In sfarsit, dupa multe taraganari si comunicate de presa bulversante, s-a anuntat si deschiderea sezonului...pardon, a sesiunii de finantare pentru Programul Casa Verde Clasic-persoane fizice. Debutul se face luni, pe 10 oct., iar perioada de depunere a dosarelor se incheie oficial pe 24 oct.
Spun "oficial" deoarece pe fiecare judet este alocata o suma de bani si, daca aceasta se epuizeaza in prima saptamana, atunci nu se mai primesc dosare.
Deoarece exista unele deosebiri fata de sesiunile din anii trecuti si lumea deja este capie, m-am hotarat sa fac unele precizari, poate le citeste cineva interesat.
In primul rand dosarele pentru CV Clasic-persoane fizice se depun la Agentia pentru Protectia Mediului Judeteana, in timp ce persoanele juridice au alta sesiune si merg direct la Bucuresti, la Administratia Fondului de Mediu. CV Clasic inseamna numai panouri solare sau pompe de caldura, nu si izolatie termica, aceea intra pe CV Plus si pentru asta nu s-a deschis inca sesiunea de finantare.
Pentru a fi eligibil, un solicitant trebuie sa nu fi obtinut finantare pe acelasi imobil, in sesiunile anterioare, sa fie proprietar sau coproprietar al imobilului, sa aiba cadastru pe imobil, sa depuna dosarul la agentia unde are domiciliul pe cartea de identitate, chiar daca poate implementa proiectul pe o casa aflata in alt judet.
Spre deosebire de anii trecuti, nu se mai finanteaza centralele termice si nici nu mai pot intra in program imobilele aflate in constructie, cu autorizatie valabila, adica cele pentru care nu s-a facut inca un cadastru.
Documentele necesare, mentionate in Ghidul de finantare aprobat prin ordinul de ministru, sunt:
- cerere de finantare tip, anexa la ghid - se salveaza in word, se completeaza pe calculator, se imprima si se semneaza de catre solicitant; in cerere exista un tabel in care se vor completa componentele instalatiei si cat costa, cu si fara TVA; asta inseamna ca solicitantul trebuie sa contacteze o firma, sa ia o oferta, inclusiv pentru lucrarea de montaj.
- declaratie pe proprie raspundere tip - idem ca la cerere;
- copie dupa cartea de identitate;
- extras de carte funciara de la oficiul de cadastru in care sa fie precizate si imobilul si terenul aflate in proprietate; in cazul in care pe extras, identificarea imobilului se face prin parcela/tarla si nu apare strada/numar, trebuie scoasa si o adeverinta de la primarie care sa ateste ca este vorba despre acelasi imobil sau aceeasi adresa;
- daca exista si coproprietari, atunci solicitarea se face numai pe numele unuia dintre ei, iar ceilalti dau declaratie notariala ca se va depune o singura cerere de finantare pe imobil si sunt de acord cu acest lucru;
- certificat de atestare fiscala a platii obligatiilor la bugetul local- daca adresa de domiciliu difera de adresa unde se face proiectul, se iau doua certificate diferite;
- certificat de atestare fiscala a platii obligatiilor la bugetul de stat de la ANAF;
- cazier judiciar;
- dosarul se depune personal, nu cu procura notariala sau prin altcineva, trebuie numerotate paginile si facut un opis.
Mai exista vreo cateva documente pentru cazuri speciale de tutela.
Fac cateva precizari importante pentru solicitanti:
- nu se modifica documentele tip la tehnoredactare ca se respinge dosarul;
- se citeste cu atentie ghidul de finantare, angajatii agentiilor de mediu fac voluntariat in treaba asta si nu sunt obligati sa va lamureasca cu nimic deoarece programul este derulat de o alta institutie;
- corectitudinea documentelor din dosar este exclusiv responsabilitatea solicitantului din aceeasi cauza ca mai sus; cei care va primesc dosarele nu au timp sa le verifice, au sarcinile lor de serviciu pe care le lasa balta pentru chestia asta;
- daca dosarul se respinge nu este vina celui care l-a primit cu erori, ci a celui care l-a intocmit deoarece n-a citit ghidul de finantare, asta scrie si in ghid, indirect, dar scrie.
Voi incheia spunand ca, in cazul in care va enervati din oaresce motive, ca solicitant, nu uitati ca vi se dau bani, nu vi se iau si nu este obligatoriu sa faceti ceva daca nu va convine situatia. In al doilea rand, nu agentiile de mediu fac regulile, asa ca nu incercati sa va explicati arborele genealogic angajatilor de acolo, ca aia sunt deja satui de cate au auzit in anii astia. In al treilea rand, banii pentru aceste programe nu vin din fonduri europene, cum cred istetii, ci sunt taxele colectate la fondul de mediu de la persoanele juridice. Asa ca, vedeti voi, e drept ca angajatii de la mediu isi iau salariul de la bugetul de stat, dar voi va faceti instalatiile cu banii firmelor de tot felul, deci banii se plimba de la unii la altii, intr-o perfecta si omeneasca intr-ajutorare.
Acestea fiind zise, astept cu nerabdare ziua de luni.
casa verde-o idee minunata care nu stiu cat este de realizabila la noi, tare as vrea sa vad una adevarata!
RăspundețiȘtergereS-a dovedit ca e realizabila deoarece asta este a treia sesiune si tot mai multa lume se implica. Am vorbit cu cei care au pus panouri solare si sunt super-multumiti, au apa menajera la cel putin 65 de grade in casa, de-aia navalesc acum Intre timp lumea a aflat ca sistemul este eficient si merita investitia chiar daca actiele de finantare se depun mai greu si se asteapta cu decontarea .
ȘtergereInteresant proectul,am văzut câteva case,pentru mine rămâne doar un vis...!
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat îți doresc,draga mea!
Pup,îmbrățișez și mulțumesc de vizită!
Este prima oara cand aud de acest proiect ;sper sa fie de folos tuturor doritorilor .
RăspundețiȘtergereCei care au case sunt inteesati, nu cred ca exista comuna in care sa nu-si fi pus macar cineva panouri. Acum exista acest program si pentru primarii, biserici, unitati de invatamant, va fi din ce in ce mai popular.
ȘtergereEste un proiect extrem de util.
RăspundețiȘtergere