Translate

duminică, 13 mai 2012

Eco, bio, natural


Am văzut pe mai multe site-uri că se vorbeşte despre produse naturale, ecologice (sau bio) folosindu-se aceşti termeni în devălmăşie, înţelegându-se oarecum acelaşi lucru general adică produse prietenoase cu corpul nostru, dar şi cu mediul.
Am văzut chiar unele critici la adresa produselor prezentate drept naturale dar care conţin printre ingrediente şi o listă de chimicale, producătorii fiind acuzaţi că profită de atracţia publicului pentru lucruri sănătoase şi exagerează cu reclama pentru atragerea clientelei.

Producătorii nu fac altceva decât să profite de neştiinţa noastră în cunoaşterea acestor termeni pentru că există diferenţe destul de mari între ceea ce înseamnă produs natural şi ecologic sau bio.
Aşadar, produsul ecologic este obţinut din ingrediente provenite din agricultura ecologică şi este recunoscut ca atare printr-o certificare specifică. Agricultura ecologică are standarde foarte precise şi este sinonimă cu agricultura organică sau bio-. Principiile de bază în acest sistem sunt impactul minim asupra mediului şi lipsa oricăror aditivi chimici de sinteză. Produsele declarate ecologice de către producători prezintă obligatoriu pe ambalaj sigla unui organism de certificare care reprezintă garanţia pentru acel produs. Nu exista sigla, atunci nu avem produs ecologic orice s-ar spune într-o reclamă. Simplu, nu ?
Produsele naturale conţin ingrediente sau provin dintr-o agricultură obişnuită, cu tot tacâmul de substanţe chimice utilizate pentru producţie, numai că la fabricarea lor producătorul nu foloseşte aditivii de sinteză.
De exemplu, ca să am lactate ecologice, trebuie ca animalele de la care provine laptele să fi fost crescute cu furaje provenite din agricultură ecologică.
Pot să am lactate naturale, în care nu apare nici un aditiv alimentar, dar care nu sunt ecologice deoarece animalele au fost îndopate cu hormoni sau antibiotice şi hrănite cu furaje obişnuite.
Să nu ne păcălim.
Să luăm produsele de îngrijire....
Există producători care menţionează că folosesc extracte naturale din plante provenite din agricultură ecologică . Acesta este un atuu într-adevăr, dar nu ceva extraordinar deoarece produsele conţin si o listă de alte substanţe chimice, deci produsele în sine nu sunt nici măcar naturale, darămite ecolgice. Pe ambalajele acestor produse există sigla ce certifică provenienţa extractelor, nu a întregului produs, trebuie doar să citiţi cu atenţie ce scrie acolo.
Produsele ţărăneşti sunt de cele mai multe ori asociate cu noţiunea de ecologic cănd, de fapt, ele sunt in cel mai fericit caz produse naturale pentru că, hai să fim serioşi, românaşul nostru face şi el ce vede la alţii ca să îşi crească producţia, adică stropeşte la greu şi dă cu azotaţi, că n-o fi el mai fraier decât străinii !
In concluzie, s-au dus vremurile când puteai să mănânci liniştit mărul cu tot cu coajă, gândindu-te că are cele mai multe vitamine. Feriţi-vă de coaja de orice, acumulează o cantitate impresionantă de chimicale de la câte stropiri se fac într-un ciclu de producţie.
Cel mai simplu e să puneţi mâna şi să citiţi pe ambalaj înainte de a scoate un porcoi de bani din buzunar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.