Translate

sâmbătă, 6 aprilie 2013

De ce citesc EU ?



Nu ştiu de ce citesc alţii, dar mi-aduc perfect aminte cum şi de ce am început sã citesc eu -pe la 5 ani, în timp ce copilãream la ţarã, sub ochiul atent al bunicului meu, un sever învãţãtor pe atunci! Sever cu elevii sãi, cu mine mai puţin. Nici nu era nevoie cã aveam o curiozitate înnãscutã, voiam sã le ştiu pe toate. N-am ajuns vreun geniu, dar cititul mi s-a pãrut o realizare extraordinarã, nu m-am lãsat pânã nu am stãpânit aceastã deprindere.
Urmãtoarea ambiţie a fost sã pot citi suficient de repede astfel încât sã pot urmãri subtitrãrile filmelor. Dintr-una într-alta am ajuns ca în anii adolescenţei sã devorez o carte în trei zile, indiferent de grosimea acesteia, motiv pentru care am “trecut” prin biblioteca pãrinţilor mei de câteva ori. Ca sã nu mai zic cã achiziţionam titluri cu nemiluita, deşi pe vremea aceea cumpãram un pachet cu tot felul de bãlãrii “made în România” numai ca sã pot lua şi o carte strãinã. Dar le citeam pe toate. Nu am lãsat niciodatã, din principiu, o carte neterminatã, indiferent cât de tare m-a plictisit. Aşadar, mi-am petrecut tinereţea în epoca romanului rusesc, franţuzesc, englezesc, a seriilor de aventuri, cãlãtorii, rãzboi şi SF, a plachetelor de poezii (din care aveam o colecţie frumuşicã!). Dupã revoluţie, când s-a înregistrat un boom al publicaţiilor de tot felul, am descoperit cãrţile-documentar, pe cele de anchetã jurnalisticã, pe cele dedicate analizei diferitelor teorii conspiraţoniste, despre extratereştri, arheologie şi istorie alternativã. Nici nu ştiam ce sã cumpãr şi ce sã citesc mai întâi, nu mai aveam timpul din tinereţe, aveam şi alte obligaţii, viaţa mea se complicase. Dar foamea de informaţie, aceea care mã mãcinase atâţia ani, era mai rea decât oricând. A venit apoi momentul familiei şi al unui copil... Bagajul meu de cãrţi a crescut corespunzãtor, vechiului stoc adãugându-i-se publicaţiile potrivite pentru odrasla mea, chestie la care nu ne-am zgârcit deşi nu ne dãdeau banii afarã din casã. Apartamentul s-a umplut, am mai cumparat o mobilã pentru toate colecţiile nou-apãrute. Copilul meu creşte printre cãrţi. Are propria etajerã cu poveşti, benzi desenate, cãrţi de colorat, atlase. Incheiem ziua, invariabil, citind ceva...orice...uneori bag mâna în teancul de cãrţi şi vãd ce picã, bucurându-ne ca de o surprizã neaşteptatã. Si îşi doreşte tot mai multe. In privinţa asta ne calcã pe urme.
Ceea ce vreau sã spun este faptul cã, în familie, am avut un soi de convenţie financiarã. Am investit în cãrţi sume pe care le-am fi putut folosi ca sã ne satisfacem alte nevoi, mai prozaice, ca sã ne distrãm sau sã cãlãtorim mai mult. Dar am considerat cã hrãnirea spiritului este mai importantã!
Dupã aceastã scurtã recapitulare a relaţiei mele cu cartea, întrebarea de baraj pe care în mod sigur aş auzi-o de la voi este: “La ce ţi-au folosit toate acestea?”
Rãspunsul poate fi dezamãgitor sau descurajator pentru unii: “Din punct de vedere material la aproape nimic!”. Am cunoscut persoane bune, inteligente, desãvârşite profesional, care pur şi simplu nu obişnuiesc sã-şi petreacã timpul citind. Preferã sã se uite la televizor de exemplu. Lista de lecturi din şcoalã le-a fost prea de-ajuns!
Si iatã cum ajungem la “cestiunea” ridicatã de Libris. Atunci care ar fi motivele pentru care ar trebui sã practicãm sportul lecturii, mai ales în aceste vremuri tulburi în care numãrul de cãrţi citite te poate face mai degrabã ciudat în ochii multora.
Iatã-le pe ale mele:
1. Putere. Informaţia înseamnã putere. Nu asupra celorlalţi cum îşi doresc unii, ci asupra propriului destin. Cu cât ştii mai multe, cu atât reuşeşti sã scapi de o groazã de angoase pe care ţi le creeazã viaţa. Depãşeşti situaţii mai uşor, înţelegi lucrurile în profunzime.
2. Sãnãtatea minţii. Eşti mai puţin expus degradãrii creierului înregistratã la vârste înaintate cum este cea datã de Alzheimer. Iţi pãstrezi logica mai mult timp, este ca un fel de gimnasticã a minţii. Uneori, în cãrţi, sunt descrise experienţe de viaţã similare cu cele pe care le-ai trãit şi tu. Constaţi cã nu eşti singur. Si alţii au observat lucrurile care te-au marcat şi pe tine. Asta te întãreşte, te ajutã sã mergi mai departe!
3. Relaţiile cu semenii. Oamenii cu minte şi preocupãri asemãnãtoare se atrag. Vei cunoaşte persoane deosebite şi vei putea schimba idei şi informaţii preţioase, îţi vei îmbogãţi viaţa, vei cãpãta experienţã.
4. Respect. Un om citit este întotdeauna recunoscut de ceilalţi. Chiar din momentul în care deschide gura. Indiferent cine sunteţi sau unde vã desfãşuraţi activitatea, o exprimare îngrijitã vã va face remarcat.
5. Incredere. Vã veţi bucura de încrederea semenilor voştri pe principiul cã ştiţi mai multe, iar cei ce cunosc mai multe sunt mai buni, mai iertãtori, mai dispuşi sã-i asculte pe ceilalţi. Oamenii vor tinde sã vã consulte, sã vã întrebe, sã vã cearã ajutorul.
6. Relaxare. Atunci când citiţi aveţi sentimentul cã aţi mai aflat ceva, aţi fãcut un pas înainte, aţi mai înţeles ceva. Sentimentul de bucurie este echivalent celui generat de o mare realizare. Faceţi corelaţii, puneţi lucrurile cap-la-cap, descoperiţi lucruri noi. Lumile imaginare vã ajutã sã evadaţi din cotidianul monoton şi deseori stresant. 
7. Performanţã. Este grozav când citiţi ca sã vã perfecţionaţi pe plan profesional. Poate rezultatele nu se vãd imediat, nimeni nu vã va pune şef peste ceilalţi. Dar veţi fi omul cu expertizã, cel care ştie ce vorbeşte.
8. Copii sãnãtoşi. S-a demonstrat ştiinţific cã lectura combate obezitatea la copii. Le abate gândurile de la prostii, cum s-ar zice, le organizeazã viaţa, le deschide orizonturi, îi ajutã sã-şi defineascã ţelurile în viaţã, le creeazã modele de urmat.
9. Imaginaţia. Cãrţile îi educã pe cei mici sã viseze şi sã-şi imagineze diverse situaţii. Mai târziu, dintre aceştia se vor alege inventatorii, scriitorii, cercetãtorii adicã cei care duc civilizaţia mai departe.
10. Viitorul. O lume fãrã cãrţi nu are viitor. Cãrţile reprezintã mijlocul de transmitere a informaţiei. Existã bineînţeles şi televizorul sau internetul, dar sunt sporadice şi nu prea sigure. Si apoi, ce te faci atunci cand cade curentul?

In concluzie, acestea sunt motivele mele.  
Nu conteazã ce preferaţi sã citiţi atâta vreme cât deschideţi o carte. Pot fi cãrţi de bucate, motivaţionale, tehnice, bestselleruri sau cele mai siropoase poveşti de dragoste. Dacã aveţi plãcerea sã vã afundaţi în lecturã înseamnã cã sunteţi altfel. Mai buni!
Poate nu v-ati clarificat propriile motive sau aveti o gramada de intrebari cu privire la situatiile prin care treceti, poate nu sunteti convinsi ca cititul va inalta deasupra tuturor....Oricare ar fi dilema in care va zbateti, va recomand supa de pui pentru suflet un "remediu" ce va aduce multa alinare mintii si inimii voastre.

20 de comentarii:

  1. M-am regăsit printre rândurile tale. Cel mai mult în descrierea perioadei de după Revoluție.
    Frumoasă pledoarie pentru lectură. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa spun ca era mult mai palpitant atunci...cand puneam mana pe o carte buna, era sarbatoare!

      Ștergere
  2. Asa e, ai dreptate, chiar si o carte de bucate sau o poveste siropoasa de iubire de citesti tot citit e si tot iti imbogateste viata cu ceva :)
    Felicitari pentru postare.Ai scris foarte frumos despre motivele pent care ar trebui sa citim.Succes la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu cred ca cititul e foarte important pentru a ne antrena mintea. chiar azi se plangea tata ca incepe sa uite chestii si i/am recomandat sa incerce sa se apuce de citit..a ras bineinteles pentru ca nu e un mare fan..dar cred ca oamenii care citesc au parte de o batranete mult mai linistita si mai putin plictisitoare. succes la concurs

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar daca nu ne alegem cu nimic material, adica nu castigam nimic in sensul acesta care se pare ca primeaza pentru majoritatea, ba mai degraba investim noi o groaza de bani (unii), ceea ce castigam citind nu se poate evalua din punct de vedere material, dar este un castig enorm si greu de definit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt total de acord cu tine că e bine să înveţi de mic plăcerea lecturii pentru că nu te alegi doar cu o carte terminată, ci se dezvoltă imaginaţia, vocabularul, cunoştinţele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Motivele sunt multe! Au fost alese doar zece pentru ca lumea noastra e finita! Nu si a cartilor, doar dintr-o carte apar mii de "recomandari" de a citi mai mult! Astfel, progresia e geometrica!
    Succes! Foarte bun articolul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelent articol, unele motive sunt inedite, insa ai mare dreptate cu ele. Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  8. In preambulul prezentarii motivelor pentru care citesti, spuneai ceva de situatia de a alege pe ce anume cheltui banii: pe carti sau alte nevoi "prozaice". In aceeasi situatie ma aflu si eu, iar de cele mai multe ori castiga cartile. Visez totusi la o lume in care aceasta lupta nu va mai exista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde-ar fi sa apucam ziua aceea! Dar nu cred ca va fi prea curand. Sa zicem merci daca o carte nu va fi un lux adevarat!

      Ștergere
  9. eu mi-am carificat deja de ce citesc, dar imi plac si motivele tale. succes

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce pot sa spun , cuvintele tale rostesc mult adevar . M-am regasit si eu , ca alte persoane ce au citit acest articol , in randurile tale . E de apreciat faptul ca sunt persoane ce inca mai pretuiesc cartea la adevarata ei valoare conferindu-i importanta .Un om citit este un om invatat iar articolul tau a scos la lumina acest lucru . Dupa cum spuneai si tu sunt oameni ce prefera mass-media sau internetul in locul unei carti , este trist . Trist din cauza acestor momente din viata cand banii controleaza totul , pana si puterea ta , dreptul tau de a te informa .

    RăspundețiȘtergere
  11. ”O lume fãrã cãrţi nu are viitor.” - Deși mă regăsesc și eu printre motivele enumerate de tine, acesta mi se pare cel mai tare .... Nu contează formatul, atât timp cât citești. Eu îmi cheltuiam banii de bursă (la facultate) pe cărți ... Uneori rămâneam cu câțiva lei în buzunar și pentru alte nevoi, dar în fiecare an mama mă amenința că mă dă afară din casă dacă îi mai trimit multe cărți (la asta glumea, pentru că ea e învățătoare).

    Mult succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu personal, chiar judecand foarte, foarte la rece, nu vad cum ar progresa omenirea daca informatia nu ar fi stocata pe hartie, adica pe ceva care sa nu depinda de alimentarea cu o forma de energie!

      Ștergere
  12. Putere, incredere, respect, performanta ... ce frumos si serios le-ai rezumat, cartile si lectura sunt instrumente indispensabile pentru dezvoltarea noastra ca oameni, cea sociala sau profesionala si ma bucur cand vad ca mai exista atatia oameni si atat de multi tineri care pun accentul pe carte, pe educatie, dar si pe lectura ca mod de relaxare.
    Frumos articolul si mi-a placut introducerea, sa va creasca mare biblioteca odata cu baietelul si sa aveti toti lecturi placute si utile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, biblioteca o sa sa explodeze daca mai creste in ritmul acesta!

      Ștergere
  13. Am găsit și eu câteva motive pentru care citesc, dar sunt atât de multe.
    Acum îmi ascult nepotul în timp ce citește pe litere, dar citește, căci vrea să citească și el bine ca mine, ca părinții lui.
    Motivul 4, cel cu respectul nu știu cât de valabil e. Adică de curând am dat peste câteva persoane care clar n-au învățat din cărți sau de oriunde să respecte pe ceilalți, iar ceilalți te respectă dacă îi respecți. Mă gândesc totuși că sunt totuși prea tineri și mai au mult de citit până să învețe și lecția cu respectul totuși

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, daca stau sa ma gandesc te respecta tot cei care citesc si stiu ce inseamna asta!

      Ștergere
  14. A fost o plăcere să vă citesc motivele şi am descoperit şi unele la care nu m-aş fi gândit! Mi-a atras atenţia cel care face referire la combataerea obezităţii; foarte interesant, şi probabil că mai sunt încă multe alte avantaje pe care nu le observăm din prima. Mult succes vă doresc!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.