Translate

miercuri, 17 aprilie 2013

Maurice Lacroix – filiera elveţianã



Mama mea a avut timp de 30 de ani un ceas elveţian adevãrat…mecanic adicã! Aurit, plat şi cu cadranul mare, o frumuseţe pe care am admirat-o mult timp la mâna ei. Dupã ceva ani ceasul a paţit ceva, o micã defecţiune. Am gãsit un ceasornicar, unul dintr-aceia bãtrâni şi pasionaţi de munca lui, care a fãcut rost de piese de schimb şi l-a reparat. L-am purtat la rândul meu vreo 4 ani, în toatã perioada facultãţii...Era deosebit şi mã mândream cu el. Ceea ce vreau sã spun este faptul cã ceasul acesta avea nouã vieţi, era indestructibil şi nu se putea demoda. Din cauza mecanismului. Un ceas mecanic elveţian este sinonim cu trãinicia. Dar şi cu un preţ piperat. Cred şi eu! Sunt din ce în ce mai rare, inaccesibile unei largi pãturi sociale şi devin exclusiviste.

In ziua de azi mecanismele quartz dominã piaţa. Sunt uşor de produs în masã, versatile, adaptabile multor tipuri de carcase. Schimbi bateria şi gata! Numai cã durata lor de viaţã este substanţial mai micã. Si nu-i nici o şansã sã-l laşi moştenire ca cine ştie ce valoare!
Adevãraţii manufacturieri de ceasuri mecanice sunt şi mai puţini. Chiar şi printre elveţieni. Mã refer le cei care fabricã componentele unui ceas de mana în propriile ateliere. Titulatura de “manufacturier” este un mare motiv de mândrie în industria orologeriei. Asta deoarece în spatele unor branduri stau adevãrate inovaţii, mecanisme complexe sau designuri unice. Maurice Lacroix este un nume sonor în cercul restrâns al orologeriei elveţiene. Surprinzãtor, nu este numele vreunui fondator de marcã, de acum un secol, ci este un nume fantezie adoptat pentru un brand, în 1975, de cãtre compania Desco von Schultess din Zurich care dorea sã se extindã şi pe piaţa ceasurilor. Numele Maurice Lacroix a avut o ascensiune fulminantã începând cu anii ’80 datoritã standardelor de calitate pe care le-a impus produselor sale şi ambiţiei de a combina modernul cu perfecţiunea cerutã de tradiţia elveţianã. In laboratoarele din Munţii Jura au luat naştere mecanisme extrem de complexe, cu funcţii adiţionale, revoluţionare chiar, de referinţã pentru industria orologeriei. Sub brandul Maurice Lacroix a fost lansat primul ceas mecanic cu memorie din lume, iar experienţa echipei creative este legatã în special de cronografe, display-uri retrograde şi indicaţiile fazelor lunii. In atelierele brandului fiecare piesã este verificatã individual, iar fiecare ceas asamblat este supus unor teste de acurateţe şi etanşeitate, implicând ajustarea mecanismului prin metode computerizate. Cu adevãrat o treabã elveţianã, un pic fanaticã, un pic paranoicã, dar fãcutã din respect pentru cumpãrãtor.

 Unul dintre cele mai cãutate ceasuri ale acestui brand este Maurice Lacroix Calendrier Retro Steel1, cu întoarcere manualã, o piesã destinatã bãrbaţilor. Cu o carcasã rotundã din oţel inoxidabil şi un design în linii clare, simple, concentrice, marcat cu cifre romane numai pe jumãtate din cadran, acest ceas se doreşte a fi un accesoriu pentru o persoanã întreprinzãtoare, activã.  
Carcasa de 46 mm este completatã de geamul din cristal safir , un material sintetic extrem de interesant, compus din oxid de aluminiu, şi care imitã safirul natural, fiind unul dintre cele mai dure materiale de pe pãmânt. Motiv pentru care este prelucrat cu diamantul şi este costisitor. Dar şi foarte greu de zgâriat. Cred cã începeţi sã vã daţi seama cât sunt de durabile aceste ceasuri. Rezistenţa acvaticã este de 50 m.
Ceasul are o “rezervã de putere” de 48 de ore. Adicã odatã întors la maximum, merge timp de 48 de ore. De fapt, ca multe ceasuri Maurice Lacroix, are şi un indicator (cel plasat în dreptul cifrei III) menit sã arate câtã “rezervã de putere” existã la un moment dat şi dacã e cazul sã-l întorci. De asemenea , în dreptul cifrei IX existã un indicator pentru ziua curentã din lunã, iar secundele pot fi citite pe indicatorul rotund plasat peste ora VI.  Alte caracteristici de design sunt date de cureaua sobrã din piele şi de faptul cã , pe spate, este vizibil mecanismul, dând o impresie de brut, industrial.  
Maurice Lacroix este unul dintre puţinii “independenţi” care rezistã în domeniul orologeriei, în sensul cã se bazeazã pe resursele proprii, îşi concepe şi îşi fabricã produsele, reuşind astfel sã controleze perfect nivelul calitãţii acestora. Motiv pentru care unele dintre modele sunt lansate ca “limited edition”, aceasta însemnând chiar...limited, adicã  doar câteva zeci de bucãţi.
Aş adãuga în final cã achiziţia unui astfel de ceas este, nu neapãrat un moft, cât o investiţie. Bine întreţinut, el poate rezista o viaţã. Ca sã nu mai zic cã poate deveni piesã de colecţie şi îşi poate dubla sau tripla valoarea dacã este vândut în cadrul unei licitaţii, lucru care s-a întâmplat şi în cazul unor ceasuri Maurice Lacroix.

3 comentarii:

  1. Nu m-au pasionat niciodata ceasurile, insa stiu ca cele de firma valoreaza o avere. Pentru pasionati merge sa investesti intr-o asemenea bijuterie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si cand sunt vechi si se defecteaza, tot valoreaza o gramada de bani atata vreme cat exista cineva care le poate repara!

      Ștergere
  2. La noi in familie, barbatii sunt cei interesati de ceasuri. Femeile mai putin, desi nu as spune nu unui ceas deosebit, daca cineva mi l-ar face cadou. :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.