Fixaţia mea cu sticlele a luat amploare în ultima vreme,
extinzându-se îngrijorãtor asupra pieselor vechi, de colecţie. Pe la noi nu se prea omoarã lumea cu
achiziţionarea de “vechituri”, slabe şanse sã vezi altundeva decât într-un
muzeu, obiecte din sticlã din alte epoci. Si totuşi sunt sigurã cã existã pe
acolo, pe undeva, numai cã nu le-a scos nimeni încã, la luminã...
Prin alte colţuri
de lume însã n-aş pãrea chiar aşa ciudatã. Este o ştiinţã sã identifici şi sã
clasifici sticloanţele şi borcanele manufacturate în secolele trecute. Pentru
cã fiecare obiect este unic, este opera şi stilul anumitor meşteri. “Pe vremea
când totul se fãcea manual şi rezista o veşnicie” – aşa cuvânteazã
restauratorii din serialul “American Restoration” de pe History şi au perfectã
dreptate. Obiectele aveau valoare pentru cã fiecare reprezenta muncã şi talent,
aveau individualitate şi nu se obţineau atât de uşor.
Am gãsit un site formidabil
dedicat istoricului fabricãrii sticlelor şi a altor recipiente pentru depozitare,
identificãrii şi datãrii acestora, acoperind ca timp secolul XIX şi începutul
secolului XX.
M-a fascinat
modul cum este diagnosticatã forma şi destinaţia obiectelor. Recipientele sunt
împãrţite pe categorii în funcţie de ceea ce au conţinut, bãuturi-alimente sau nealimentare,
“non-food” cum se exprimã americanii.
Avem de exemplu
grupul sticlelor de lichior/tãrii, în imagine sunt sticle din perioada
1820-1920, care pot fi cilindrice, pãtrate, plate, lãbãrţate sau în alte forme.
Cele mai
numeroase şi diversificate sunt recipientele din categoria medicinale/chimie/farmacie,
colorate şi în dimensiuni variate, grupul din fotografie este din anii
1850-1930.
Dar cele mai
simpatice şi atrãgãtoare sunt sticlele şi borcanele alimentare, sunt cele mai
elaborate ca formã, fãcute în aşa fel încât sã şi încânte ochiul, nu numai cu
scop utilitar. In fotografie sunt recipiente din 1860-1930. Pe vremea când nu
existau refrigeratoare, alimentele erau prelucrate sã reziste, prin uscare,
afumare, îndulcire, sãrare, murare si alte metode. Dar esenţial era ca acestea
sã fie depozitate în recipiente bine fãcute, închise ermetic. Pãrintele
industriei conservelor este considerat inventatorul francez Nicolas Appert
care, în 1795, din raţiuni militare pentru cã era rãzboi, a pus la punct un
proces de conservare a alimentelor. Acesta implica omorârea bacteriilor prin
încãlzire şi apoi ermetizarea recipientului, bineînţeles cã pe vremea aceea nu
se ştia explicaţia ştiinţificã a modului cum funcţiona procesul. Ideea e cã
sticla oferã o combinaţie de calitãţi care nu se regãsesc la ceramicã şi metal,
este rezistentã şi inertã în contact cu alimentele, nu imprimã alte mirosuri
conţinutului. Un alt avantaj este refolosirea şi reciclarea sticlei, practicatã
încã de la începutul secolului XIX, practic numãrul de refolosiri poate fi
nelimitat dacã obiectul nu este deteriorat, iar resturile pot fi reciclate.
Si existã
categoria recipientelor destinate pãstrãrii cernelii, parfumurilor şi
produselor de îngrijire personalã, a detergenţilor şi a altor chimicale.
Frumuseţile albastre din imagine sunt sticle de cernealã, în stil “catedralã”,
din perioada 1920-1930.
In ceea ce
priveşte culorile sticlei, acestea pot fi foarte frumoase, în nuanţe de
lavandã, ametist, ambrã, acvamarin, smarald, verde deschis, turcoaz, negru,
purpuriu, albastru, lãptoase sau opace, totul depinzand de calitatea sticlei, compusii chimici adaugati si expunerea la soare.
La început a fost
metoda suflãrii libere a sticlei....apoi a venit automatizarea fabricãrii din
secolul XX şi tot farmecul s-a dus. Vedem prea multã şi prea anostã sticlã utilitara în
jurul nostru şi nu mai apreciem valoarea acestui material.
Pe vremea când
totul se fãcea manual...
Unii producatori mai atenti la detalii acorda importanta cuvenita ambalajului. Aceste sticle de tequila mi se par iesite din comun! Sunt niste obiecte decorative foarte reusite.
In concluzie, cand treceti prin fata rafturilor din magazine, incercati sa vedeti si ambalajul de sticla, nu numai continutul...peste 100 de ani s-ar putea sa valoreze ceva...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.