Translate

joi, 29 martie 2018

Un sapun bun

Se spune ca un sapun bun curata de germeni si hraneste pielea. Dar exista sapunuri simandicoase si scumpe care lasa pielea uscata, adica mai vulnerabila decat era inainte.
Un sapun cu adevarat bun nu distruge nivelul de hidratare al pielii, care functioneaza ca o bariera impotriva factorilor externi.
Sursa: purell.com

Care sunt cele mai bune sapunuri?

Greu de spus, mai ales ca pe piata gasim sapunuri antibacteriene, naturale, hidratante, nutritive, pentru piele sensibila, parfumate, vegane, hipoalergenice, lichide sau solide...Poti sa-ti pierzi mintile incercandu-le pe toate. Daca esti om normal. Daca esti putin...altfel, ca mine, de-abia astepti sa le testezi. Si indiferent ca ai dat peste sapunul ideal, tot cumperi, si cumperi si nu te mai saturi. In cazul meu, targurile sunt o adevarata belea. Dar si in lipsa acestora, tot gasesc surse de aprovizionare.

Una dintre regulile de baza ar fi: fara chimicale periculoase, gen triclosan sau triclocarban. Alta: parfum provenit din ingredientele naturale, nu creat prin sinteza.

Trebuie sa stii ca multe sapunuri sunt detergenti agresivi sau combinatii de chimicale. Si au reclame naucitoare. Bineinteles ca auzi cum un sapun antibacterian distruge 99,9% din germeni, dar trebuie sa intelegi ca vorbim de bacterii, nu de virusuri, iar cele rezistente la spalare pot fi criminale in adevaratul sens al cuvantului. Ganditi-va ca pentru unii germeni s-au creat cele mai tari antibiotice, asa ca un simplu sapun nu le-ar veni de hac in niciun caz! Acel 0,1% care rezista va produce urmasi super-dotati care nu vor fi rapusi de nicio substanta. De fapt, acesta este un semnal de alarma tras frecvent vis-a-vis de utilizarea produselor antibacteriene. Si s-a mai demonstrat ca un copil crescut intr-un mediu sterilizat prin spalare obsesiva va fi de fapt extrem de vulnerabil la atacul germenilor de tot felul.

Asadar, fara prea multe sapunuri antibacteriene ca dauneaza grav sanatatii.

Dar cele parfumate? Majoritatea parfumurilor din sapunuri sunt chimicale, nu uleiuri sau extracte din plante. Ce sa zic? Cititi lista de ingrediente cand achizitionati asa ceva din magazine. Recunosc cu mana pe inima ca un sapun parfumat si un ambalaj colorat ma atrag, indiferent de compozitie, iar intre targuri, cum spuneam mai inainte, incerc tot ce imi face cu ochiul.
Iata ultimele achizitii.
Ceva Oriflame, un Yves Rocher si un set de la British Gallery.
Cel albastru-Men, de la Oriflame, este, cum se vede, pentru barbati. Usuca un pic, dar pe pielea lor, mai aspra, merge bine. Este translucid si miroase placut, a deodorant barbatesc.
Cel verde si cel rosu, tot de la Oriflame, le-am mai avut, sunt normale, cu un parfum placut. Se cam inmoaie la spalare, nu excesiv, dar se consuma destul de repede. Cel verde chiar are suc din frunze de aloe si ulei de masline, dar cel rosu doar imita aroma de prajitura cu fructe de padure (Frosted Berry Cake).
Setul Yardley de la British Gallery are trei sapunuri infuzate cu parfumul English Rose si este mmmm...Trandafir englezesc, deh, considerat sapun de lux. Nu si la pret. Pretul din magazin este super-accesibil. Este un sapun mai tare, dar crapa la suprafata dupa o perioada de utilizare. Contine ulei din flori de trandafir si unt de shea, dar si o serie de chimicale care par oarecum de prisos.
In prezent, am desfacut sapunul roz, cu zmeura si menta, Plaisir Nature de la Yves Rocher. Are un parfum foarte interesant care, dupa prima utilizare, vireaza intr-o aroma de ceai de plante, zmeura simtindu-se foarte discret, iar pe masura ce se consuma revine la parfumul de fructe. Si contine ulei de menta si extract de zmeura.

Lista de ingrediente 

V-am spus cele de mai sus ca sa va dati seama ca trebuie sa mai si cititi lista de ingrediente. Desi sunt scrise tare, tare marunt. In magazin sunt slabe sanse sa vedeti scrisul. Eu folosesc o lupa ca sa ajung la informatii.
Si totusi, spre ce ne orientam? Veti observa ca cele mai blande sapunuri sunt cele care au unt de shea, lanolina, lapte de origine animala, uleiuri din plante, dar si cele cu "1/4 crema hidratanta". Dap, ultimul e pe toate cararile, dar are o formula pur si simplu eficienta.

Si nu mai pledez pentru sapunurile artizanale facute de diversi producatori la scara mica. Bineinteles ca sunt cele mai naturale si mai sanatoase, bineinteles ca parfumul lor nu poate fi atat de intens ca cel chimic, dar am auzit ca unele persoane se plang de faptul ca le cam usuca pielea. Eu nu am constatat asa ceva, probabil depinde si din ce sursa ti le procuri, cat de "invatat" este cel care le manufactureaza.

Concluzia ar fi sa nu exagerati sub nicio forma cu sapunul antibacterian decat daca, eventual, lucrati in cine stie ce mediu periculos, cum este cel din spitale.
Daca pe ambalaj scrie ca sunt organice, eco, naturale, hipoalergenice, testate dermatologic, non-iritante, este si mai bine. Parerea mea este ca un sapun trebuie sa si miroasa frumos, deoarece faci si un soi de aromaterapie atunci cand il folosesti, pe maini sau pe corp. Si asta face intotdeauna bine la starea de spirit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.