Translate

miercuri, 22 mai 2013

Carte de identitate a poporului român



Intr-o searã, anul trecut, îi citeam puştiului meu revista Hot Wheels. Proaspãt achiziţionatã de la chioşcul de ziare. Maşini tari, benzi desenate, jocuri, cred cã o ştiţi cei care aveţi bãieţoi pe acasã. In fiecare numãr sunt prezentate şi automobile reale, informaţii despre curse, date tehnice, prototipuri, concursuri de prin lumea largã. Dau pagina şi pe ce-mi picã ochii? Pe un articol despre o competiţie de design desfãşuratã în Frankfurt. Câştigãtor...Un român de-al nostru, Mihai Panaitescu, foarte tânãr şi entuziast...Si la fel de necunoscut! Conceptul lui de roadster a fost folosit apoi într-un joc pe computer-Project Gotham Racing 3.
Am şi eu o întrebare, aşa ca fapt divers... Câţi dintre voi aţi auzit aceastã ştire la televizor? Dar a fost oare datã pe posturile tv? Si câţi dintre cei care au auzit-o, credeţi cã au şi reţinut ceva? Mie personal mi s-a pãrut un lucru extraordinar, acestor copii geniali ar trebui sã le pupãm şi tãlpile numai sã nu pãrãseascã ţara la terminarea studiilor. Ei sunt oamenii care construiesc viitorul, care pun lucrurile în mişcare şi creeazã, la propriu, identitatea unei naţii. Dacã noi nu-i apreciem şi nu ştim sã profitãm de pe urma minţii lor strãlucite, staţi liniştiţi cã sunt mulţi alţii care îi vor primi cu braţele deschise. Condiţia inventatorului, în aceastã ţarã, nu a fost niciodatã una de excepţie. Nu suntem educaţi sã venerãm astfel de persoane, mediocritatea şi nesimţirea nu se vor bucura niciodatã cã existã altfel de oameni, capabili sã iasã din gloata celor obişnuiţi. 

Cineva s-a gândit sã îndrepte aceastã situaţie. Compania 3M, una dintre cele mai mari din lume, aflatã de 15 ani şi în România, a pus la cale un proiect ambiţios de recunoaştere şi promovare a inventicii româneşti : PR3MIAZA INOVATIA.  Acest eveniment complex este prezentat pe site-ul proiectului unde pot fi accesate toate datele referitor la proiect, dar şi la competiţia dedicatã inventatorilor premiaţi internaţional şi a celor amatori. Pentru cã vorbim şi despre un concurs cu trei premii substanţiale: 2000, 1500 şi 1000 de euro, desfãşurat în perioada 1 mai-31 octombrie 2013. Concurenţii sunt invitaţi sã-şi încarce materialele pe un alt site unde vor putea fi cunoscuţi de cãtre public şi votaţi. Gala de acordare a premiilor va reuni nume sonore din ştiinţã, inventicã, presã, mediul de afaceri, precum şi susţinãtori ai inovaţiei. In afarã de concurs, existã şi o altã componentã a proiectului, aceea de popularizare în mediul universitar. In cinci universitãţi prestigioase sunt planificate întâlniri cu studenţii, profesorii, pasionaţii de invenţii dar şi cu un inventator din regiunea respectivã. Primele evenimente sunt programate pentru 22 mai-Cluj (Univ.Tehnicã) si 23 mai-Iaşi (Univ.Tehnicã Gheorghe Asachi), agenda o aveti aici . NOTA (un pic amarã!): Mi-ar fi plãcut sã fie şi Ploieştiul pe listã...Sã nu uitãm cât de renumit este oraşul pentru Universitatea de Petrol şi Gaze, instituţia care a format şi formeazã  specialiştii în extracţia şi prelucrarea petrolului. Sã nu uitãm cã în aceastã parte a ţãrii au luat naştere şi au evoluat multe dintre tehnologiile din industria petrolierã, cele care au aşezat România pe primul loc în lume,  deasupra SUA sau Rusiei. Dar deh, rãmâne pe altãdatã!
Ceea mi se pare cu adevãrat educativ este faptul cã pe site-ul proiectului a fost conceputã o galerie a inventatorilor români, un loc unde gãseşti fotografii şi date despre aceste persoane intrate în istoria lumii pentru ceea ce au realizat. Este o rememorare binevenitã pentru cei care ştiu câte ceva şi un bun prilej de învãţare pentru cei care doresc sã-şi îmbogãţeascã cunoştinţele. L-am regãsit în galerie pe Iustin Caprã, un vajnic prahovean. Iustin Caprã a avut o expoziţie în februarie, la Ploieşti, într-o salã a Palatului Culturii, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Tin minte cã am aşteptat weekendul sã-mi pot duce copilul sã vadã invenţiile renumitului inginer Iustin Caprã. Spre surpriza mea (neplãcutã!) expoziţia fusese strânsã deoarece acel spaţiu urma sã fie utilizat pentru gãzduirea unui târg de confecţii. Extraordinar! 
Toatã lumea a auzit de Iustin Caprã şi maşinuţele sale, cele care consumã atât de puţin încât e de mirare (sau nu!) cã nu au intrat încã în fabricaţia de serie. Americanii, canadienii, italienii l-au “curtat” intens pe acest inventator român, dar el a rãmas patriot pânã la capãt, preferând sã ţinã invenţiile pentru el şi ţara de origine. “Ce fraier”, ar zice unii. “Ce caracter mare!”, am zis eu acum n ani când am auzit ştirea. Ei bine, în prezent, ştiind ceea ce ştiu şi vãzând cum se mişcã lucrurile în Românica, tind sã-mi revizuiesc pãrerea. Bineînţeles cã omul a fost recompensat cu ceva premii, bani, un ordin naţional pentru merit în grad de cavaler (în 2008!) dar, dragii mei, încã trãieşte, e printre noi, e bãtrân dar e în viaţã, chiar trebuie sã aşteptãm sã moarã ca sã ne intereseze munca lui? Are peste 100 de invenţii pe care în cea mai mare parte nici nu s-a obosit sã le breveteze deoarece le considerã nişte “jucãrii”, a colaborat la un moment dat cu Henri Coandã, unele din machetele autovehiculelor au rãmas în acest stadiu deoarece n-a avut bani sã le construiascã pentru testare, a fost ameninţat de personaje din industria automobilisticã din cauza maşinilor sale inovatoare, cu alte cuvinte a avut o viaţã foarte agitatã. Si singura sa dorinţã este sã gãseascã pe cineva care sã-i continue munca, sã testeze descoperirile sale. Si gândiţi-vã câţi inventatori, asemenea inginerului de aviaţie Iustin Caprã, existã şi creeazã în deplin anonimat, mulţumindu-se cu puţin numai de dragul de a-şi pune în practicã pasiunea şi ideile. Campania PR3MIAZA INOVATIA este o gurã de aer şi o speranţã pentru aceşti oameni minunaţi. Dacã îi cunoaşteţi, povestiţi-le, îndemnaţi-i sã se înscrie, sã-şi facã cunoscute realizãrile. Nu-i ajutãm doar lãudându-i! Au nevoie de sponsori şi întreprinzãtori capabili sã aprecieze potenţialul economic al ideilor, sã-i susţinã şi sã-i promoveze. Paradoxal, în vremea comuniştilor, inventatorii erau la mai mare preţ, deşi ţara era condusã de oameni fãrã studii. Astãzi este exact pe dos. Oare de ce?  
In încheiere nu mã pot abţine sã enumãr câteva realizãri ale românilor care au pus umãrul la urnirea civilizaţiei mondiale. Iatã-le!  
1840 – România este prima ţarã care deţine instalaţii de prelucrare a ţiţeiului; 1856 – In Ploieşti apare prima fabricã de gaz din lume; 1880 – D. Vãsescu construieşte primul automobil cu motor cu aburi; 1886 – Al.Ciurcu construieşte prima ambarcaţiune cu reacţie;1895 – D.Hurmuzescu descoperã electroscopul; 1900 – N.Teclu inventeazã becul cu reglarea curentului electric şi gaz (care este superior becului Bunsen); 1906 – A.Maior a pus la punct telefonia multiplã (transmisia pe acelaşi fir, fãrã ca semnalele sã interfereze); 1908 – Lazãr Edeleanu pune la punct rafinarea produselor petroliere cu SO2; 1918 – G.Constantinescu întemeiazã o nouã ştiinţã, sonicitatea. ...Si lista e mult mai lunga!
O campanie Blogal Initiative


10 comentarii:

  1. Foarte bun articolul, poate deschide ceva ochi!
    intradevar astfel de stiri nu apar la tv, ele nu produc atat de mult precum chilotii vreunei pitipoance!
    despre Iustin Capra stiam de pe vremea cand Michael Jackson a avut concertul in tara si aparuse povestea cu aparatul lui de zbor. Ulterior am cautat tot mai multe informatii legate de acest om deosebit, cu un destin zguduitor: drama profetului hulit si uitat apoi in tara lui....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a agatat de tara asta cu un patriotism demn de o cauza mai buna. Un om extraordinar!

      Ștergere
  2. O inițiativă foarte frumoasă!

    Aș vrea ca mai mulți bloggeri să aibe astfel de articole ...cititorii ar afla ceva mai mult despre țara și locuitorii merituoși ai ei.

    Condiția inventatorului în România este una mizerabilă ...Oare chiar nu există nici măcar puțin interes pentru așa ceva?! De ce numai străinii for să ne ”fure” oamenii mari, iar noi îi hulim, în loc de a-i cinsti?

    E păcat, mare păcat! Românul este inventiv, dar nu și descurcăreț.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. O iniţiativă lăudabilă! Aceşti inventatori mai tineri sau mai în vârstă merită cunoscuţi şi, mai mult, ideile lor ar trebui puse în practică.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru articol si Bafta in concurs!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari,foarte bun articolul, ai meritata sa castigi si sa speram ca am tras cu totii un semnal de alarma care sa ajute oamenii geniali din tara asta sa iasa din anonimat.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.