Translate

duminică, 5 mai 2013

Ceasuri în top



Poate ca nu elveţienii au inventat primul ceas, dar în mod sigur sunt cei care mãsoarã timpul cu cea mai mare acurateţe. Probabil, fiind oameni conştiincioşi şi muncitori, au realizat cât de important este sã ai precizie în ştiinţa curgerii clipelor. Mai târziu, precizia a devenit simbolul seriozitãţii. A fi punctual este o calitate apreciatã chiar şi de cei incapabili sã ajungã la o întâlnire.
Aşadar, un ceas care are pe el eticheta “Swiss Made” va ridica prestanţa unei persoane, dovedind cã posesorul prezintã seriozitate atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în afaceri. Sau cã are o anumitã bazã financiarã. Sau pur şi simplu cã este un maniac al ceasurilor elvetiene. In orice caz este o persoanã ieşitã din şablon!

Ca orice inventator, elveţienii cunosc perfect valoarea muncii lor, aşa cã eticheta “Swiss Made” se aplicã sub prevederile unei legi foarte riguroase conform cãreia mecanismul ceasului trebuie sã fie fabricat, asamblat şi verificat în Elveţia. Eticheta se aplicã pe faţa ceasului, în partea de jos, iar cele douã cuvinţele magice trebuie sã fie separate de simbolul care desemneazã jumãtatea orei, dacã acesta existã.  
Paul Picot este un brand din categoria “greilor” ceasurilor elveţiene. A fost creat în anul 1976 de Mario Boiocchi, dar reprezintã chiar numele unui ceasornicar din secolul al XVIII-lea, un pionier într-ale orologeriei. Italianul Boiocchi nu s-a speriat de mecanismele quartz ce invadau piaţa şi a continuat sã creadã în ceasurile mecanice tradiţionale. Cu toate cã brandul Paul Picot s-a nãscut în mijlocul unei revoluţii tehnologice a industriei orologeriei, timpul (ce ironie!) a dovedit cã flerul italianului a fost corect. Quartzul poate fi ieftin şi accesibil, versatil şi în trend, dar nu va bate niciodatã durabilitatea şi fascinaţia produsã de un mecanism tradiţional!
Brandul Paul Picot este recunoscut pentru respectarea celor mai tradiţionaliste moduri de a fabrica un ceas. Dar designul pieselor a fost adaptat cerinţelor pieţei, devenind modern şi creativ, fãrã a fi însã ostentativ.

Paul Picot Technograph Wild White Black Diamonds este un exemplu elocvent în acest sens. Dar este şi o excepţie, depinde cum priveşti problema…Face parte din seria Technograph Wild ale cãrei ceasuri, datoritã unei tehnologii aparte, au cadranul acoperit cu un strat subţire de piele de şopârlã sau de piton (animale crescute în fermã!), iar cureaua este de asemenea din piele. O altã caracteristicã este datã de faptul cã este un ceas mecanic,dar automatic, deci nu necesitã întoarcere. Carcasa este din oţel inoxidabil, are bineînţeles geamul din cristal safir, foarte dur şi rezistent la zgâriere sau lovire, şi un diametru de 44 mm. Culoarea alb-negru, predominant fiind albul, îi dã un caracter unisex. Mie, cel puţin, mi-a fost destul de greu sã îl recunosc ca pe un ceas bãrbãtesc, aşa cum se vrea. Interesant este faptul cã cifrele orelor nu sunt dispuse la periferia cadranului mare. In mijlocul acestuia existã un cadran mai mic, de culoare neagrã, având de o parte şi de alta cadrane în formã de semi-lunã pentru minute. Secundarul însã este exagerat ca lungime deoarece cifrele secundelor sunt dispuse mãrunt, chiar pe linia carcasei. Limbile cadranelor laterale dispar la un moment dat sub cadranul central. 
 Pot sã spun cã tot displayul este atât de ingenios încât mi-a trebuit ceva timp sã pricep cum funcţioneazã. Sau poate nu am eu o minte suficient de tehnicã pentru asemenea subtilitãţi.
In partea de jos existã şi un indicator pentru data curentã. Si da, este dotat cu pietre preţioase, diamantele fiind prezente la acest model! Spatele ceasului relevã mecanismul, iar numele brandului este ştanţat inclusiv pe cureaua de piele.
Ceasurile Paul Picot au cu siguranţã personalitate. Cu alte cuvinte recunoşti brandul atunci când vezi designul aparte. Dincolo de design însã stã un mecanism cronograf atipic, dezvoltat prin cercetãri de duratã. Şi acest lucru conferã adevãrata frumuseţe şi valoare acestui model.  
Si iata cum, datorita unei campanii BlogAwards, am ajuns sa invat la randul meu cateva lucruri interesante despre ceasurile elvetiene. Si sa le privesc cu alti ochi, sa vad o istorie dincolo de detaliile estetice si de pret.


Un comentariu:

  1. Christos a Inviat! Fie ca sarbatoarea Pastelui sa iti aduca multa fericire, sanatate si numai bucurii, alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.