Translate

vineri, 26 aprilie 2013

Reflexii in oglinda

Particip la Reflexii in oglinda de pe blogul lui SorinN. Daca vreti sa fiti parte a acestei initiative fotografice, intrati la SoriN si inscrieti-va...in fiecare vineri...

Tabloul "Nunta lui Arnolfini" a fost pictat de catre Jan Van Eyck in anul de gratie 1434. Dar cunoscuta pictura ascunde unele mici surprize. Intre cele doua personaje, sot si sotie, pe peretele din spate, exista o oglinda rotunda. Specialistii au marit imaginea si au constatat ca in oglinjoara convexa este zugravita o frumoasa si absolut exacta perspectiva din spatele camerei. Practic poti vizualiza o imagine de 360 de grade a incaperii prin acest interesant truc.

P.S. Ea nu era insarcinata cum s-ar crede. Ba, se pare ca era chiar putin decedata la momentul realizarii tabloului, aceasta fiind de fapt o pictura comemorativa! 

 

10 comentarii:

  1. Interesant trucul cu oglinda... Si bine ca doamna era numai putin decedata, mai grav era daca era de tot :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai dreptate în totalitate!
    In pictura este Giovanni di Nicolao Arnolfini în casa lor din Brugge.
    In oglinda este Jan van Eyck, pictorul deci, si un prieten de familie al mirilor, martor la casatorie.Inscriptia de pe perete deasupra oglinzii spune "Johannes de eyck fuit hic 1434" ceea ce ar însemna "Jan van Eyck a fost aici 1434". Ai dreptate ca nu era gravida, ptr ca era grasa ceea ce la vremea respectiva era un "status" de om avut,avea bani, avea ce manca. Nu ai dreptate ca era moarta, absolut deloc.Era foarte vie.... :))
    Pentru info aici:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Eyck

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, hi, pai de-aia am zis ca era doar putin decedata pentru ca prima doamna Arnolfini s-ar parea ca a murit in 1433 iar marturii despre o a doua casatorie nu exista. Tabloul e marcat cu anul 1434 si e clar ca n-are nimic de-a face cu nunta celor doi. Care nici n-au avut copii de altfel...Au fost ceva speculatii pe aceasta tema...Sunt mai multe aspecte misterioase in circumstantele acestui tablou.

      Ștergere
  3. Impresionat,nu am cuvinte !!!

    Salutãri !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ingenioasă amestecarea oglinzii :)!
    Îmi place idea „partea invizibilă a picturii”

    RăspundețiȘtergere
  5. Superba imaginea si o reflexie geniala.
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Realizarea e geniala. Stiam tabloul, caci e celebru, dar nu stiam nimic despre discutiile generate. Si de fapt nici nu stiam ca oglinda aceea face atatea :) Adica ca e la fel de importanta ca si personajele :)
    Multumesc pentru postare. Mi-a placut.
    O noapte buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un tablou interesant, se zice ca sotia (decedata sau nu!)lui Arnolfini nici n-ar fi aratat asa de fapt, ca cea din tablou e o femeie prea frumoasa, prea dupa canoanele vremii ca sa fie reala... Dar cine stie ce s-a intamplat cu adevarat!!!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.