 400 de cuvinte obligatorii, poate recenzia va foloseste la ceva. In prezent gasiti cartea la reducere pe Nemira, cu 24,95 lei. Nu ma intrebati cate volume mai sunt dupa acesta citit de mine, ca nu ma intereseaza. Mi-a ajuns unul singur! Si nici nu am curiozitatea de a le citi pe primele doua, curiozitatea mi-a murit odata cu ultima pagina din cel citit. Adio si-un praz verde!
P.S. Da' parca as vedea filmul...

6 comentarii:

  1. Cuprinzătoare şi cuprinzătoare recenzie. Mi se pare că Ana-Veronica Mircea se află în lista mea de prieteni de pe FB! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe scurt m-a cam plictisit, puterile astora mici sunt trase rau de par!

      Ștergere
  2. Eu nu sunt fana filmelor & cartilor sf, ce am vrut sa iti zic e ca poti verifica numarul de cuvinte scriind sau dand paste textului aici: http://wordcounter.net

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, chiar ma intrebam daca nu exista vreo modalitate de a tine socoteala.

      Ștergere
  3. Si eu vreau sa citesc Urzeala Tronurilor, dar veci nu gasesc vreun volum liber la biblioteca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele de pe Nemira sunt tot timpul la reduceri, mai bine o cumperi. Vorbesc de cele obisnuite, paperback, ca hardcoverul e scump!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.