Translate

marți, 26 decembrie 2017

Razboiul linistit de Paul McAuley

Razboiul linistit este un SF aparut la Editura Paladin (colectia Sci-Fi Masters) si a fost scris de Paul McAuley, unul dintre cei mai inzestrati povestitori si creatori de space-opera ai acestui gen.
Este o carte surprinzatoare prin faptul ca se axeaza pe genetica, pe ecologie, pe reconstructia ecosistemelor. Din punctul acesta de vedere s-ar putea sa nu fie tocmai digerabila pentru toata lumea.
Subiectul este plasat intr-un viitor nu foarte indepartat, dar suficient de indepartat astfel incat Pamantul sa fi trecut deja printr-o schimbare climatica radicala, iar oamenii sa fi reusit sa colonizeze unii dintre satelitii sistemului solar. Dar oricat de dramatica ar fi situatia pe Terra, oricate eforturi s-ar depune pentru refacerea mediului distrus, societatea este animata de aceleasi politici veroase, propagate de cateva familii mari aflate la putere.
Oamenii de stiinta nu sunt chiar de capul lor, o parte din personajele cartii sunt prinse in mijlocul unui conflict intre Pamant si coloniile sale din spatiu. Societatile extraterestre au avantajul ca au putut fi cladite in mod democratic, fara interventia clasei politice de pe planeta-mama, au fost libere sa experimenteze noi forme de a se exprima si de a se organiza. Acum, conducatorii de pe Terra se tem ca aceste nuclee sociale se vor rupe definitiv si vor deveni cu totul independente fata de planeta de origine unde lucrurile nu merg tocmai bine.
Paul McAuley este un as al spatiului interplanetar, este inegalabil in descrieri marete, mi-aminteste foarte mult de Kim Stanley Robinson cu a sa trilogie Marte. De fapt, actiunea romanului se "plimba" foarte mult, mutandu-se de pe Pamant pe satelitii lui Jupiter sau Saturn cu o usurinta demna de admiratie.
De ce razboiul linistit? Pentru ca, desi avem parte de confruntari, lovituri de teatru, crime si santaje, in mare parte actiunea mocneste, se trag sfori si, in general, Pamantul este prea putin afectat sau implicat in aceste agresiuni derulate mai ales in coloniile exterioare.
Este interesant ca eroii din viitor nu sunt soldati, ci oameni de stiinta care au dus practicile geneticii la alt nivel, reusind crearea unor habitate care se pot dezvolta in cele mai aspre conditii. Din acest punct de vedere, Paul McAuley este un autor aparte. Pentru el stiinta este mai presus de orice alta cucerire a omului, este cea care va salva la un moment dat viitorul Pamantului, cu conditia sa fie lasata sa lucreze.
Peisajele lui Paul McAuley sunt devastator de...frumoase, chiar atunci cand sunt aride, inghetate si pustii. Descrierile englezului au meritul de a te teleporta in vastitatea sistemului solar, lucru pe care l-am apreciat cel mai mult la aceasta carte, chiar daca lipseste suspansul acela teribil ce te tine cu sufletul la gura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.