Translate

sâmbătă, 10 martie 2018

Ultimul regat al lui Bernard Cornwell

Ei, bine, daca sunteti familiarizati cu operele lui Alexandre Dumas, acele mixuri de aventura si istorie, trebuie sa va spun ca Bernard Cornwell este un autor contemporan care a ales sa aduca evenimente vechi in atentia cititorilor, in acelasi stil. Cu alte cuvinte, ajungi sa cunosti, sa te pasioneze chiar, fapte ale trecutului care, prezentate scolaresc, probabil te-ar plictisi de moarte.
Ok, i-ar plictisi pe altii deoarece pe mine ma intereseaza teribil ce s-a petrecut intr-o epoca din care nu avem foarte multe date.
Seria "Ultimul regat" este o epopee a luptei englezilor impotriva vikingilor cu multa vreme in urma, inainte de anul 1000 d.C.
Urmatoarele volume sunt: Calaretul mortii, Stapanii nordului, Cantecul sabiei si sunt toate traduse si tiparite la Editura Litera. Urmeaza sa le achizitionez deoarece am vrut sa vad mai intai daca imi place stilul autorului. Nu numai ca prima carte mi s-a parut extrem de atractiva, alerta, bine inchegata ca subiect, dar acuratetea datelor istorice este un alt element demn de lauda in acest roman deosebit.

Bernard Cornwell este un autor englez de 74 de ani, specializat in nuvele istorice, cu subiect plasat in diverse epoci. Si este cert ca domnul in cauza a inteles reteta succesului, deoarece scrierile sale sunt bestseller-uri internationale foarte apreciate de critici si cititori, fiind numit de Washington Post "cel mai mare scriitor de romane istorice din zilele noastre". Motiv pentru care au existat si ecranizari ale povestilor sale, chiar si dupa 'Ultimul regat" care a prins viata intr-un serial.

Tineti minte cum s-a intamplat cu "Urzeala Tronurilor" a lui George R.R.Martin? Multa lume a crezut ca este inspirata din fapte reale si reprezinta o istorie a Angliei, nu un fantasy extrem de reusit. Asta arata cat de convingator poate fi un autor cu imaginatie. Inchipuiti-va ca Bernard Cornwell este la fel de abil ca scriitor, numai ca brodeaza pe marginea intamplarilor adevarate, o performanta extraordinara!

Evenimentele din "Ultimul regat" incep in anul 866 d.C. In acel moment, personajul principal, Uthred, un fiu de nobil conducator, era doar un copil de 9 ani. Povestea este spusa din perspectiva acestui erou, la persoana I-a singular, fapt care o face si mai convingatoare, si mai dramatica.
In acele vremuri dominate de razboi, Anglia era doar o adunatura de mici regate, stapanite de tot atatia regi. Din nefericire, era si o tinta pentru vikingi, locuitorii nordului, cei care traiau din incursiunile facute cu scopul de a jefui. "Vikingi" erau numiti danezii, norvegienii si suedezii, dar in acea epoca danezii erau cei care traversau marea spre pamanturile mai manoase ale Angliei.

Uthred vede si traieste intamplari carora un om al zilelor noastre nu le-ar supravietui! Contactul cu invadatorii danezi il invata sa se descurce, sa se lupte, sa iasa din situatii aproape imposibile. Pe parcursul acestui prim volum este urmarit cum ajunge la varsta de 20 de ani, cum se transforma intr-un tanar cu o infinita vointa de a-si recastiga regatul si mostenirea. El apartine ambelor lumi, si cea a legendarilor vikingi, si cea a englezilor crestini, si oscileaza intre acestea, inca nesigur de credintele sale.

Scenele de razboi din carte sunt extrem de convingatoare. Exista cruzime, atat cat sa nu socheze, dar aceasta este inevitabila pentru realismul descrierilor. Oricum, sunt unele dintre cele mai spectaculoase citite de mine in ultimul timp.
Intamplarea face ca, zilele trecute, sa urmaresc pe un canal tv un documentar exact despre razboaiele duse de englezi cu vikingii. Dintr-o data, mi-am dat seama ca stiu o groaza de amanunte deoarece incepusem deja sa citesc romanul lui Bernard Cornwell. Cunosteam care era situatia puterilor in regat, cum se desfasurau conflictele, ce insemna sa lupti in "zidul de scuturi", cum gandeau oamenii. A fost un prilej de a verifica veridicitatea povestii si de a o aprecia cu atat mai mult.
Undeva, in umbra societatii cvasi-civilizate de atunci sta Imperiul Roman, cel care, prin cuceririle sale a reusit sa modernizeze comunitatile britanice. Peste tot sunt prezente ruinele vechilor constructii ale romanilor de la a caror plecare trecusera totusi aproape 300 de ani.

De ce ultimul regat? Deoarece danezii reusesc sa supuna cea mai mare parte a regiunilor englezesti, ultima lupta dandu-se pentru Wessex, un bastion condus de foarte credinciosul rege Alfred.
Vikingii lui Bernard Cornwell nu ies din tiparele legendei. Sunt exact asa cum ni i-am imaginat. Inalti, cu parul fluturandu-le pe umeri, blonzi, veseli in unele momente, cruzi si neinfricati in altele, dar nu lipsiti in totalitate de umanitate. Odin si Thor guverneaza aceasta lume misterioasa, invaluita in ceturile Nordului, dar supusii lor nu sunt deloc habotnici, nu asa cum sunt crestinii acelei epoci. In plan secund, Uthred, eroul nostru, duce o lupta a credintelor sale religioase, fiind atras mai mult de libertatea oferita de zeii din Asgard.

Va recomand cu multa convingere aceasta carte, este imposibil sa nu apreciati actiunea, istoria si aventurile personajului principal.


2 comentarii:

 1. Mulțumesc de recomandare!
  O primăvară frumoasă și plină de culoare îți doresc!
  Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

  RăspundețiȘtergere
 2. cartile copilariei, minunate!!!
  chiar imi doresc sa recitesc multe, timp sa am!

  RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.