Translate

luni, 30 iulie 2018

Cum alegi periuta de dinti

La mine e simplu! Am o sensibilitate dentara atat de mare, din cauza paradontozei, incat pur si simplu cumpar o periuta care sa aiba perii moi, soft cum s-ar zice. Orice altceva imi da acea senzatie de electrocutare sau de durere la orice apasare mai intensa.

Asta inseamna ca, oricat mi-as dori, nu pot trece la periuta de dinti electrica, asa cum procedeaza o multime de oameni, in ideea ca asigura o curatare mai eficienta si mai rapida a danturii. Si totusi, dupa ce periuta electrica a intrat puternic in moda, iata ca exista o revenire a preferintelor catre unealta manuala. Chestie pe care au vazut-o si companiile producatoare, care si-au pus creativitatea si stiinta la incercare, inovand chiar si niste obiecte atat de simple ca periutele de dinti.
Pentru ca nu va puteti imagina cat de complexe pot ajunge aceste consumabile destinate ingrijirii dintilor. Cred si eu! Ce este mai neplacut decat sa ai diverse afectiuni dentare si ce este mai rau decat o durere serioasa de dinti? Daca te chinuie dintii, nu-ti mai trebuie nimic, iti piere tot cheful de viata.

Periutele de dinti pot fi fabricate din materiale diferite si pot avea un design diferit, inovatia constand tocmai in dispunerea perilor sub unghiuri diverse sau in modul cum este curbat capul. Necesitatea acestor dotari sta tocmai in faptul ca gingiile si dintii au forme cu multe adancituri si locuri unde o periere obisnuita nu poate rezolva problema indepartarii resturilor alimentare.

Cand vine vorba unui top al celor mai bune periute manuale, site-urile de specialitate va prezinta diferite produse ale unor cunoscute companii, dar trebuie sa privim cu oarecare detasare aceste clasamente, in fond aceste articole pot fi sponsorizate, platite. Va avertizez de acest lucru deoarece, daca ati fost atenti la preturile din magazine, unele modele de periute nu sunt tocmai ieftine, avand in vedere faptul ca normele de igiena ne cer sa le schimbam destul de des, dupa o luna sau maxim trei de utilizare.

O parere unanima ar fi ca o periuta ca cea din imaginea de mai jos are un design eficient. Cred ca perii incrucisati sunt de vina, cel putin estetic, de popularitatea produsului. Pur si simplu designul inspira incredere, sugereaza ca ar face mai mult decat o periuta clasica.

Si totusi, in varful topurilor stau periute cu peri verticali, dar cu alte calitati: cu peri moi sau medii, subtiri, care asigura si un masaj al gingiilor. Ca cele de mai jos. Unele dintre aceste periute prezinta si un maner dotat cu zone anti-alunecare pentru o manevrare mai usoara. Desi toti perii par egali, in realitate exista mai multe straturi, astfel incat sa se muleze pe curbura dintilor, in partea superioara si pe laterale.
In alte cazuri, periutele prezinta si alte atuuri: sunt antimicrobiale, asigura o curatare similara celei profesionale, fac dintii sa straluceasca, au efect ca dupa folosirea atei dentare.
In fruntea clasamentelor stau periutele de tipul celor care pot fi folosite dupa interventii chirurgicale in zona bucala (extractii, implanturi, aditii de os). Ideea este ca, dupa proceduri stomatologice mai complexe, trebuie cu atat mai mult sa asiguri o igiena perfecta. Si nu o poti face decat cu un produs bland, care sa nu raneasca mai tare zonele afectate. Are calitatea ca poate curata dintii pe toate laturile fara sa afecteze smaltul acestora. Plus ca este ideala pentru cei cu sensibilitate dentara. Specialistii in stomatologie recomanda atfel de produse, iar oamenii tind sa le prefere, indiferent daca au probleme dentare sau nu.

Pana la urma, in alegerea unei periute de dinti eficiente, manuala sau electrica, trebuie sa tineti cont de tot felul de lucruri. Cineva care din diverse motive nu poate manipula o periuta obisnuita, cum ar fi persoanele cu maini afectate de artrita, poate opta fara grija pentru un produs electric. Principalul avantaj al periutelor manuale este acela ca ofera moliciune si un grad ridicat de manevrabilitate, lucru important pentru cei care au dinti sensibili la orice apasare.

Pentru o periere perfecta trebuie sa tineti cont de urmatoarele reguli:
- sa dureze cel putin 3 minute
- sa folositi o cantitate mica de pasta de dinti
- sa tineti periuta inclinata la 45 de grade in raport cu suprafata dintilor
- sa mentineti igiena prin acoperirea capului periutei cu un capac
- sa periati prin miscari circulare si nu foarte apasate
- sa masati si gingia cu degetele pentru activarea circulatiei sangvine
- sa nu folositi periute de provenienta dubioasa ca s-ar putea sa contina substante toxice

Indiferent de alegerea voastra, nu uitati! Periajul de seara si cel de dimineata va pot scuti de multe probleme.

4 comentarii:

  1. Noi inca suntem la periuta electrica, nu a ajuns moda la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai dintii sanatosi, e clar ca o periuta electrica e alegerea ideala. De fapt periuta electrica e o moda, nu cea manuala. Numai ca oamenii par sa revina la stilul traditional de a curata dintii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si periuta mea seamana cu cea de la Oral B, din motivele enumerate de tine, pare sa faca mai multe chestii si asa ca o aleg, dar chiar se simte mai bine decat cu cea clasica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu n-am folosit niciodata periuta electrica. Din cele simple, medium de la Colgate. Cred ca mențin mereu raportul ăsta cu 2-3 luni schimbare. 3 minute nu merge intotdeauna :)
    Si mai am o periuta speciala pentru implante, din aceea care curăță printre.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.