Translate

duminică, 31 ianuarie 2016

Mitul cancerului provocat de deodorantele cu aluminiu

S-a scris in presa, in carti de tratamente alternative, s-au facut emisiuni, am fost speriati cu tot soiul de informatii. Pe scurt, se spune ca ingredientele din deodorantele si antiperspirantele clasice sunt nocive, ele find absorbite prin piele. Mai mult, deoarece se aplica frecvent la subrat, aproape de sani, ele au fost asociate cu aparitia cancerului mamar.
Nici Institutul National al Cancerului din SUA si nici administratia americana pentru alimente si droguri (FDA) nu detin date statistice sau rezultate din cercetari care sa arate ca aceasta conexiune este reala.
Se stie ca in deodorante/antiperspirante sunt folositi ca ingrediente active compusi cu aluminiu. Se stie ca acesti compusi sunt meniti sa blocheze transpiratia la nivelul pielii. Unele studii sugereaza faptul ca acesti compusi au un efect hormonal asemanator estrogenului si se stie ca estrogenul este favorabil dezvoltarii celulelor canceroase.

Alte cercetari au fost centrate pe parabeni, niste conservanti folositi in majoritatea produselor de ingrijire, demonstrandu-se ca acestia mimeaza de asemenea activitatea estrogenilor in celulele corpului. Un studiu derulat in 2004 a aratat ca in 18 din 20 mostre de tesut canceros au fost gasiti parabeni. Si totusi se sustine ca asta nu demonstreaza ca parabenii provoaca tumorile la san. Autorii studiului nu au analizat si tesuturi din alte parti ale corpului si nu au demonstrat ca parabenii se gasesc numai si numai in tesuturile canceroase. Mai mult, nu a fost relevata provenienta parabenilor sau faptul ca prezenta lor in organism se datoreaza exclusiv utilizarii deodorantelor. Sunt necesare ai alte studii care sa arate ca aceste substante altereaza ADN-ul celular si provoaca cancerul.
Un studiu din 2003 realizat pe un numar de 437 de persoane cu cancer mamar a aratat ca boala s-a instalat mai devreme la cele care foloseau deodorante/antiperspirante si isi radeau parul mai des. Mai mult, femeile care aveau aceste obiceiuri dinainte de varsta de 16 ani au fost diagnosticate la o varsta mai tanara decat celelalte. Ideea este ca pe o piele rasa compusii chimici patrund mai repede in corp. Studiul a fost repetat in 2006, dar nu a putut fi facuta o asociere, mai degraba mostenirea genetica si utilizarea contraceptivelor orale au un risc crescut de aparitie a cancerului.
Avand in vedere faptul ca rezultatele studiilor sunt contradictorii, sunt necesare cercetari mai aprofundate. Pana atunci insa, stiti voi, paza buna trece primejdia rea. Chimicalele sunt chimicale si nu pot fi sanatoase pentru organism. Daca aveti ceva istorie de familie cu cazuri de cancer la san, mai bine ferti-va cat puteti.
Stiu, veti spune ca un deodorant natural poate fi scump si nu are mirosul sau eficienta unuia clasic. Chiar asa este, dar la un moment dat veti fi nevoiti sa alegeti daca va pasa intr-adevar. Exista si produse acceptabile ca pret, cautati-le in ograda romaneasca. Hofigalul si Favisanul produc astfel de deodorante. Byly este un deo-stick cu apa termala facut de spanioli, la pret de circa 17 lei, fara parabeni, aluminiu sau alcool.  Si pe urma gasiti pe la naturisti piatra de alaun, nu miroase neam, dar tine la nesfarsit, te saturi de ea! Exista bineinteles si deo solid homemade facut de diverse persoane, dar acesta trebuie pastrat la frigider, altminteri se inmoaie si se rupe.
Exista variante acceptabile ca pret, trebuie doar sa cautati putin prin magazine si sa va consolati cu gandul ca nu poti avea un produs perfect, ci doar unul destul de sanatos.

3 comentarii:

  1. Eu raman sa il folosesc pe cel cu aluminiu.Asta e!De ceva tot o sa mor.Te feresti de una si dai de alta.
    Asa credeam ca si cei care traiesc la tara,care se hranesc bio si asa mai departe nu dezvolta cancer si totusi mama lu soacra-mea a murit de cancer de intestin acum cateva luni.Ce sa mai zic!Femeia respectiva nici nu folosea deodorant cu saruri de aluminiu,se spala si asta era si totusi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu mi-am luat piatra de alaun, mi se pare dificil de folosit, mai mult pentru ca dupa ce ud piatra sau pielea nu-mi dau seama daca s-a fixat produs pe piele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am saturat de piatra de alaun, nu mirosea a nimic. Acum am metoda proprie: dau intai cu un deo stick naturist si pe deasupra cu unul cu bila mai parfumat.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.