Translate

joi, 29 martie 2018

De primavara cu Catharina Klein

S-a nascut in 1861 in estul Prusiei (astazi parte din Rusia) si a murit in 1929 la Berlin, in Germania.
Si-a "anglicizat" numele in primul razboi mondial, devenind Catherine, ca sa poata sa-si vanda operele in continuare.
A pictat in guase, ulei si acuarele si si-a semnat creatiile cu "C.Klein". Daca semnatura este subliniata, inseamna ca opera este mai timpurie.
Este una dintre cele mai cunoscute realizatoare de carti postale din epoca victoriana. Cu cat semnatura pare mai mare in comparatie cu imaginea de pe cartea postala, cu atat este mai probabil ca aceasta sa fie doar un fragment dintr-o opera mai mare.
Este una dintre cele mai respectate si talentate pictorite de flori din lume si din toate timpurile.
In Berlin a condus un atelier in care invata femeile sa picteze.
Criticii epocii si lumea artistica au desconsiderat-o deoarece o catalogau ca fiind un artist comercial.
In prezent se mai gasesc foarte putine dintre picturile sale deoarece multe depozite in care erau au ars in al doilea razboi mondial.
A pictat mai mult de 2200 de tablouri "still life", multe fiind cunoscute acum numai datorita cartilor postale, calendarelor sau reclamelor pe care au fost imprimate.
A pictat varietati de flori si fructe care sunt acum disparute.
A fost una dintre foarte putinele femei dintr-un domeniu dominat de barbati si si-a castigat pe merit locul in istoria artei.
In 1950, deoarece nu a avut urmasi directi sau rude care sa ii viziteze mormantul, iar lumea artei stabilise ca nu a fost o personalitate in domeniu si deci nu merita sa i se pastreze locul de odihna, acesta a fost sapat, ramasitele au fost distruse si altcineva a fost ingropat acolo.
Mai multi cumparatori ai cartilor postale originale le-au taiat si le-au folosit pentru decoupage, tablouri, bijuterii, distrugand astfel si ultimele marturii ale muncii acestei pictorite extrem de creative.
Gasiti carti postale pe eBay unde se poate licita sau se poate cumpara direct, la pret fix, se porneste cam de la 4$, dar am vazut si ceva la peste 20 $.

Aceasta este povestea trista a unei femei extraordinar de talentate. Am schimbat fundalul blogului cu picturile ei delicate.
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.