Nu toată lumea se omoară după linte, iar unii nici măcar
n-au încercat vreodată aşa ceva…e adevărat că lintea nu e prea aspectuoasă, e
chiar mai plebee decât fasolea şi nici nu se găseşte pe toate drumurile.
Mie mi-e lene să
o fierb aşa că prima dată am cumpărat linte la conservă. Nu gătisem niciodată
linte, la noi în familie nu se servea, dar, cu toate acestea, aveam o idee şi
ţineam să mi-o pun în practică. Am fiert câteva ouă tari, le-am scobit
gălbenuşul şi l-am amestecat cu maioneză şi boabe de linte, apoi am umplut la
loc jumătăţile de albuş. A fost ok, pentru început aflasem şi eu ce gust bun au
boabele mici şi de altfel absolut anoste.
De atunci cumpăr
tot timpul, ghinionul e că nu o găsesc mereu la conservă, şi de obicei o fac în
amestec cu clasica fasole, adăugând verdeaţă din belşug-mărar şi pătrunjel.
Dar iată o reţetă
de-ţi lasă gura apă din cartea « O masă într-o farfurie » apărută la
Reader’s Digest. Voi mai scrie despre reţetele din această culegere deoarece sunt
fabuloase şi extrem de apetisante, cu ingrediente nu tocmai greu de găsit şi la
noi.
Supă de linte cu cârnaţi polonezi – 4 porţii
Daca reuşiţi să
vă adunaţi limba şi să o băgaţi în gură deoarece titlul te duce cu gândul la
ciorba făcută la cazan, cu aroma aceea inconfundabilă si delicioasă, trebuie să
faceţi rost de următoarele :
2 linguri ulei
3 cârnaţi
polonezi de circa 100 gr.fiecare, tăiaţi felii
2 morcovi tăiaţi
cubuleţe
1 ceapă mijlocie
tocată
1 ţelină mijlocie
tăiată mărunt
2 căţei de
usturoi zdrobiţi
1 legătură de
pătrunjel mai mică tocată
250 gr.linte
(conservă)
400 gr.roşii din
conservă tăiate
1 foaie dafin
Piper, sare după
gust
(Staţi să-mi trag
sufletul că deja imi miroase a ciorbă, sunt pe cale să leşin de poftă, asta o
fac neapărat de Paşte că altfel turbez...suntem o familie de
« ciorbari », mâncăm în toate variantele, nici nu concepem viaţa fără
ciorbă. In afară de ciorba de peşte că pe asta nu o suport eu, dar poate n-am
mâncat eu vreun borşuleţ făcut ca lumea !)
Deci, se încinge
uleiul în cratiţă şi se rumenesc feliile de cârnaţi 5 minute, amestecând din
când în când (Dumnezeule mare, ţine-mă tare !). Se scot din cratiţă pe
şervet de hârtie. Se scurge grăsimea din cratiţă, lăsând numai o lingură apoi
se adaugă morcovii, ceapa, ţelina, usturoiul şi se prăjesc 5 minute la foc
moderat (chemaţi salvarea că fac un atac...de poftă). Se toarnă apa, cârnaţii,
dafinul şi se fierb toate la foc moderat. Dacă aveţi linte normală o adăugaţi
în faza asta ca să fiarbă. Dacă e de la conservă o lăsaţi pentru final. După ce
au fiert zarzavaturile se adaugă pătrunjelul, lintea şi roşiile de la conservă
şi se mai fierb un pic, apoi se scoate dafinul şi se condimentează după gust.
Pătrunjelul tocat finuţ se poate adăuga din belşug şi în momentul servirii dar
eu am părerea mea despre siguranţa alimentară aşa că prefer să îl fierb un pic,
chiar dacă pierde din gustul fresh.
Această reţetă am
prezentat-o un pic modificată, aşa cum o prepar eu deoarece folosesc lintea din
conservă. De asemenea în reţeta originală pătrunjelul se fierbe odată cu
zarzavaturile dar mi se pare că astfel îşi pierde muuult din gust. Rămâne la
latitudinea voastră să îmbunătăţiţi reţeta cum credeţi de cuviinţă.
Poftă bună !
nu am incercat niciodata...
RăspundețiȘtergere