Translate

duminică, 24 iunie 2018

Urzeala tronurilor-urzeala speculatiilor

Spre disperarea mea si a tuturor fanilor seriei "Games of thrones", ultimul sezon va ajunge la public de-abia in 2019. Puah, mi se face rau cand ma gandesc ce departe, in timp, este deznodamantul acestei nemaipomenite povesti fantasy. Noroc ca anul trece repede.
Pe parcurs, am grija sa nu uit ce s-a intamplat, urmarind reluarile de pe HBO, deoarece canalul tv responsabil cu difuzarea filmului reda in aceste zile toate sezoanele. N-am cum sa vad tot, cred ca sunt cate 3-4 episoade odata, dar ma straduiesc! Ghinionul este ca somebody din familie mai vrea sa urmareasca si ceva din campionatul de fotbal, asa ca trebuie sa facem ceva compromisuri intre punctele de interes.
Filmul merge inainte, iar actorii care au dat viata personajelor isi vad si ei de viata lor particulara. Chiar ieri a avut loc nunta dintre Jon si Ygritte, pardon, dintre Kit Harington si Rosie Leslie. Hei, sunt doi tineri frumosi, care s-au cunoscut si s-au indragostit pe platourile de filmare si, asa cum merg lucrurile, par sa aiba si cariere de succes. I-am vazut, pe fiecare in parte, si in alte filme foarte bune si sunt sigura ca au un drum plin de reusite inaintea lor.

Dar sa revenim la oile noastre din "Urzeala tronurilor".
Cale lunga, speculatii sigure pana la debutul noului sezon. Adica lumea din online isi da cu presupusul, asa cum s-a intamplat si inainte de aparitia sezoanelor anterioare. Presupusul asta s-a bazat uneori pe informatii care s-au adeverit ulterior, asa ca fac si eu pe "raspandacul", o barfa mica doar ne mentine treaz interesul, nu are ce strica.

Cea mai spectaculoasa teorie mi se pare aceea in care Ned Stark este in viata. Sau, ma rog, invie cumva. Conducatorul Nordului si al clanului Stark a fost de la inceput unul dintre favoritii filmului. Om drept, sincer, parea o "rara avis" printre celelalte personaje. Si au avut grija scenaristii sa-l hacuiasca inca din primul sezon deoarece era nevoie, nu?, de un impuls pentru razboiul ce avea sa izbucneasca. Lucrurile par destul de clare. Lui Ned i s-a taiat capul in Debarcaderul Regelui, pe motiv de inalta tradare, l-am vazut cu totii infipt intr-o tepusa, spre disperarea Sansei, fiica sa cea mare.
Ei, dar, asa cum ne-a invatat acest film, ceea ce pare batut in cuie poate fi de fapt...reversibil.
Tot in primul sezon am facut cunostinta cu Jaqen H'Ghar, Faceless Men, un soi de asasin religios superdotat, cel care avea sa o antreneze ulterior pe Arya. Acest barbat a fost inchis in aceeasi fortareata cu Ned Stark, iar teoria sustine ca el a avut initiativa de a-l inlocui pe Ned cu cineva caruia ii daduse figura lui Ned, cei care au urmarit serialul stiu la ce ma refer. Alta varianta ar fi ca Varys, unul dintre consilierii de la curte, ar fi apelat la un astfel de asasin pentru a face aceasta treaba.

Pornind de la modul cum Faceless Men obisnuiau sa-si schimbe infatisarea, unii au mers mai departe, spunand ca acest personaj apare de timpuriu in serial si anume sub infatisarea lui Syrio Forel, maestrul de scrima care o instruieste pe Arya, tot la indemnul lui Ned Stark. Si uite cum se fac legaturile. Nu m-as mira ca aceasta speculatie sa se confirme intr-o varianta sau alta, este destul de fezabila din punctul de vedere al cursului povestii de pana acum.

Ei, urmatoarea chestie n-o sa va placa deloc, chiar deloc!
Pornind de la faptul ca scenariile anterioare au tins sa elimine caracterele majore, au fost create modele de supravietuire si au fost folositi diversi algoritmi matematici pentru a prezice care dintre personaje va muri pana la final. Statistica arata asa:

Daenerys Targaryen – 83.77%
Jaime Lannister – 72.91%
Tyrion Lannister – 70.76%
Bran Stark – 66.02%
Cersei Lannister – 60.39%
Jon Snow – 58.99%
Euron Greyjoy – 54.95%
Sansa Stark – 50.28%
Arya Stark – 49.04%
Gendry – 39.87%

Pfui! Grea lovitura cu Daenerys in capul listei. Bine, toti dorim sa stim de fapt cine va sta pe Tronul de Fier in cele din urma, nu cine va deceda! Trebuie sa ne consolam cu faptul ca ultimul sezon va avea episoade mai lungi, batalii mai spectaculoase, efecte speciale mai tari decat pana acum (fiecare va costa 15 milioane $).
Dintre cei care au murit in sezonul 7, realizatorii au confirmat ca Degetel (Lord Baelish) si Benjen Stark (unchiul lui Jon) sunt morti sadea, adica nu sunt sanse sa fie "reinviati" in sezonul 8, iar pentru veneticul Tormund si Berric Dondarrion, care se aflau pe Zid cand acesta a fost demolat de mortii umblatori, exista posibilitatea readucerii in actiune. Intrebarea este doar daca vor fi normali sau transformati si ei in morti vii. Sigur este doar ca actorul care il joaca pe simpaticul Tormund a fost vazut in echipa ce filmeaza la Belfast, deci personajul n-a iesit din schema.
Si apar si caractere noi. Unul ar fi Harry Strickland, comandantul mercenarilor din The Golden Company, cei pe care Euron Greyjoy ii va aduce pentru Cersei din indepartatul Essos.

Unii fani ai frumosilor lupi ai clanului Stark se intreaba ce s-a intamplat cu Ghost (lupul lui Jon) care n-a mai fost vazut inca din sezonul 6 al serialului. Pacat, erau o pata de culoare (cam violenta) teribil de incitanta. Deoarece aparitia acestui personaj-animal costa mult (deh, efecte speciale!), producatorii nu l-au mai folosit in sezonul 7. Dar fanii au dus o campanie de strangere a 500000 de lire pentru revitalizarea lui Ghost. Pana acum insa nu a fost confirmata aparitia lupului in sezonul 8.
Voi incheia cu speculatiile asupra povestii de dragoste dintre Jon si Daenerys. Cica n-are cum sa se termine bine din cauza trecutului si rudeniei dintre cei doi. Bran Stark, clarvazator de-acum, chiar insista ca cei doi trebuie sa cunoasca tot adevarul. Asta ridica o serie de intrebari deoarece Jon este mostenitorul de drept al Tronului de Fier, iar Daenerys a luptat atata pentru a ajunge pe acest tron. Se presupune ca Jon nu vrea tronul, el este modest, nu si-a dorit niciodata sa conduca alti oameni. Dar vor exista frictiuni, cu siguranta.

Avand in vedere faptul ca, in trecut, George R.R.Martin, autorul cartilor "Cantec de gheata si foc", s-a implicat si in scrierea scenariilor, intrebarea este daca el va contribui si la finalul grandios al filmului. Mmm, nu se stie, dar este probabil sa nu o faca, deoarece ecranizarea s-a indepartat tare mult de cursul povestii literare, iar el a trebuit sa astepte cu lansarea ultimului volum, asa ca...
Oricum, ca precautie, producatorii intentioneaza sa toarne mai multe versiuni de final, astfel incat sa nu poata rasufla surpriza pe care ne-o pregatesc. Si ar mai fi si altele, dar le las pentru altadata, avem tot timpul sa vorbim pana in 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.