Doua volume. O epopee SF.
Abisurile universului pot ascunde cele mai ciudate fenomene cosmice. In "Adancurile cerului" Vernor Vinge si-a imaginat o stea fluctuanta, un mister astronomic ce bantuie imaginatia civilizatiilor umane de mii de ani. Astrul, aflat la o distanta imposibila, are "obiceiul" de a se stinge si de a se reaprinde la intervale regulate, mari, de timp. Planeta-satelit este locuita de paianjeni, indivizi care parcurg calea spre o era tehnologica mai avansata.
Umanitatea colonizeaza de mult timp spatiul, raspandindu-se in diferite sisteme solare si nascand civilizatii diferite. Dintre acestea, Qeng Ho este cea mai avansata. Comercianti prin traditie, Qeng Ho calatoresc zeci si sute de ani pentru a face comert cu cele mai indepartate planete. Ei au o filozofie aparte, bazata pe intelegerea tuturor societatilor cu care vin in contact. Emergentii sunt o alta ramura umana. Sunt cu un pas inapoia Qeng Ho ca evolutie tehnologica, dar mai bataiosi si mult mai putin democrati. Navele celor doua civilizatii strabat zeci de ani-lumina pentru a deslusi misterul stelei fluctuante si al paianjenilor care se dezvolta in umbra ei.
Vernor Vinge "lucreaza" la o scara de timp greu de inteles. Oamenii folosesc hibernoterapia pentru a opri scurgerea anilor atunci cand strabat distante uriase. Din aceasta cauza ei pot ajunge sa traiasca sute de ani. Intalnirea intre Qeng Ho si emergenti, in preajma stelei fluctuante, pare pasnica la inceput, dar nici unii, nici altii nu acorda incredere firavei cooperari de-abia inchegata. Tensiunea va degenera intr-un conflict incheiat rapid cu victoria emergentilor. Din pacate, mare parte din nave si resursele acestora sunt distruse, iar supravietuitorii sunt obligati sa ramana pe orbita planetei timp de zeci de ani. Ei asteapta ca paianjenii sa atinga un grad mai avansat de dezvoltare pentru a-si procura cele necesare intoarcerii in spatiul ocupat de oameni. Intre timp, intrigile, manipularile, conflictele de tot felul creeaza un fundal pentru dezvaluiri si intorsaturi de situatie.
Am citit cu mare placere acest SF, dar nu pot sa spun ca este preferatul meu. M-am tot gandit ce ii lipseste si mi-am dat seama ca, desi autorul are o imaginatie debordanta, pune prea putina pasiune in descrieri. Mi-a fost foarte greu sa "vad" personajele deoarece lipsesc amanuntele fizice sau caracteristicile subtile ale personalitatii lor. Stiti voi, chestii de genul par brunet, ochi albastri, nas fin, talie subtire, brate musculoase... Personajele actioneaza in conditii dramatice, aflam ca sunt tinere sau batrane, dar imaginea lor este lasata de izbeliste. Lipseste de asemenea o redare mai atenta a intensitatii emotiilor, sentimentelor. Autorul opereaza notiuni tehnice cu o abilitate demna de admiratie, dar nu se omoara cu psihanaliza. Din punctul meu de vedere, accentul pus pe detaliile tehnice nu suplineste celelalte lacune. Dar este un SF de anvergura coplesitoare, plin de idei deosebite si avand o intrebare in substrat: oare suntem noi, astazi, in acelasi stadiu in care se afla paianjenii lui Vernor Vinge? Oare, chiar in acest moment, suntem supravegheati din inaltimi de civilizatii extraterestre care asteapta sa ajungem la un anumit stadiu pentru a ne contacta? Cine stie!
"Adancurile cerului" are doua volume, a aparut in colectia Nautilus a Editurii Nemira si costa 44,93 lei pe libris.ro, in acest moment.
De reţinut! Îmi place SF-ul de calitate.
RăspundețiȘtergere