Zilele treceau si al meu, cu mare grija la exprimare, deoarece eram cu nervii in pioneze, incerca sa-mi sugereze ca totul arata pustiu si neterminat, asa, cu geamurile chioare. Asta o vedeam si eu. Era luna mai, insorita, racoroasa totusi, iar incaperile pareau si mai reci din cauza lipsei textilelor care sa indulceasca aceasta senzatie.
Am rezistat indemnurilor consortului pret de vreo saptamana, apoi am recunoscut ca are dreptate si am purces in cautare de perdele potrivite. Chestie care nu este tocmai usoara, orice femeie iti va marturisi acest lucru. De la cromatica la textura si lungime, exista multi factori care se iau in consideratie. Nu-ti dai seama de importanta lor decat dupa ce vezi materialul montat la ferestre. Iar daca vrei sa combini perdele si draperii, ha, treaba devine si mai complexa. Tocmai de aceea, un decorator de interioare iti va spune ca este necesara atentie si inspiratie, altminteri ratezi rezultatul.
Sursa: cromatique.ro |
Cel mai bine este sa vizitezi un showroom si sa vezi exact cum se drapeaza textilele cand sunt expuse. Inul si imitatiile de matase cad cel mai frumos si sunt si rezistente. Inul a fost si alegerea mea, din aceleasi motive pentru care am si covoare de bambus, adica niscai alergii sacaitoare. Dar ideea a fost si de a crea un decor bland, familiar. Poate unii se simt bine in case elegante, cu draperii cu modele baroc, din satin pretentios. Eu ma simt perfect intre materialele naturale, amintind de caldura zilelor de vara.
Culorile sunt o alta caracteristica importanta. Intr-o camera extrem de insorita este clar ca niste culori vii se vor estompa cu timpul din cauza soarelui puternic, vor pali, ca sa nu mai zic ca nu prea isi au rostul de vreme ce oricum este multa lumina in interior. Asadar, o alegere mai corecta ar fi culori neutre inca de la inceput. Si asa revenim la materialele naturale din in, bambus sau bumbac.Niciun material din fibre sintetice nu va filtra lumina asa cum o fac cele naturale. Chiar si atunci cand este extrem de simplu, in culoare stearsa, uni, inul va fi spectaculos in bataia soarelui dintr-o dupa-amiaza de toamna tarzie.
Inaltimea la care se monteaza perdelele poate crea iluzia unei camere mai mari. De aceea, intr-o camera scunda, cum sunt cele de la bloc, cel mai indicat este sa pui o perdea care porneste de deasupra tocului ferestrei si cade pana la podea. Desi mie imi plac si cele scurte, care se opresc deasupra caloriferului. Din punct de vedere practic, o perdea ce depaseste tocul ferestrei de jur imprejur va contribui si la blocarea luminii prea puternice a soarelui.
Dar sa ne intoarcem la povestea mea. Am ales o perdea de in pentru sufragerie, cu un model cu floricele mici, brodate pe toata suprafata. Nu am lasat-o in magazin sa fie cusuta, am preferat sa o cos acasa pentru ca aveam ceva dantela uitata prin cutiile mele de lucru. Sa-ti personalizezi perdeaua este o chestie care va adauga valoare interiorului unei camere. Astazi exista consultanta pe care ti-o ofera chiar magazinul de unde cumperi, este si cazul celor de la cromatique.ro care pun la dispozitie consiliere, dar si masuratori si montaj la domiciliu. Plus showroom-ul de care vorbeam mai sus, aflat in Bucuresti, str.Occidentului nr.42.
Iar daca nu sunteti convinsi ca o perdea reusita poate "face" o camera, studiati imaginile de mai jos.
Foarte frumoase.
RăspundețiȘtergereDa, cred ca ma apuc de infrumusetat perdelele, si-asa ma cam plictisisem de cum arata ale mele.
ȘtergereSubt foarte frumoase si foarte variate modelele.Imi plac mult.
RăspundețiȘtergereIdeea este ca perdelele din materiale naturale pot fi puse in evidenta daca le prinzi mai altfel. Chiar daca inul sau bambusul au culori mai sterse, pot fi inviorate prin diverse accesorii-panglici, flori textile, dantela.
Ștergere