Translate

marți, 3 aprilie 2018

Despre alungarea ciorilor si cat de istete sunt

Vorbesc despre pasari cu adevarat, nu va ganditi ca fac vreun joc de cuvinte. Ideea acestui articol mi-a venit in timp ce observam astazi resturile cuiburilor de ciori, care se vad bine deocamdata printre crengile inca golase, cocotate sus, cat mai sus posibil. Cat de sus, va spun ceva mai incolo.

Ca sunt prea multe prin orase si tare stricatoare nu este nevoie sa va amintesc. In Ploiesti, pe cel mai frumos bulevard al urbei, toata vara e dezastru. Cuiburi insirate in castani, gainat cat cuprinde, banci stricate, un miros de crescatorie de pasari atunci cand ploua. Mare disconfort! Si stiu ca este aceeasi situatie si in alte orase mari de pe la noi, dar si peste tot in lume. A achizitionat primaria aparate din acelea zgomotoase, dar jivinele s-au obisnuit repede si au inteles ca nu este niciun pericol. Cred ca cei de la domeniul public au incercat sa mai strice din cuiburi, dar intotdeauna exista nebunul de serviciu, cetateanul vigilent care se pune contra, indiferent de legitimitatea actiunilor oficiale. Adica s-a zis ca pasarile sunt ocrotite. Pai, nu sunt toate, nici pe departe, dar pas de-i explica fanaticului ca populatiile mai trebuie si controlate. E mai bine cu gainat in jur, e mai natural. Daca ar fi rare sau pe cale de disparitie, ar fi protejate cu mare tam-tam. Dar sunt atat de destepte, incat se inmultesc peste masura si prospera pe nervii nostri.

In prezent exista un soi de armistitiu intre primarie si ciorile rezidente. Eu nu le urasc nici pe departe, ba cred ca le admir mai abitir decat pe orice alta specie cunoscuta. De ce? Pai, pentru ca seamana teribil cu onorata specie umana, sunt teribil de inteligente, in felul lor pasaresc, si la fel de razbatatoare in viata.

Din acest motiv s-au facut cercetari intense pe creierul si comportamentul acestor paraziti urbani, iar rezultatele au fost uluitoare. Familia stiintifica a ciorilor, adica a corvidelor, include cateva specii la fel de istete. Aceste fiinte ar fi putut domina Pamantul daca evolutia le-ar fi oferit posibilitatea sa aiba membre adaptate pentru a manipula obiecte sau limbaj articulat. Chiar si asa, performantele acestor pasari depasesc orice imaginatie. Ele pot improviza unelte rudimentare, se pot juca, pot invata sau chiar pot deplange moartea unui semen de-al lor. Putin infricosator, nu? Stia el Hitchcock ce stia...

Ciorile din jurul casei/blocului vostru va cunosc mai bine locuinta decat voi insiva. Tin minte ce copii arunca pietre dupa ele si cunosc ruta exacta a masinilor de gunoi. Stiu ce caini frecventeaza zona lor si chiar se pot angrena in jocuri cu cei mai prietenosi.

Le-ati vazut vreodata cum va urmaresc cu privirea aceea rece, intunecata si nu se deranjeaza sa zboare chiar daca va duceti spre ele? Sunt capabile sa va "cantareasca" gesturile si sa traga concluzia daca sunteti o amenintare sau nu. Isi dau seama foarte repede cand sunt pacalite, apropo de sperietorile bipede din gradini sau de aparatele zgomotoase din orase. Dar daca au suferit un atac sau una dintre ele a fost accidentata/omorata, vestea se raspandeste cu viteza fulgerului in stol si toate vor invata imediat cum sa se fereasca.
Sursa: futurism.com

La americani s-a observat ca, in cazul in care un fermier impusca o cioara, intregul stol se va feri sa mai traverseze acel teren. Un vanator care tine in mana o arma va fi recunoscut ca atare si ocolit de la distanta, deoarece s-ar parea ca dansele au calitatea de a identifica trasaturile fetei sau obiectele care le-au ranit odata.
Vor alege intotdeauna sa-si construiasca cuibul la peste 3 m inaltime, ca sa se simta in siguranta, si vor ataca orice animal care va incerca sa se apropie, nu numai de cuib, dar si de arborele in care se afla acesta.

Asadar, cum sa te descurci cu asemenea pasari inteligente? Pai, in Hong Kong, de pilda, unde au aparut adevarate invazii si erau considerate o plaga, s-a recurs la cateva solutii radicale. Au doborat toti arborii prea inalti si au plantat specii joase. Au platit cetatenii sa distruga cuiburile si sa adune ouale. Au angajat vanatori care sa patruleze in oras si sa impuste pasarile. Acum, populatia de ciori este semnificativ mai mica si este tinuta strict sub control.
Ei, bine, la noi nu se poate lua nicio masura de acest gen, sunt interzise prin lege. Si nici vorba sa traga cineva cu arma prin oras.

Daca le hraniti, va vor fi vesnic recunoscatoare, va vor aduce mici "atentii", fleacuri gasite pe strada si vor recunoaste inclusiv masina voastra sau alte lucruri pe care le detineti. Acum ceva timp, a fost un articol despre o fetita care hranea niste ciori. Dupa un timp, acestea au inceput sa-i "daruiasca" mici obiecte gasite ici si colo. Acest comportament a fost speculat in cadrul unui experiment. Ciorile au fost invatate sa adune gunoaie si sa le aduca in locuri special amenajate unde primeau hrana drept recompensa.

Ciorile au o viata sociala complexa, bazata pe legatura stransa intre indivizi, lucru care le ajuta sa prospere. Iar noi, modificand peisajul, le-am ajutat sa se instaleze langa noi si sa profite de bogatia resurselor din localitatile noastre. Au memorie, limbaj, capacitate de invatare si sunt deschise oricarei oportunitati. Studiile au aratat ca toate corvidele au creierul destul de mare in comparatie cu dimensiunea corpului lor, dar la cioara si la corb creierul aduce mai mult cu cel al primatelor. Partea frontala este foarte mare si aceasta este zona care gazduieste gandirea analitica.

Dar sa revenim la problema de la inceput. Exista metode de a le alunga din oras? Mmmm, s-ar parea ca nu, sunt lipite de noi ca marca de scrisoare. Oricum, pot fi indepartate dintr-un loc unde cuibaresc, ajustand inaltimea arborilor sau eliminand ramificatiile de craci mari, acolo unde acestea pot fi folosite ca suport pentru cuiburi sau daramand cuiburile din timp. Toaletarea copacilor duce la expunerea cuiburilor conditiilor meteo rele, cum ar fi vanturile puternice, si asta nu le convine deloc!
Uneori functioneaza barierele fizice de tipul imprejmuirilor din sarma, dar nu intotdeauna dau rezultate si nimeni nu stie de ce. S-au mai sugerat metode pirotehnice, folosirea explozibililor, a unor aparate electronice, lasere si substante chimice, dar astea nu merg in oras si nici oricum deoarece afecteaza si alte specii de pasari. Ultrasunetele nu le afecteaza deoarece ele nu percep acest tip de sunete.
Din gradini pot fi alungate prin folosirea unor modele mecanice de bufnite, folosirea de lumini intermitente sau a pulverizatoarelor cu apa.
Sursa: stoppestinfo.com
Cele mai eficiente metode au fost cele legate de oferirea unei surse alternative de hrana si de "tunderea" arborilor sau inlocuirea lor cu specii joase.
In rest, daca le aveti prin curte, mai bine va distrati urmarindu-le comportamentul, decat sa va enervati incercand sa scapati de ele.

5 comentarii:

  1. In ultima vreme am facut o multime de poze unor astfel de pasari, in ideea unei povesti. Imi pare bine ca citesc un astfel de subiect. Nu sunt singura careia i se pare interesant, cumva!
    Zile cu spor in pregatirile Pascale! Toate cele bune si frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu o cioara care sta in varful unui stalp și arunca nuci in capul oamenilor. DUpa ce am observat-o in mai multe randuri, mi-am dat seama ca de fapt nu oamenii o interesau. Ea lua nuci dintr-o gradina din apropiere, unde era un nuc falnic, și le arunca din varful stalpului ca sa se zdrobeasca de asfalt. Repeta de mai multe ori miscarea pana reusea sa crape nuca.
    Faina postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este exact genul de actiune de care sunt capabile, nu ma mira chiar deloc!

      Ștergere
  3. hmmm, stiam ca sunt inteligente dar nici chiar asa... le vad mereu cum se bat cu pescarusii la noi!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.