Translate

sâmbătă, 19 decembrie 2020

Cum sa usuci ghetele de dama din piele, fara sa le deteriorezi?

Iarna poate fi un anotimp dificil, cu multe ploi si ninsori. Cu siguranta stii deja ca incaltamintea din piele naturala trebuie protejata pe cat posibil de apa, dar pentru ca, in timpul iernii, acest lucru nu este intotdeauna posibil, este important sa stii cum sa o usuci corect.

Perechile de ghete dama din piele sunt cele mai cautate in sezonul rece, deoarece sunt comode si rezistente la temperaturile scazute. Dar, cum sa le usuci atunci cand vremea este capricioasa? Cea mai usoara solutie pare sa fie asezarea lor in apropierea unei surse de caldura, asa cum este caloriferul sau radiatorul, dar aceasta metoda le poate decolora si deteriora.


 De aceea, cea mai buna optiune este sa le lasi sa se usuce natural, timp de 24-48 de ore. Daca, insa, iti doresti sa grabesti procesul, fara sa le degradezi, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 1. Curata si pregateste ghetele pentru uscare

 Inainte de a usca o pereche de ghete dama piele, trebuie sa elimini orice urma de murdarie. Praful si noroiul vor fi mult mai greu de indepartat dupa ce ghetele se vor usca, fapt care poate duce la deteriorarea si decolorarea lor.

 Foloseste o bucata de material sau o perie pentru a le curata de murdarie. Apeleaza la miscari blande ca sa fii sigura ca nu le vei zgaria, iar apoi poti sa le stergi cu un prosop uscat. In cazul in care ghetele tale au sireturi sau talpi interioare detasabile, scoate-le si lasa-le sa se usuce separat.

 2. Foloseste hartii de ziar

 O metoda eficienta de a grabi procesul de uscare este apelarea la hartii mototolite de ziar. Acestea vor absorbi umezeala si vor ajuta ghetele sa isi pastreze forma. Tot ce trebuie sa faci este sa pui ziarul mototolit in interiorul incaltarilor. In cazul in care nu ai ziare in casa, poti folosi prosoape de hartie.

 Pentru a le usca foarte bine si la exterior, inveleste ghetele in bucati de ziar si prinde-le cu elastic. Atentie, insa, la hartiile pe care le folosesti! Alege paginile care nu contin fotografii, deoarece pot decolora pielea sau inveleste-le intai intr-un strat format din prosoape de hartie.

 3. Inlocuieste bucatile de ziar dupa doua ore

 Elimina atat invelisul exterior, cat si pe cel interior si inlocuieste-le cu alte bucati de ziar pana cand perechile de ghete dama piele se vor usca complet.

 4. Hidrateaza ghetele cu o crema pentru incaltarile din piele

 Dupa ce ghetele s-au uscat, nu uita sa le hidratezi! Aplica o crema special creata pentru incaltamintea din piele naturala care le va oferi protectie impotriva factorilor externi si le va mentine cat mai mult timp intr-o stare impecabila.

 Asadar, nu este greu sa usuci corect perechile de ghete dama din piele, dar trebuie sa acorzi o atentie sporita acestui proces. Iar daca vrei sa iti completezi colectia de incaltari pentru iarna, nu ezita sa apelezi la Capricia, un magazin online cu experienta din Romania. Aici vei gasi ghete de calitate superioara la preturi pentru orice buzunar!

 Descopera selectia deosebita de incaltaminte de pe Capricia si profita de ofertele speciale pentru a achizitiona ghete de dama din piele 100% naturala!

 

miercuri, 4 noiembrie 2020

Cum au aparut primele foite de tutun Rizla+?

Istoria acestei companii, care produce si astazi foite tutun la standarde ridicate, are aproape jumatate de mileniu. Dupa descoperirea tutunului in America, acesta a fost adus pentru prima data in Spania, tara de unde aceasta traditie s-ar fi raspandit si in restul Europei. Care este legatura cu foitele Rizla+? Afla aceste detalii de la Legalizeit:

Istoria primei companii de produs foite de tutun incepe cu Alexandro Rizlette de Cramptone Lacroix, ai caror urmasi detin si astazi compania care ii poarta numele. Povestea spune ca, in anul 1532, francezul Lacroix ar fi intalnit un grup de soldati care se intorceau din Spania. Lacroix a observat ca acestiau pufaiau de zor tigarete si a fost foarte curios in privinta acestei metode de a consuma tutun. Astfel, a facut schimb cu o sticla de sampanie pe un pachet de foite pe care apoi le-a copiat.

duminică, 6 septembrie 2020

Masti de protectie reutilizabile de la Dr Fashion

Mastile de protectie, durerea noastra cea de toate zilele. Au venit odata cu pandemia si nu cred ca scapam prea curand de ele. Asa ca, decat sa le dam conotatii negative, mai bine le incorporam in viata de zi cu zi ca accesorii fashion si ne bucuram de ele sub alta forma: masti de protectie reutilizabile estetice.
Sursa: DrFashion.ro

Dezavantajele mastilor de protectie de unica folosinta 

Sincera sa fiu, aveam o stransa legatura cu mastile obisnuite, clasice, inca dinainte de toata tevatura cu Covid-19. Sunt alergica la hartie si praf, asa ca tin tot timpul in casa o cutie de masti de unica folosinta pentru zilele cand fac curatenie. Dar, in momentul cand am fost obligata sa port masca mai multe ore pe zi, lucrurile s-au schimbat. Ca toata lumea, am descoperit ce nesuferite pot fi, ce incomode si ce...scumpe. Mda, va aduceti aminte ce greu s-au gasit in magazine prin martie-aprilie si ce preturi aveau, in conditiile in care, igienic ar fi sa utilizezi mai multe pe zi. Cam toata lumea a spus "pas" la chestia cu igiena, nu ma indoiesc ca or fi fost habotnici in privinta asta, dar putini au fost dispusi sa risipeasca mastile si banii in acest fel. Recunosc: am spalat masca! Urat din partea mea, vorba vine, dar zau ca nu m-a lasat inima sa ingros gunoiul cu ceva care inca functiona. In realitate, dupa o spalare, masca de unica folosinta nu prea mai functioneaza, ati observat si voi ca se schimba textura materialului, devine moale, semn ca si proprietatile de protectie se duc pe apa sambetei.

miercuri, 2 septembrie 2020

Sfaturi pentru biroul ideal: cum sa creezi o statie de cafea LavAzza pentru angajatii tai!


Cu toate ca lucratul de acasa, in multe cazuri, ne face sa uitam de viata la birou, mai devreme sau mai tarziu este posibil sa ne intoarcem in spatiul comun de lucru. Desigur, vom avea multe stiri din “vacanta”, iar cel mai propice loc pentru a depana povestile este in cantina sau bucataria biroului, la o cafea LavAzza!


De aceea, pentru a avea siguranta ca statia ta de cafea LavAzza este bine pusa la punct, H2On iti vine in ajutor! Poti crea o atmosfera speciala pentru angajatii tai, cu doar cateva schimbari, iar in acelasi timp vei avea parte de un spatiu bine organizat si usor de mentinut.

duminică, 30 august 2020

Proteza dentara nu inseamna ca viata ta s-a terminat!

Exista o viziune extrem de dramatica asupra momentului in care ajungem sa avem nevoie de proteza dentara. Asociem acest moment cu pierderea dintilor datorata batranetii, neputintei, cu acea etapa a vietii in care corpul nostru incepe sa se degradeze iremediabil. Ai nevoie de proteza dentara, esti terminat. Ce iti mai ramane de facut este sa faci haz de necaz la nenumaratele bancuri care exista pe aceasta tema si sa treci cu seninatate peste privirile ironice ale tinerilor.

Asta este vestea mai putin placuta. Vestea buna este ca s-au facut atatea inovatii in tehnicile stomatologice, s-au inventat materiale si s-au perfectionat metode, incat poti sa intri in posesia unor dinti artificiali mult mai buni decat dintii ce ti-au fost daruiti de mama natura. Daca ai avut probleme serioase toata viata, daca ai ajuns sa ai dureri in fiecare zi, sa pierzi dantura, sa nu mai poti musca din nimic de teama ca ti se clatina dintii, atunci este evident ca proteza dentara este cea mai buna solutie.

Sursa: dentalpremier.ro

vineri, 21 august 2020

Implantul dentar – dinti intr-o zi!


In toamna anului trecut am aflat ca am nevoie de implant dentar.

Cei care m-ati mai citit de-a lungul vremii ati vazut ca am scris despre unele experiente personale in domeniul stomatologic, ca sa zic asa. Aproape nimic din ceea ce inseamna proceduri stomatologice nu mi-este strain. Am parodontoza si ultimul articol pe aceasta tema a fost rezultatul unei experiente privind operatia de aditie de os, pe care am suferit-o acum cativa ani. 

Intre timp lucrurile au luat-o putin razna, in sensul ca maselele de sub lucrarile pe care le am peste tot in gura s-au degradat iremediabil, o tin din infectie in infectie si trebuie sa le scot cu totul. Lucru pe care il incepusem anul trecut, cu o bine fundamentata reticenta, deoarece ar insemna sa nu mai pot manca solide o vreme. Inainte de a trece la implantul propriu zis, locul extractiilor trebuie sa se vindece perfect si trebuie sa-mi rezolv problemele ORL, m-a asigurat chirurgul care m-a consultat.

Sursa:dentalpremier.ro

Si a venit pandemia…Ca orice om care s-a saturat de atatea anestezii, am fost fericita sa aman cu cateva luni inevitabilul. In zadar, insa, trag de timp, e din ce in ce mai rau, in acest an va trebui sa-mi iau inima in dinti si sa purced la treaba cu implanturile. Mai grav, am nevoie ca toata treaba sa fie facuta ultra-urgent, eventual printr-un implant dentar intr-o zi de la Dental Premier.

CAND E NEVOIE DE IMPLANT DENTAR?

Ca sa va lamuresc, precizez inca o data de ce am nevoie de implanturi: in curand nu voi mai avea masele pe nicio parte a gurii, nici sus si nici jos. Gingia se retrage, masa osoasa scade vazand cu ochii, dintii se misca, maselele sunt ca si terminate. Dap, parodontoza este o boala parsiva si sunt cam tanara sa ajung direct la proteze, mai ales ca dintii din fata inca mai supravietuiesc. Si mai precizez ceva:  poti sa ramai fara TOATA dantura si totusi sa ti-o restaurezi cu ajutorul implanturilor si al unei proteze fixe, chiar la o varsta inaintata.
Implantologia dentara nu este numai o disciplina a stomatologiei, este o adevarata stiinta, iar succesul acestor proceduri tine absolut intotdeauna de profesionalismul si pregatirea medicului specialist. Pentru ca vorbim de adevarati specialisti, nu de stomatologi obisnuiti. Asadar daca, vreodata, aveti nevoie de un implant dentar, nu stati pe ganduri, nu va zgarciti, cautati cei mai buni doctori in domeniu.

Implantul dentar este o piesa de titan, zirconiu sau alte materiale biocompatibile, care tine loc de radacina a dintelui, fiind cea mai buna metoda de a inlocui un dinte pierdut.

Ai, ai, ai, e aproape ca un transplant, o chestie complexa adica, un corp strain, artificial, care ajunge sa faca parte din organismul tau. Ceea ce inseamna ca nu e de glumit cu aspectele privind acceptarea din prima sau respingerea de catre organismul tau a acestui obiect. Tocmai de aceea este necesar ca implantul sa fie de calitate, biocompatibil, iar specialistul sa stie exact de ce ai nevoie. 

TIPURI IMPLANT DENTAR

Exista mai multe tipuri de implanturi dentare:
Sursa:dentalpremier.ro
Implant dentar INNO – poate fi folosit pentru inlocuirea unui singur dinte, arata ca un dinte natural, este de fapt o radacina din titan care se fixeaza in os si, daca este bine ingrijit te tine o viata. Este produs in Coreea de Sud, are un pret mediu fata de ce este pe piata noastra in acest moment si prezinta o suprafata special tratata care il face sa se integreze rapid in os.

Implant dentar Bredent – Este produs in Germania si are marele avantaj ca se integreaza rapid in os, stabilind conexiuni durabile, ceea ce il face propice pentru reabilitari de mari dimensiuni, chiar pe intreaga arcada dentara.

Implant dentar Nobel Biocare – Este produs in Elvetia, este facut din titan pur de gradul 4 si are o rezistenta impresionanta, motiv din care este recomandat pentru lucrarile cu adevarat complexe. Poate fi inserat imediat dupa extractive si ajuta la cresterea tesuturilor moi, fiind potrivit chiar si in cazul in care tesutul osos este compromise.
Sursa:dentalpremier.ro
Hm, ce mi-a placut acest ultim tip de implant! Este exact pentru situatia in care ma aflu eu, dar uite ca mai prind un pic de curaj, exista o solutie chiar si pentru cazurile disperate, aparent fara iesire.

DINTI INTR-O ZI!

Si atingem miezul problemei, adica durata in timp a unei astfel de proceduri. Cat stai fara dinti si cat te chinui cu mancatul? Este intrebarea pe care si-ar pune-o oricine si pe buna dreptate.
Ei, bine, inovatiile in domeniul implantologiei dentare sunt spectaculoase si s-a ajuns ca, intr-o singura zi, un pacient sa beneficieze de extractii, implanturi dentare si dinti ficsi. Fara durere in timpul sau dupa procedura si cu vindecare accelerata! Pentru asta insa, revin la sfatul de mai sus: cautati o clinica la standarde internationale, cu medici certificati, specialisti in implantologie si chirurgie dento-alveolara.

Cat priveste tarifele, stiti si voi, un implant nu e ieftin deloc, dar exista si oferte, si facilitati la plata si, mai ales, exista reversul medaliei: am dat atatia bani pe medicamente pentru sinuzita si am suferit atata timp din cauza cariilor, a infectiilor repetate, a durerilor de cap, incat chiar as face orice efort financiar ca sa-mi gasesc sanatatea si linistea cat de cat. Ca sa nu mai zic de partea estetica, cea care a avut enorm de suferit de-a lungul anilor, in cazul meu.

Si daca nu sunteti inca convinsi, va las o imagine "before-after" care sa va stimuleze in luarea unei decizii.
Sursa:dentalpremier.ro

Preferi un make-up simplu, natural? Iata 4 pensule machiaj care te vor ajuta sa-l obtii!


Chiar daca nu esti o profesionista in arta machiajului, asta nu inseamna ca nu poti obtine look-ul pe care ti-l doresti. Ai nevoie doar de pensulele potrivite pentru produsele pe care le folosesti!

In cazul in care esti adepta unui machiaj discret, trebuie sa adaugi in trusa ta cateva pensule de machiaj profesionale. Acestea te vor ajuta sa uniformizezi produsele de make-up si sa te bucuri de un aspect natural.


Pentru ca tu sa obtii in fiecare zi un look demn de invidiat, in randurile urmatoare, iti vom prezenta 4 pensule machiaj care nu trebuie sa-ti lipseasca din portfard:

1. Pensula pentru fond de ten

Indiferent care este fondul de ten pe care il folosesti, trebuie sa ai ustensila potrivita pentru a-l aplica, deoarece, in caz contrar, risti sa obtii un aspect de masca.

De aceea, este important sa alegi o pensula profesionala care sa iti permita uniformizarea corecta a fondului de ten. Cu ajutorul acestui instrument, iti vei putea acoperi imperfectiunile, fara sa obtii un look lipsit de naturalete. Intra pe Melkior.ro si vei descoperi pensule machiaj de calitate superioara si cel mai bun fond de ten pentru tine!

sâmbătă, 1 august 2020

Privirea rece a pisicilor Maine Coon

Astazi dau pictura pe fotografie, cum s-ar zice, adica schimb fundalul cu lucrarile lui Robert Sijka, cel fascinat de aspectul unor animale fantastice, felinele.
Pisicile Maine Coon sunt cu adevarat extraterestre. Privirea lor este rece, analitica, pare atat de inteligenta incat nu e chip sa nu te intrebi ce suflet locuieste in trupul de felina agila si blanoasa.
Este o rasa ce provine din statul Maine (USA) si are calitatea de a fi cea mai mare rasa dintre pisicile domestice. Blana lunga trebuie ingrijita foarte atent, iar climatul cald nu prea prieste acestor creaturi fascinante.

Dar ceea ce evidentiaza cu adevarat aceasta rasa este conformatia capului, forma si culoarea ochilor. Daca veti analiza atenti pozele, veti observa ca pisicile Maine Coon nu au capul rotunjor si simpatic al pisicilor de rand, ci prezinta trasaturi mai dure, amintind de cele ale felinelor mari de prada. Iar ochii galbeni, cu taietura mai oblica si mai ingusta, le fac sa semene teribil cu tigrul sau, datorita smocurilor de par de pe urechi, cu rasii. Gulerul de blana este categoric un atribut al leului,

Rezultatul este, cum spuneam, o expresie rece, care te tine la distanta, daca nu esti stapanul animalului. Cu alte cuvinte, te gandesti de doua ori inainte sa intinzi mana, sa mangai aceasta pisica.
Fotograful Robert Sijka a vrut sa surprinda tocmai aceasta postura maiestuoasa a rasei. Surpriza este faptul ca, in ciuda privirii dure, rasa este teribil de prietenoasa si atasata de stapani, rabdatoare chiar si cu alte animale, amintind mai degraba de comportamentul cainilor, motiv pentru care a fost numita "uriasul cel bland".

Robert Sijka este un fotograf premiat, care locuieste in Hong Kong, mare iubitor de pisici, pe care le imortalizeaza in lucrari superbe. Puteti vedea lucrarile lui pe felisgallery.com. Asa cum spune chiar el, i-a trebuit ceva timp ca sa se perfectioneze in a fotografia animalele. Isi dorea sa surprinda mai ales diversele expresii ale felinelor si totul a inceput in momentul in care sotia s-a hotarat sa creasca pisici Maine Coon.
Fotografiile cu pisicile Maine Coon sunt realizate pe un fundal simplu, inchis la culoare, ceea ce scoate in evidenta, cu ajutorul luminii, aceste animale frumoase.

Sursa pozelor este felisgallery.com.
 
 
 
 
 
 

vineri, 10 iulie 2020

Ai fost invitata la o cununie civila? Apeleaza la serviciul de livrare flori online in Bucuresti!


Odata cu masurile de relaxare, multi tineri logoditi au inceput sa-si planifice nunta visurilor lor. Unii prefera sa faca doar cununia civila pana cand lucrurile se vor mai linisti, altii au decis sa se pregateasca pentru o nunta completa.

Daca si tu ai fost invitata la o cununie civila in urmatoarea perioada, probabil ca iti este greu sa decizi ce cadou sa le oferi mirilor. Varianta cea mai simpla care nu iti va da batai de cap si nici nu te va pune pe drumuri este sa apelezi la serviciul de livrare flori online Bucuresti.


O florarie de top din Capitala, asa cum este Florandes.ro, iti va pregati cadoul perfect pentru o cununie civila. Acesta nu trebuie sa fie consistent, ci incarcat de semnificatii, iar florile sunt ideale pentru a le transmite viitorilor miri cele mai frumoase ganduri.

sâmbătă, 20 iunie 2020

Familia Lenor, o pereche parfumata

Ca toata lumea cunoaste balsamul Lenor sunt sigura! L-am folosit si eu din cand in cand, mai ales vara. Este o marca a companiei Procter&Gamble, o companie care inoveaza de peste 100 de ani produse din ce in ce mai eficiente pentru a ne ajuta in gospodarie. Ca urmare, cu asemenea traditie in spate, produsele sunt si din ce in ce mai rafinate.

Perechea perfecta a acestei veri, si pe care am avut ocazia sa o testez, este formata din binecunoscutul balsam Lenor si o noutate, detergentul lichid in capsule ALLin1 Pods Lenor. Era evident ca, pentru rezultate mai bune si rufe mai proaspete, era necesar ca detergentul si balsamul sa fie din aceeasi...familie.

duminică, 7 iunie 2020

Cum sa alegi textile cu stil pentru a-ti reinventa sufrageria

Cred ca pandemia asta a scos la iveala talentele de designer de interior ale tuturor femeilor din lume. Pai cu ce era sa-si ocupe lumea timpul care, dintr-o data, era liber, mult prea liber? A fost timp destul pentru toate proiectele varate in sertar, nu numai pentru o simpla curatenie de Paste.
N-am facut exceptie, am intors casa pe dos.
Totul a pornit de la covorul din sufragerie. Rapanos de cat a fost spalat, in culori anoste, ii pusesem de mult timp gand rau. A sucombat cu brio din momentul in care s-a declarat starea de urgenta, acum aveam timp sa ma ocup de sufragerie.

Am cumparat doua covorase minunate si de la ele a pornit toata nebunia. Deoarece aveau modele inspirate din stilul berber/marocan, mi-am dat seama cat imi place acest stil si cat mi-as dori sa aduc astfel de elemente in aspectul camerei de zi. A fost un motiv suficient ca sa ma debarasez de toate flecustetele adunate de-a lungul anilor si care imi ocupau spatiul si asa redus al apartamentului. Dar a fost si o ocazie nemaipomenita de a scoate de la naftalina lucruri vechi, unele ramase de la bunica mea, care meritau sa fie aratate nu inghesuite in pungi, prin dulapuri.

Va spun sincer, sa innoiesti o casa poate avea un efect eliberator, simti ca parca incepi o alta viata, una mai usoara, mai proaspata si de aceea recomand acest exercitiu tuturor. Implica efort, bani si un oarecare talent in reciclare si reconditionare, dar satisfactia e teribila.

vineri, 29 mai 2020

Inca putin si vei deveni mamica? Pune aceste haine nou nascuti in bagajul pentru spital!


Orice graviduta abia asteapta sa-si cunoasca copilul, insa pana cand momentul mult asteptat va sosi, este important sa faca cateva pregatiri. Daca te afli in ultimele saptamani de sarcina, trebuie sa te asiguri ca ai pus in bagajul de maternitate tot ce vei avea nevoie la spital.



Indiferent de metoda prin care vei naste, este esential sa te pregatesti din timp cu lucrurile necesare pentru momentul in care iti vei putea strange la piept copilasul. La spital, vei avea nevoie de cateva articole vestimentare, scutece, paturi, precum si alte obiecte utile. Iata ce haine pentru nou nascuti trebuie sa contina bagajul de maternitate:

duminică, 10 mai 2020

Casa bantuita de Shirley Jackson

Dupa ce am scris titlul mi-am dat seama cum suna... Casa nu e bantuita de Shirley Jackson, e doar o carte scrisa de Shirley Jackson.
Inainte de a trece la subiect, trebuie sa precizez ceva... Coperta cartii este tare dubioasa, face referire la serialul The Haunting of Hill House (2018) de pe Netflix, pe care l-am vazut, o miniserie teribil de reusita, care iti da fiori. Poanta e ca si cartea despre care vorbesc aici are titlul original la fel, de unde si confuzia. Pe coperta apar cei cinci copii ai familiei din film, dar subiectul cartii este total, dar total diferit. Dupa carte a fost facut filmul The Haunting din 1999, in care joaca Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Lili Taylor. L-am vazut si pe acela.
Cel care a creat coperta cartii a fost tare delasator in a se informa, trag concluzia ca n-a citit cartea si n-a vazut nici filmele, altminteri este imposibil sa le confuzi, atat sunt de diferite povestile.

miercuri, 15 aprilie 2020

Oceanul de la capatul aleii de Neil Gaiman

Neil Gaiman este un autor britanic de SF si fantasy, nu mai citisem nimic de el, dar traiam cu senzatia ca are niste romane tari, adica de senzatii tari. Ceea ce este foarte real, ca si reputatia acestui scriitor cu o imaginatie debordanta. Asadar, soarta (sau mai bine zis oferta) a facut ca prima carte care mi-a cazut in mana sa fie "Oceanul de la capatul aleii"...
Nu stiu la ce ma asteptam, stiam ca e vorba de un fantasy si cred ca ma ducea gandul la un horror teribil. Dar am dat peste o carte derutanta, un amestec de real si supranatural care iti trezeste o sumedenie de sentimente. Romanul este centrat pe amintirile din copilarie ale unui adult, intors acolo unde locuise candva cu familia. Iar povestea care ii revine in memorie este filtrata prin ochii copilului de atunci, un pustan de sapte sau opt ani, extrem de sensibil, dar capabil sa vada lucruri care le scapa oamenilor obisnuiti.

Parintii eroului nostru si sora mai mare sunt o familie tipica. La un moment dat, greutatile financiare ii obliga sa inchirieze o camera unui strain, un miner din Australia. Acest personaj este absolut trecator prin poveste deoarece se sinucide la scurt timp dupa aparitia lui in peisaj, motivele nici nu mai conteaza, conteza doar faptul ca aceasta intamplare face ca eroul nostru sa o cunoasca pe Lettie Hempstock, fata vecinilor. Lettie traieste la o ferma cu mama si bunica ei si pare mult, mult mai matura decat cei 13 ani pe care ii declara. Cele trei femei sunt un pic ciudate in ochii baietelului, dar sunt extrem de descurcarete si de primitoare cu musafirul lor.

Eroul nostru va descoperi pe propria piele ca lumea adultilor poate fi ingrozitor de complexa si greu de inteles. El are parte de teribile aventuri alaturi de prietena sa si se poate usor pierde daca nu intervin puterile magice ale femeilor de-abia cunoscute. Pe de alta parte, universul fantastic si plin de primejdii pe care il cunoaste interfereaza dramatic cu viata familiei sale. Baiatul vede cum purtarea tatalui sau devine aproape violenta si crede ca o fiinta diabolica il determina sa-si tradeze familia. Asta il motiveaza sa lupte din rasputeri pentru a recupera linistea familiei sale.

Acest roman este cu si despre copii, dar nu este pentru copii. De fapt, un copil nici nu ar intelege intriga, poate ar aprecia magia si supranaturalul, dar subiectul in sine nu este deloc pentru varste mai mici. Povestea are insa o morala: lumea, asa cum o vedem la 7 ani, este o fantezie, un amestec de sentimente intense, de frici ascunse, de iubiri reprimate, de imagini caleidoscopice. Ca adulti, incercam sa alegem aceste amintiri, sa le legam de ceva concret, logic, dar nu mai putem discerne daca ceea ce am trait atunci a fost sau nu real.

Neil Gaiman pare sa scrie pe baza propriilor trairi si experiente. Nu spun ca foloseste date autobiografice, dar in mod sigur a avut sentimente asemanatoare legate de copilaria sa. Altminteri nu se explica cum reuseste sa intuiasca atat de bine universul interior al copilului, modul cum acesta percepe realitatea si cum reactioneaza fata de ceea ce isi inchipuie ca vede in jurul sau.

Cat despre stilul literar... Ireprosabil si teribil de emotionant, as zice. Pana la lacrimi in cazul meu sau poate stau eu mai prost cu nervii in aceste zile... Cartea se termina intr-o nota nostalgica si cu un semn de intrebare din partea personajului principal: oare chiar au fost adevarate toate cate s-au intamplat? Oare Lettie chiar a existat? Dorul pentru prietena reprezinta de fapt dorul de copilarie, acea varsta la care granitele dintre real si imaginar sunt foarte diluate, foarte usor de trecut. Dupa prietenii din copilarie tanjim cel mai tare, am vrea sa existe mereu, fara ca ei sa devina vreodata oameni maturi.

Am uitat sa va spun de unde vine numele cartii. Lettie sustine ca iazul din capatul aleii ce duce la ferma lor este de fapt un ocean. Imposibil, nu? Si totusi... Cititi cartea si veti gasi si raspunsul.

miercuri, 8 aprilie 2020

Misiune cu Farmec la ceas de cumpãnã


In zilele acestea de mare derutã, în care scene din filmele despre Apocalipsã par sã fi pãtruns printr-o uşiţã nevãzutã în vieţile noastre şi-aşa stresante, mi-am dat seama cã iau naştere douã curente sau, mai bine zis, douã tipuri de oameni: unii care cred sincer cã acest eveniment ne va schimba radical vieţile, obiceiurile şi societatea şi alţii, scepticii din nãscare, cei care sunt convinşi ca ne vom relua vechile obiceiuri fix din clipa în care se va decreta cã am scãpat de pandemie. Eu nu sunt (încerc din rãsputeri sã nu fiu!) în niciuna dintre tabere, deşi dispoziţia mea variazã optimist sau pesimist de la o zi la alta. Rãul poate veni pe nepusã masa, dar binele se obţine cu multã, multã muncã şi, dacã nu ne dorim cu adevãrat o schimbare majorã, nici cã vom cãpãta vreuna.

Cum putem obţine schimbarea? Nu aspirând sã mutãm munţii din loc, deşi unii sunt croiţi sã facã şi lucruri de-astea mãreţe, ci strãduindu-ne fiecare pe bucãţica lui de viaţã, acasã, la locul de muncã, în relaţiile cu ceilalţi.  Dragostea ar trebui sã fie motorul tuturor lucrurilor, nu obligaţia.
Si atunci mi-am adus aminte de toatã istoria mea personalã cu produsele Farmec, începând cu prima cremã de faţã folositã de mine în adolescenţã şi terminând cu şamponul dermatocosmetic sau crema de ochi pe care le folosesc în prezent. Pentru mine, ca şi pentru milioanele de femei din aceastã ţarã, Farmec a reprezentat îngrijirea la superlativ obţinutã cu costuri mici. Nu vã gândiţi însã numai la produsele care ne menţin aspectul tânãr. Gândiţi-vã mai ales la acelea care ne scapã de multe neplãceri, cum ar fi cele de protecţie solarã, cele care îngrijesc mâinile asprite de muncã şi tãlpile, cele care regenereazã pãrul dacã ne cade din diverse motive, cele care trateazã semnele unor boli de care suferim.
Kit regenerare par fiole
Crema protectie solara copii SPF 50

 Compania Farmec a obţinut Certificatul de Bună Practică de Fabricație”, o garanție că procesele şi produsele finite sunt fabricate şi controlate după proceduri şi standarde de calitate adecvate, că sunt sigure pentru sănătatea umană. Este titlul unui comunicat de presã din anul 2013 al companiei Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice
Farmec înseamnã 120 de ani de activitate care au construit o imagine puternicã, asociatã cu tradiţia şi muuuultã istorie a frumuseţii de pe aceste meleaguri şi nu numai…Brandurile companiei pãtrund adânc în cele mai neaşteptate cotloane ale traiului nostru. Când ai un asemenea fundament social, implicarea în comunitate este de la sine înţeleasã.

2011: “Gerovital direcţionează 1% din vânzarea produselor sale în scopul pregătirii Echipei Olimpice a României pentru Jocurile Olimpice din 2012”

2015: “Farmec sprijină combaterea abandonului școlar prin proiectul ”Educație prin igienă”

Având în vedere cã cei mici trebuie educaţi inclusiv în privinţa importanţei igienei personale, cred cã sunt utile mai multe acţiuni în acest sens. Este bine ca şi copiii sã ştie care este diferenţa între produsele bune pentru trup şi mediu şi cele nocive, se pot face inclusiv clipuri educative pentru prezentare pe reţelele sociale, deoarece generaţiile de azi stau mai mult în mediul online decât la televizor sau cu o carte în mânã.
Si ajungem la problema protecţiei mediului şi respectul față de mediu
2013: “Farmec Cluj-Napoca, partener “Let’s Do It, Romania!” pentru al treilea an consecutiv”

2014: “Farmec - partener industrial în cadrul proiectului Green Chemistry around Europe”

2020: “Farmec lansează campania „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine”
Sursa foto: farmec.ro
Spuneam cã mulţi pun starea de fapt din prezent pe seama politicilor deficitare privind gestiunea deşeurilor rezultate din activitãţile economice sau din gospodãriile personale. Si companiile înţeleg acest lucru, încercând sã reducã aceastã amprentã prin dezvoltarea unor concepte inovatoare, mai ales în ceea ce priveşte ambalajele. Deoarece ambalajele produselor, majoritatea din plastic, sunt cele care umplu gropile noastre de gunoi sau ajung sã urâţeascã cele mai frumoase colţuri de naturã. Cred cu tãrie cã existã soluţii şi materiale ce aşteaptã sã fie descoperite şi cred cã investiţiile în cercetare şi inovare pe acest domeniu sunt cele mai mari câştiguri pentru supravieţuirea societãţii noastre. De asemenea, susţinerea cercetãrii în domeniul eliminãrii deşeurilor sau reciclãrii acestora este aproape o obligaţie dacã vrem sã protejãm resurse şi sã nu fim îngropaţi în propriile gunoaie.

2013: “Campania „Românce cu Farmec” – recunoaștem și susținem femeile puternice de ieri și de azi”

Dacã nu recunoaştem cã femeia este motorul familiei, cea care face lucrurile sã meargã, atunci ceva este profund în neregulã în gândirea noastrã. Farmec este o companie destinatã în primul rând femeilor şi este normal sã scoatã în evidenţã contribuţia fiecãreia la construirea acestei societãţi. Cred cã aceastã campanie este cea care însufleţeşte cel mai tare şi poate fi repetatã, iar unele dintre produsele Farmec pot fi dedicate acelora care depun mai mult efort fizic la serviciu, stau mai mult în aer liber prin natura meseriei sau lucreazã în diferite medii toxice.

2014: “De 1 Decembrie, Farmec apropie românii prin campania ”Pașaport Gerovital”

A fost întotdeauna un subiect sensibil, acesta al comunicãrii cu cei plecaţi din ţarã. Si, din pãcate, este pus din nou, dureros, pe tapet, în aceste zile grele. Compasiunea şi înţelegerea ar trebui sã ne facã mai rãbdãtori cu problemele altora, iar cei care se implicã în refacerea acestor legãturi, fundaţii sau ONG-uri, chiar au nevoie de susţinere pentru ca, la rândul lor, sã-i poatã susţine pe ceilalţi.
Si pentru cã astãzi, acum, tuturor ne este fricã mai mult sau mai puţin pentru cei apropiaţi nouã…

2020: “Farmec începe producția a două noi produse igienizante pentru mâini” 

Ar trebui sã le mulţumim lor şi celor care fac ceva, concret în aceste zile, se expun pericolului ca sã apere tot ce cunoaştem, pe pãrinţii şi copiii noştri, modul nostru de viaţã, liniştea noastrã. Farmec nu opreşte producţia din grijã pentru cei care au grijã şi se adapteazã. Exact cum ar trebui sã facem noi toţi.

Acest articol participa la Spring SuperBlog 2020.