Pentru cei cu
principii vegane, pentru cei preocupaţi de o alimentaţie cât mai sãnãtoasã,
pentru cei care vor sã-şi schimbe radical stilul de viaţã, pentru cei hotarâţi
sã se întoarcã la origini, procurarea unei hrane adecvate poate deveni un
stress zilnic. Nu este uşor sã gaseşti acele surse de hranã care sã satisfacã
toate exigenţele sau sã aibã un preţ rezonabil. Pãrerea mea este cã o alimentaţie
echilibratã trebuie sã includã şi produse ce concentreazã vitamine şi minerale
în mai mare mãsurã decât cele obişnuite (iar aici pulberile din alge sau grâu
verde sunt obligatorii), astfel încât sã scutim efortul asigurãrii elementelor
vitale din alte surse mai greu de accesat sau mai poluate. Sub marca Naturya sunt comercializate pulberi organice, respectiv zece produse excepţionale
pentru sanatate, 100% naturale , fara gluten, aditivi, coloranţi sau conservanţi,
uşor de asimilat de cãtre organism.
Iarba de grâu, spirulinã, maca, lucuma,
cânepã organicã, seminţe de chia, chlorella, miez de boabe de cacao şi orz
verde, acestea sunt produsele naturiste ce compun
oferta mãrcii. Dupã cum observaţi este vorba despre acele plante recunoscute ca
fiind super-alimente. Nu o spun cei ce comercializeazã marca, stã mãrturie o
tradiţie milenarã în consumarea acestora. Lumea modernã nu a fãcut decât sã
redescopere obiceiurile alimentare ale unor strãvechi populaţii de pe întreg
globul. Studiile ulterioare au confirmat ceea ce strãmoşii noştri ştiau din
instinct sau constataserã de-a lungul timpului.
Sã luãm de
exemplu spirulina!
Spirulina este o
algã verde-albastrã, cu structurã microscopicã spiralatã, ce evolueazã de vreo
3,5 miliarde de ani, adicã tocmai de la începuturile vieţii pe Pãmânt. Ei bine,
oamenii o consumã de sute, poate mii de ani, cine ştie?! Prima înregistrare
oficialã dateazã din 1521, din perioada invaziei spaniole în Mexic, când un
soldat din armata lui Hernan Cortez, şi anume Bernal Diaz del Castillio a
observat cã aztecii recolteazã spirulinã din apa Lacului Texcoco. Spirulina era
folositã de localnici ca ingredient pentru prãjiturele ce erau apoi vândute în
pieţe. In prezent, în apa alcalinã a lacului încã supravieţuieşte o populaţie
din aceastã micro-algã.
Dar cea mai bine
documentatã utilizare este cea practicatã de populaţia Kanembu din nord-estul
Lacului Chad, din Africa. Spun “documentatã” deoarece în timpurile noastre au
fost fãcute cercetãri cu privire la modul de hrãnire cu spirulina practicat de
aceşti oameni. Populaţia Kanembu suferã
rareori de malnutriţie deşi trãiesc în condiţii la fel de grele ca şi restul
africanilor. Oamenii îşi preparã un fel de turte uscate din spirulinã şi îşi
suplimenteazã astfel dieta, altminteri foarte sãrãcãcioasã. Aceste turte,
numite dihé în Chad, au fost descoperite de o misiune ştiinţificã europeanã,
dar în multe alte ţãri africane spirulina este folositã ca sursã suplimentarã de
proteine. Dihé sunt sfãrâmate şi amestecate cu un sos de tomate ce este adãugat
peste fasole, peşte sau carne. Primul raport ştiinţific despre dieta cu
spirulinã a populaţiei Kanembu a fost publicat în 1940 de un francez, iar în
1967 deja se vorbea despre spirulinã ca despre o hranã a viitorului.
Cunoştinţele
acumulate despre aceastã algã au condus la propunerea ca ea sã fie folositã
pentru combaterea foametei în diferite pãrţi ale lumii. China şi Japonia au
trecut la cultivarea controlatã a algãi în scopul asigurãrii hranei pentru
peşti sau creveţi. In paralel s-au efectuat cercetãri mai complexe care au scos
în evidenţã constituţia neobişnuitã a acestei alge primitive- pânã la 70%
proteine în stare uscatã, un nivel ridicat acizi graşi esenţiali, vitaminele
B1,B2,B3,B6, B9,C,D şi E, minerale ca potasiu, calciu, crom, fier, magneziu,
mangan, fosfor, seleniu, sodiu şi zinc, pigmenţi ca beta-carotenul, clorofila,
xantofila sau aminoacizii. Si lista continuã! Pentru un organism atât de
primitiv este chiar bãtãtor la ochi. Practic, datoritã compoziţiei complexe,
spirulina poate fi folositã ca unic aliment, putând asigura tot ce trebuie
supravieţuirii organismului. Asta m-a dus cu gândul la “manã”, misterioasa
hranã a zeilor, dar şi la modul cum au supravieţuit israeliţii din Vechiul
Testament în deşert. Este imposibil sã nu te gândeşti cã legendele pot fi reale
dacã strãmoşii noştri cunoşteau complexitatea unor super-alimente.
Dar sã revenim
la Naturya şi la pulberile sale din plante. Organice 100%! Marca garanteazã
faptul cã pulberile comercializate conţin un singur ingredient obţinut în
condiţii controlate. Spirulina de exemplu este cultivatã în bazine cu apã dulce
din sudul Chinei, provincia Hainan, într-o zonã ruralã, feritã de poluarea
urbanã. Calitatea apei este pãstratã prin filtrare. Se asigurã un conţinut in proteine al
spirulinei de 56%, fapt ce o
plaseazã în topul preferinţelor clienţilor.
Banuiesc cã unii dintre voi ati luat la un moment dat pastile cu spirulinã. Si eu am
fãcut acest lucru. Recunosc cã nu aveau un gust prea îmbietor. Avantajul
pulberii este acela cã poate fi mixat în amestecuri de tip “smoothie”, cu
siropuri de fructe sau în sosuri, mascându-se astfel gustul. Având în vedere cã
procentul de calciu este de 26 de ori mai ridicat decât în cazul laptelui, cred
cã voi alege spirulina în locul binecunoscutelor suplimente cu calciu.
Avantajul spirulinei este acela de a avea si magneziu+zinc care favorizeaza absorbtia calciului. Cu alte cuvinte scutesc achizitionarea mai multor feluri de suplimente. Spirulina Pulbere Organica/BIO Naturya este ambalatã la pungi de 200 gr. şi poate fi gasitã
la preţul de 57,66 lei, fiind necesarã o curã de 2 luni, cu doze de 10-15
grame/zi. Dacã ţinem cont de nenumãratele beneficii, între care creşterea
imunitãţii este cel mai important, aş zice cã este o investiţie mult mai bunã
decât orice alt medicament/supliment de sintezã. Fãrã efecte secundare
negative, dar cu multe alte consecinţe pozitive!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.