Translate

vineri, 13 aprilie 2018

Aditivii din alimente, cateva lucruri mai altfel

Ne-am obisnuit sa-i consideram nocivi, indiferent cum sunt obtinuti, gratie intenselor campanii din mass-media si semnalelor de alarma trase de medici si nutritionisti.
Adevarul este ca nu cunoastem in totalitate efectele aditivilor din produsele alimentare asupra organismului uman, iar multe lucruri ies de-abia acum la iveala, in urma unor studii efectuate de specialisti, pe diferite teme.
Va prezint cateva noutati, poate va ajuta sa fiti mai vigilenti atunci cand cititi etichetele de pe ambalaje.
Conservantul benzoat de sodiu ajuta la ameliorarea simptomelor schizofreniei.
Este vorba despre o schizofrenie mai severa, rezistenta la tratamentul clasic cu substanta numita clozapina. Surprinzator, nu? Uite ca un conservant poate face si ceva bun. Da, dar este un caz execeptional, asta nu inseamna ca si previne aparitia bolii, sa nu confundam lucrurile.
Daca rezultatele studiului se confirma, acesta va fi un pas important in tratarea pacientilor cu schizofrenie severa.

Consumatorii de mancare spicy au tensiunea mai mica.
Studiul a fost derulat pe subiecti chinezi. S-a constatat ca gustul usturat, obtinut cu ajutorul capsaicinei, un compus aflat in ardeii iuti, da senzatia ca mancarea este si sarata. In acest fel, consumatorii nu pot detecta nivelul scazut de sare din mancare. Rezultatul este ca si tensiunea lor se poate mentine la valori scazute. Cu alte cuvinte, sa mananci usturat te poate ajuta daca tii o dieta lipsita de sare.

Combinarea unor indulcitori artificiali inlatura gustul amar ramas dupa consumul fiecaruia in parte.
Ei, asta e o chestie care nu a putut fi explicata in intregime, dar e tare interesanta. Se pare ca, daca amesteci saccharin (zaharina) cu ciclamat, de exemplu, amareala pe care o simti in gura se reduce semnificativ. Si s-ar parea ca acest lucru a fost descoperit de vreo 60 de ani. Explicatia ar fi ca inlocuitorii de zahar stimuleaza receptorii pentru gustul amar, dar si ii si inhiba daca sunt amestecati. Ura, daca se gasesc combinatiile potrivite, medicamentele noastre nu vor mai fi amare. Ce mai conteaza ca indulcitorii de mai sus sunt si foarte nocivi pentru sanatate!

O dieta fara sare s-ar putea sa nu duca la scaderea tensiunii arteriale in timp.
Fara sare este regula de baza la hipertensivi. Si totusi, un studiu recent a aratat ca regula nu este chiar infailibila. Rezultatele studiului au fost de fapt mai transante, in sensul ca nu s-a putut demonstra ca lipsa de sare din hrana are beneficii pe termen lung asupra tensiunii arteriale. S-a evidentiat de asemenea ca marirea aportului de potasiu, calciu si magneziu va mentine tensiunea scazuta, indiferent de aportul de sare. Mmmm, nu stiu ce sa zic. Sa nu uitam ca si rinichii sunt afectati de consumul exagerat de sare. Alte studii arata clar efectul benefic al reducerii consumului de sare asupra rinichilor bolnavi. Cine sa mai inteleaga ceva?!
In schimb, specialistii spun ca o dieta fara sare nu are impact nici asupra sanatatii oaselor din perioada de menopauza a femeilor. Dar in mod sigur, exagerarile afecteaza ficatul. Pe de alta parte, marirea aportului de sare ajuta organismul sa lupte impotriva microbilor.

Etichetele de pe produsele alimentare influenteaza gradul de percepere a aromelor.
Cu alte cuvinte, reclama e sufletul comertului. Daca scrii pe eticheta ca ceva este "light", dietetic (fara zahar, fara sare etc), automat consumatorul crede ca este mai putin aromat. Asadar, este mai putin atractiv pentru cineva un produs care prezinta explicit lipsa unui ingredient. Aviz realizatorilor de reclame!

Bicarbonatul de sodiu are unele efecte asupra vederii.
S-ar parea ca reduce usor sensibilitatea la lumina, dar in schimb mareste capacitatea ochilor de a detecta obiectele in miscare. Poate nu va spune mare lucru chestia asta, dar are implicatii asupra tratarii unor boli grave de retina, ce pot duce la orbire.

Tensiunea este afectata de hrana aditivata cu fosfati.
Este o nou descoperita cauza a bolilor de rinichi si implicit a cresterii tensiunii arteriale. Este vorba despre consumul de alimente ca branza procesata, parmezanul, cola sau orice alt produs super-procesat. Fosfatii sunt folositi pe post de conservanti si stabilizatori ai pH-ului. Dar ei stimuleaza productia hormonului numit FGF23 care are efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Nivelul acestui hormon in rinichi poate da indicii chiar si asupra sperantei de viata a unui pacient.

Inchei aici, reamintindu-va ca informatiile de mai sus nu reprezinta linii dupa care sa va ghidati sau sa va tratati singuri. Numai un doctor va poate spune ce metode trebuie sa aplicati, stiu ca multi nu prea au incredere in stiinta medicilor de pe la noi, dar astia sunt specialistii si cu ei defilam.

Un comentariu:

  1. Probabil daca sunt in cantitati mari sunt nocivi ;ca de obicei ce e mult,strica .Eu cred ca ar trebui interzise de pe piata romaneasca ;am inteles ca prin alte tari nu sunt adaugate atat de multe E-uri ca la noi.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.