Translate

vineri, 16 decembrie 2016

Dragonul Maiestatii Sale de Naomi Novik

Dupa experienta cu Atlantida si literatura young adult, iata ca recidivez (a nu se intelege ca am dat in mintea copiilor) cu o carte excelenta pentru copii mai marisori. Asa, ca mine, adica, hi, hi.
Naomi Novik a scris o serie numita "Dragonul Maiestatii Sale" din care eu am intrat in posesia volumului I, numit "Temeraire".
Ei, bine, cartea a aparut la Editura Nemira, in colectia SF&Fantasy, dar va asigur ca n-are absolut nimic SF. Te-ai astepta sa fie doar o alta banala poveste cu dragoni, dar reuseste ceva mai mult. Scriitoarea abordeaza din alt unghi tema cam rasuflata a acestor fiinte de poveste, subiectul fiind unul inedit.
Inedit este si faptul ca autoarea grefeaza povestea pe fundalul istoric al razboaielor dintre Franta si Anglia. Debutul cartii pare a fi unul de epoca, ne aflam la bordul unei corabii englezesti al carei echipaj tocmai a invins in lupta si a capturat o corabie frantuzeasca. Pana aici nimic deosebit, numai ca, la inspectarea corabiei prizoniere, este gasit un ou de dragon. Aaaaa, booonnn.... De-aici incolo am crezut ca voi cadea intr-o afurisita de plictiseala, aproape ca "vedeam" cum avea sa se deruleze actiunea. Numai ca autoarea m-a surprins cu adevarat.
Dragonii din povestea lui Naomi Novik nu sunt rari, agresivi sau de neinteles. Dimpotriva, ei sunt la fel de inteligenti ca oamenii, vorbesc si lupta alaturi de stapanii lor in diverse conflicte. Tarile au flote aeriene si mai multe feluri de dragoni pe care ii cresc si ii antreneaza alaturi de stapanii lor.
Oul gasit pe corabia frantuzeasca este un ou de dragon imperial chinez, o specie foarte rar vazuta in afara granitelor indepartatului Orient. Temeraire este numele puiului de dragon care va fi ingrijit de capitanul corabiei si cu care va face echipa pentru a se instrui in luptele aeriene.
Nume ca Napoleon Bonaparte si Nelson vin sa dea o nota de realism intamplarilor din carte. Will Laurence, stapanul lui Temeraire, este un englez bine-crescut, foarte politicos, uneori exagerat in manierele sale. Dar isi iubeste foarte mult dragonul, iar relatia dintre cei doi este mai degraba una de prietenie decat de subordonare.
Naomi Novik este o scriitoare americana de 43 de ani, iar seria sa de carti despre dragoni a fost foarte apreciata si premiata. Am citit povestea sa cu mare placere, este o imbinare neasteptata de roman de epoca si fantasy, dar si stilul este unul placut, plin de actiune, antrenant, motiv pentru care este extrem de potrivita pentru copii. Oricum, este mult mai potrivita decat balariile cu vampiri publicate pe banda rulanta.
Gasiti o parte dintre cartile seriei pe libris.ro, la preturi reduse. In total sunt noua carti, dar la noi nu au fost traduse toate.

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc, nu stiu daca poate fi numita recenzie in adevaratul sens al cuvantului. Incerc sa spun doar cum mi s-a parut mie cartea.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.