Translate

joi, 13 decembrie 2012

Soia-un mare semn de întrebare



Acum câţiva ani erau prezentate la tv mai multe cazuri ale unor persoane care exageraserã cu consumul de soia în perioada postului, cred cã erau şi nişte cãlugãriţe pe post de victime, şi ajunseserã frumuşel la spital, mai ales din cauza reacţiilor alergice pe care le suferiserã.
A mai fost cazul unei familii (de data asta nu de la noi, slavã Domnului!) care avea un bebeluş pe care îl hrãniserã cu lapte de soia, cã pãrinţii erau vegetarieni şi atât îi dusese pe ei capul! Copilul murise în cele din urmã din cauza carenţelor nutritive grave. Nefiind un caz singular, pe cutiile de lapte de soia se poate citi acea inscripţie care menţioneazã cã produsul nu înlocuieşte o alimentaţie echilibratã şi complexã.

In lumina “ultimelor studii” s-ar pãrea totuşi cã aura de aliment sãnãtos şi ieftin atribuitã soiei este pe deplin...nemeritatã. In parantezã fie zis chiar faptul cã soia este ieftinã ar trebui sã ne dea de gândit. Soia este folositã mai ales pentru producerea uleiului de soia care este...ieftin, cel mai ieftin! Dupã extragerea uleiului, rãmâne proteina de soia care era folositã ca furaj pentru animale. Numai cã animalele hrãnite astfel au început sã se îmbolnãveascã grav, fiindu-le afectat în special sistemul reproducãtor.
In schimb soia se vinde tot într-o veselie, mai ales în perioadele de post, cã ce mai conteazã dacã ne mai tâmpim puţin, oricum creieraşele noastre sunt lejer amorţite. Iatã principalele “binefaceri” ale consumului de soia, cu menţiunea cã principala binefacere pentru omenire este aceea cã murim mai repede şi eliberãm spaţiul vital. Atenţie, efectele descrise mai jos se referã la soia “bio” pentru cã cea modificatã genetic este de 10 ori mai agresivã.
1. Soia este catastroficã pentru copii, stopeazã dezvoltarea creierului şi provoacã hipotiroidism.
2. Creşte de 3 ori riscul de Alzheimer şi distruge sistemul reproducãtor (pãi ãsta-i interesul, nu?).
3. Nu are proprietatea de întãrire a sistemului imunitar, aşa cum au proteinele animale şi celelalte vegetale, este doar un deşeu industrial care opreşte absorbţia mineralelor în organism.
4. Conţine fitoestrogeni care, la un consum mai ridicat, funcţioneazã ca şi contraceptivele orale. Ca urmare, la copii, provoacã efeminarea bãieţilor şi pubertatea precoce la fete.
5. 30 grame soia/zi (o cutie de tofu are 200 grame!) duce la hipotiroidism, creşterea incidenţei diabetului, demenţã vascularã, creiere îmbãtrânite cu 5 ani.

Si acestea sunt doar câteva chestii, o parte infimã din cercetãrile care au fost fãcute. In unele ţãri s-a luat deja atitudine, mai ales în cazul hrãnirii copiilor deoarece, spre deosebire de adulţi, la copii rãul provocat este ireversibil.

Dacã v-am trezit interesul (şi vã ştiţi cu musca pe cãciulã) citiţi articolul complet AICI

4 comentarii:

  1. Interesant! Iata ca si aici se aplica principiul: ce e mult strica.
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuia sa aiba si asta un revers ca si in cazul usturoiului care o fi el antibiotic dar favorizeaza instalarea Alzheimerului...deci ce e de preferat?

      Ștergere
  2. nu mi-a placut niciodata soia,acest panaceu unuversal aparut peste noapte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu gatesc soia rar ca nu ii place copilului si fac numai snitele din bucatile alea la punga...

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.