Translate

sâmbătă, 12 mai 2012

Placebo…Nocebo


Astăzi am primit pe mail o chestie foarte interesantă, de fapt ştiam o parte din lucrurile acelea dar acum parcă mi s-au mai deschis un pic ochii şi am făcut unele corelaţii…
Cred că aţi auzit cu toţii de efectul placebo.
Efectul placebo este rezultatul unui experiment derulat pe 100 de persoane, să zicem. Unui număr de 50 de persoane li se dă un medicament oarecare cum ar fi un pansament gastric, iar celorlalţi 50 li se dau nişte pastiluţe care arată exact ca cele reale dar sunt făcute din zahăr chior, deci fără nici un efect terapeutic.
Bineînţeles că nimeni nu ştie că pastilele sunt false şi toată lumea e convinsă că ia ceva ce le va rezolva problemele cu stomacul. Din cei 50 care au luat pastile false o mare parte chiar se vindecă. Ce i-a vindecat ? Deloc surprinzător este vorba despre puterea autosugestiei. Atunci când crezi cu adevărat în ceva, chiar vei reuşi să realizezi acel lucru, în cazul acesta să te vindeci singur. Vă aduceţi aminte de vorbele acelea din Vechiul (sau Noul ?!) Testament, ceva de genul că dacă ai avea credinţă cât un bob de muştar, ai putea să muţi munţii din loc ? Ei bine, se pare că au un maaare sâmbure de adevăr.
Mare parte din oameni însă (şi nici eu)  nu au auzit de efectul nocebo.
In cadrul unui experiment asemănător se dă unui lot de 100 de persoane o pastilă falsă (tot din zahăr) despre care li se spune că provoacă crampe la stomac. Rezultatul ? 90 de persoane chiar s-au simţit foarte rău. Explicaţia ? Puterea sugestiei negative este mult mai mare decât cea a sugestiei pozitive.
Aici mailul face legătura cu energia negativă ce ne inundă în fiecare zi prin ştirile groaznice de la televizor, prin oamenii din jur care ni se plâng tot timpul de necazurile lor. Ce ar trebui să facem ? Iată ce spune mailul : « Gata ! Puneţi piciorul in prag ! Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi.Evitaţi sã mai urmãriţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 100 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimistã. Muzicã, divertisment, Mr.Bean.
Evitaţi cât puteţi persoanele negative, cele care permanent se vaitã , criticã şi condamnã.
Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel, rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare. »
Bingo !!! Dintr-o data mi-am dat seama că principiul acesta îl mai auzisem undeva, chiar în filmul acela The Secret despre care tot zic să vă povestesc, numai că nu e aşa de uşor să pui în câteva cuvinte o întreagă filozofie de viaţă. In orice caz în film era prezentat cazul unei femei care îşi face nişte analize şi află că are cancer la sân. In mod normal asta este o adevărată tragedie, urmează alergătura pe la medici şi tratamentele acelea traumatizante pentru cancer, chimioterapie şi alte minuni, în urma cărora nici măcar nu ai garanţia că îţi ameliorezi boala sau te vindeci. Ce credeţi că a făcut femeia ? S-a întors acasă şi nu s-a mai gândit nici un moment la diagnosticul pus, s-a comportat ca şi cum ziua aceea nu ar fi existat dar, susţinută de soţul ei bineînţeles, în fiecare zi a încercat să să facă doar acele lucruri care o binedispuneau sau o făceau să râdă. S-a uitat la televizor numai la comedii şi filme plăcute, s-a plimbat, s-a distrat în fel şi chip. In principiu a râs foarte mult ! După numai o lună s-a dus să repete analizele. Mare a fost uimirea medicilor când au văzut că tumoarea pe care o avusese la sân dispăruse. Cazul este real, organismul se poate vindeca singur dacă îi creezi condiţii. Este adevărat că trebuie să ai o voinţă uriaşă ca să faci abstracţie de o boală gravă. Din păcate, dacă eu i-aş cita unui canceros din Biblie şi l-aş sfătui ca mai sus, să aibă un strop de credinţă adevărată şi se va vindeca, el îmi va spune că sunt habotnică şi un pic nebună când, de fapt, Dumnezeu nu ne-a spus să fim religioşi ci ne-a dat o soluţie concretă la problemele noastre.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.