Translate

joi, 16 august 2018

Rolf Armstrong si a sa pin-up art

Rolf Armstrong a fost un pictor american care a murit in anul 1960, la varsta de 71 de ani. A fost un artist talentat, ca si altii de pe continentul nord-american, dar a avut meritul de a ridica la rang de arta cultura pin-up girl, adica acele picturi infatisand modele, femei sau barbati, foarte populare in randul publicului datorita tentei glumet-sexuale.

Rolf Armstrong porneste de fapt de la radacina acestui curent artistic, adica picteaza modele din lumea spectacolelor burlesque, actrite care isi faceau astfel reclama, dar si prezentau o versiune idealizata a femeii: plina de pasiune, languroasa, cocheta, dar si gospodina, uneori una nu prea indemanatica. Afisele pin-up girl transmiteau de fapt un mesaj din care reiesea ca nu trebuie sa fii tocmai o casnica perfecta atata vreme cat arati ca un fotomodel. Hm, feministele erau bineinteles oripilate de aceasta viziune. Barbatii, evident, mai putin.
Nu stiu ce simteau femeile, parerea mea este ca ar fi trebuit sa fie flatate de portretele minunate realizate de Rolf Armstrong.
Iata un autoportret din 1914, frumos barbat as zice eu.
Pin-up art de la inceputul secolului al XX-lea are acele culori stralucitoare pe care le vedem si mai tarziu, in afisele bine cunoscute, dar Rolf Armstrong este ceva mai serios in operele sale, iar portretele realizate pentru persoane publice nu mai au legatura, ca stil, cu reclamele obisnuite ale vremii. Sunt mai palide, mai nostalgice, ilustrand tipul de frumusete al acelei epoci, o frumusete ce pare intangibila, de poveste.

As incheia cu faptul ca in anul 1927, Armstrong a fost cel mai bine vandut artist ale carui lucrari au aparut pe calendarele realizate de firma Brown and Bigelow. De asemenea a ilustrat revista Pictorial Review, contribuind la vanzarea acesteia in peste doua milioane de exemplare pana in anul 1926. A fost unul dintre cei mai mari artisti pin-up ai epocii sale si un deschizator de drum in acest curent artistic.
 
 
 
 
 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.