Translate

duminică, 22 aprilie 2012

Alimente vii - argumente împotriva gătitului


De câte ori fierb şi fierb şi iar fierb o mâncare (asta pentru că nu suport zarzavaturi sau carne gătite pe jumătate, chestie de gust nu altceva), am totuşi o strângere de inimă. Imi dau perfect seama că, procedând astfel, o mare parte din valoarea nutritivă a hranei se pierde. E logic, având în vedere că gătitul la temperaturi înalte este un proces distructiv pentru majoritatea compuşilor, substanţelor, cum vreţi să le ziceţi. Pe de altă parte pun în balanţă securitatea pe care trebuie să o asigur familiei mele atunci când prepar hrana cea de toate zilele.
Trăim vremuri în care bacteriile, virusurile, bolile transmisibile, neglijenţa celor care produc şi comercializează alimente sunt o regulă şi nu o excepţie. Aş vrea cu adevărat să mănânc mai sănătos...dar mi-e frică.
Pentru cei care se află în aceeaşi dilemă ca şi mine, am găsit în cartea dr. Gillian McKeith – Hrană vie pentru sănătate - o pledoarie împotriva gătitului foarte bine argumentată. Iată în principiu ce motive interesante expune acest specialist.
Principalul beneficiu oferit de alimente în general este furnizarea enzimelor necesare funcţionării organismului nostru. Orice proces de gătire- coacere, prăjire, fierbere – adică încălzirea la temperaturi de peste 48 gr.C timp de 20 de minute, duce la distrugerea completă a tuturor enzimelor din alimentul respectiv.
Vă vine să credeţi ? Dacă nu, scriitoarea dă ca exemplu un studiu făcut pe un număr de 900 de pisici, timp de 10 ani, acoperind 4 generaţii ale acestor animale. Jumătate au fost hrănite cu carne crudă şi lapte, iar cealaltă jumătate cu carne gătită şi lapte pasteurizat. Pisicile care au consumat alimente gătite au suferit de o serie de boli asemănătoare bolilor societăţii umane moderne. Mai mult, fiecare generaţie a fost din ce în ce mai slăbită, având probleme cu oasele, osteoporoză, artrită, disfuncţii imunitare, sterilitate, moştenitori cu defecte la naştere. Cauza acestor degenerări ? Lipsa totală a enzimelor din alimentele gătite. Acest studiu nu îndeamnă oamenii să mănânce carne crudă, nimeni nu trebuie categoric să facă aşa ceva, riscurile de a contacta vreun microorganism sunt extrem de mari. Acest studiu doar relevă importanţa prezenţei sau absenţei enzimelor în alimentaţie.
Paranteză : studiul este important şi pentru crescătorii şi iubitorii de animăluţe de casă. Este un semnal că nu trebuie să hrănim animalele aşa cum ne hrănim noi, unii chiar se străduiesc să fiarbă carne sau cumpără acele crochete pentru câini şi pisici, este o hrană nefirescă pentru un animal.
Si astfel ajungem la proteine care sunt de asemenea distruse în timpul gătirii. Mai mult, acestea pot deveni dăunătoare, unii compuşi sunt nedigerabili şi imposibil de asimilat de către organism. Atunci de ce mai mâncăm carne ? Realitatea e că mâncăm o friptură care nu ne foloseşte la aproape nimic, decât că ne păcăleşte foamea şi ne îngraşă.
Urmează vitaminele, alte victime directe ale gătitului...unele dintre ele rezistă dar activitatea lor este redusă semnificativ. De exemplu B1 se pierde în procent de 96%, vitamina C până la 80% şi tot aşa. In concluzie, de multe ori, eficienţa hranei pe care o mâncăm este de doar 15% din cauza pierderii majorităţii substanţelor nutritive.
Aveţi grijă mare la consumarea alimentelor fierbinţi, ele afectează structura moleculară a celulelor gurii şi limbii şi favorizează cancerul limbii sau al gâtului.
Socantă este afirmaţia că alimentele gătite, consumate cu preponderenţă, determină o inflamare a organelor principale ale corpului şi reducerea ţesutului creierului. Lipsa sistematica a enzimelor practic duce la micşorarea creierului.
In timpul gătitului, pesticidele şi fungicidele folosite în agricultură pot fi eliberate în alimente, formând compuşi şi mai toxici care îngreunează ficatul şi se depozitează în zonele slăbite ale organismului.
Mă opresc aici deoarece este ora mesei şi trebuie să...gătesc ceva. Dar ce ?
Vă urez poftă bună !

3 comentarii:

  1. Hhaha. Un articol pe gustul meu :))
    Cartea e foarte buna insa nu e singura de genul acesta care expune diferentele dintre hrana vie si cea gatita pana la moarte :))
    Am zarit cartea chiar ieri la targul din Mall. scumpa dar merita. ptr cine nu doreste sa se informeze on-line (sau nu are posibilitati)
    Mie mi-e mila sa fierb legumele. Stiu ca nu prea ramane nimic din ele dupa gatire insa gatesc si eu ciorbe din cand in cand si supe.
    Carne nu mai consumam demult, asa ca nici macar pofta nu ne mai e de ea.
    Verdeturile insa sunt foarte importante ca sa nu fie gatite. Eu le pun la supa de-abia dupa ce am stins focul sau in farfurie.
    De fructe ce sa mai zic.. au atat de multe principii active incat prin gatire nu mai ramai cu aproape nimic.
    Alimentele fierbinti nu irita doar cavitatea bucala ci si stomacul. in gura mancarea sta cateva secunde, in stomac cateva ore. depinde de aliment.

    Toxinele din alimente se depun cea mai mare parte in intestinul gros, de aici rezulta boli ca ... nu le mai dau nume.. ca e plin de ele in societatea moderna

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am luat aceasta carte la Jurnalul National si a fost sub 15 lei...am luat o gramada de carti extraordinare , la preturi de 10-15 lei, de fiecare data cand au aparut cu ziare sau reviste...practic sotul meu si-a facut relatii pe la vreo trei chioscuri de ziare si a luat aproape tot ce a aparut. In alta ordine de idei, fructele categoric le mancam numai crude, dar fara coaja pentru ca acolo se cantoneaza toate chimicalele aplicate in pomicultura. Din pacate cu verdeata eu sunt mai sceptica si o fierb vreo 10 minute in mancare. Salata o spal de o innebunesc, frunza cu frunza...am citit ca inainte de a ajunge in supermarketuri multe verdeturi sunt trecute prin apa cu clor. In timp au fost cateva scandaluri cu alimente organice, cum ar fi sucurile naturale, insuficient procesate, si care au declansat epidemii destul de grave. Dar cine sa mai stie adevarul?

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.