Translate

marți, 8 ianuarie 2013

12 plante - un buchet de sănătate



Datoritã unei campanii Blogal Initiative , am aflat despre existenţa unui supliment alimentar numit « 12 Plante », produs si distribuit de Plantina Cluj. Lãsând la o parte numãrul mare al speciilor cuprinse în compoziţia preparatului, au fost câteva plante care mi-au sãrit în ochi la o primã citire a listei pe care o vedeţi mai jos:


Salcie
Migdal
Mesteacãn pufos
Tei argintiu
Coacãz negru
Magnolie
Ghimbir
Soc
Urzicã
Orz verde
Stejar
Ginkgo biloba

Stiţi jocurile acelea din cãrţile de activitãţi pentru copii în care ţi se dã un şir de lucruri şi ţi se cere sã le încercuieşti pe cele care nu au aceleaşi caracteristici cu celelalte? Ei bine, dacã aş vrea sã organizez acum un concurs, v-aş cere sã bifaţi în lista de mai sus ce plante credeţi voi că nu au legătură cu medicina.
 Pe mine m-a surprins prezenţa exoticelor musafire din Orient – magnolia, ghimbirul şi migdalul, dar dacă le-aş fi bifat, în mod sigur pierdeam concursul. Magnolia, ghimbirul şi migdalul sunt neaşteptate pentru că sunt cunoscute mai mult pentru utilizările aromatice, cosmetice sau culinare. Dar toate au un numitor comun, sunt folosite in medicina tradiţională din China, Japonia, India sau Coreea de mai bine de 2000 de ani. Acum, ce să zic, ştiţi cu toţii că medicina tradiţională din această parte a lumii, ca şi concepţii şi metode, diferă profund de cea occidentală. Insăşi viziunea orientală asupra corpului uman şi a modului în care se integrează acesta în lumea înconjurătoare este atât de veche, originală şi complexă încât de-abia în ultimele decenii, cu mijloace moderne de cercetare, s-a dovedit a fi corectă în cele mai profunde aspecte. Un principiu de bază al funcţionării organismului din punctul de vedere al medicinei chinezeşti este circulaţia forţei vitale numită  « qi » pe diferite canale ce traversează organele. Această forţă este de natură vibratorie şi se manifestă la nivel molecular şi atomic. In Japonia este numită « ki », iar în India « prana ». Atunci când qi stagnează sau se dezechilibrează, apar bolile. Aceasta este cauza care trebuie tratată, nu efectele, aşa cum se întâmplă în medicina occidentală, atât de superficială şi ineficientă uneori. Chinezii folosesc pentru echilibrarea qi-ului acupunctura şi ierburile medicinale. Si astfel ajungem la plantele pomenite mai sus.
Migdalul are o istorie interesantă. Provine din Orientul Mijlociu si este unul dintre primii pomi fructiferi “domesticiţi” de om. In forma sălbatică, amară, în fructe se generează substanţe otrăvitoare numite cianide care înghiţite , pot fi fatale. Printr-un misterios şi foarte vechi proces de selecţie migdalul a fost transformat într-o formă comestibilă, extrem de hrănitoare dar, mai ales, cu rol în prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a degradării creierului.
Magnolia este folosită în scopul refacerii fluxului de energie qi prin plamâni, splină, ficat şi intestinul gros. Noi nu o cunoaştem deloc ca plantă medicinală şi totuşi este una dintre cele mai importante. Provine din Asia si este prima specie de plante cu flori apărută pe pământ. Chinezii o numesc « hou po », iar japonezii « koboku ». Atunci când stressul ne doboară, sistemul nostru nervos este afectat şi avem acea senzaţie de « nod în gât » pe care nu o putem explica. Este cauzată de blocarea qi-ului iar magnolia are proprietatea de a înlătura acest blocaj nervos.
Despre ghimbir ştiţi multe lucruri referitor la utilizările culinare, dar rădăcina face parte din iebarul medicinal asiatic de aproape 3000 de ani deoarece este mai ales antiastmatică,  tratează reumatismul, frigiditatea sau cataracta. Este numit « piperul alb » şi turcii l-au făcut cunoscut prima dată la noi în ţară, adus fiind în principal din India şi China, din zonele tropicale şi subtropicale.
Despre Gingko biloba nici nu ştiu dacă e cazul să mai spun ceva, este extrem de popular şi foarte iubit pentru beneficiile sale. Dar este un arbore interesant, o specie primitivă ce supravieţuieşte de 270 milioane de ani, fără rude apropiate în prezent, o adevărată fosilă. Arborii de gingko sunt fie masculi, fie femele...Avem şi în Ploieşti unul, este cu adevărat maiestuos şi ocrotit pentru unicitatea sa. Cele mai remarcabile efecte ale extractului din frunze de gingko sunt legate de îmbunătăţirea funcţionării creierului, a circulaţiei şi protecţia împotriva radicalilor liberi.
Celelalte plante de pe lista de 12 aparţin farmacopeii populare autohtone, le utilizăm destul de frecvent şi din diferite motive. Sunt familiare şi foarte eficiente. Le-am văzut combinate în diverse alte mărci de suplimente pentru sănătate. Dar alăturarea lor cu cele 4 « exotice » de mai sus mi se pare cu totul inedită, ca să nu mai zic că ideea de a încerca ghimbirul şi magnolia mă ispiteşte foarte tare. Dacă v-aţi săturat de aceleaşi şi aceleaşi produse de pe piaţă, este momentul să vă gândiţi la « 12 plante ». Au fost deja vândute 100000 de exemplare în ţară, costă 100 de lei cutia (cu transport gratuit) şi reprezintă o formulă complexă, 100% naturală, ce îmbină experienţa terapeutică tradiţională a două civilizaţii complet diferite, dar la fel de înţelepte.
Si, nu în ultimul rând, nu uitaţi că suntem făcuţi din energie. Priviţi problema sub forma ei mistică, realistă, prozaică, ştiinţifică, in stilul care vi se potriveşte. Oricum aţi lua-o, e o chestiune de a ne putea armoniza cu lumea în care trăim. Nici un medicament chimic de sinteză nu ne va rezolva problemele... Poate durerile, dar nu adevăratele probleme. Soluţia este tot pe-acolo pe undeva, prin Mama Natură.

4 comentarii:

  1. La voi este înca un privilegiu aceste minuni ale naturii, aici aproape ca au disparut si daca mai sunt au un pret exorbitant!
    O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este,nu prea ne gandim la acest aspect, suntem obisnuiti sa le vedem in fiecare magazin naturist si nu apreciem cum trebuie lucrul acesta.

      Ștergere
  2. Ibteresant, o sa caut si eu ceaiul acesta! Multumesc!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e ceai, sunt suplimente, capsule banuiesc...dar este interesanta ideea, ma intreb ce gust ar avea un ceai de magnolie cu soc si orz de exemplu...

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.