Translate

luni, 28 mai 2012

Pătrunjelul-pastila din farfurie


Chestia cu pastila e o metaforă, este bine cunoscut faptul că uneori, din lene, preferăm să apelăm la un hap pe care îl dăm imediat pe gât cu puţină apă decât să ne ţinem de un tratament naturist dar care ne răpeşte timp. Ei bine, iată că există “în persoana” comunului pătrunjel, o serie de avantaje pentru sănătate, extrem de mari  şi de care nu suntem pe deplin conştienţi, cel mai tare atuu fiind faptul că folosim aproape în fiecare zi această verdeaţă, deci nu trebuie să facem vreun efort deosebit să o achiziţionăm.
Ceea ce nu se cunoaşte despre pătrunjel este faptul ca este similar unei pastile cu multivitamine. S-a scris mai ales despre faptul că are mai multă vitamina C decât citricele, cu condiţia să fie consumată şi tulpina care depozitează din plin toate elementele.
Nu vă mai chinuiţi să alegeţi frunzele, dacă tocaţi mărunt tulpinile nu vor deranja la mestecat. Dar dincolo de vitamina C patrunjelul are un complex de minerale-fier, calciu, fosfor, mangan, sulf- şi proteine (20%), uleiuri esenţiale, beta caroten, inositol, vitamina K. Ca beneficii pentru organism este în primul rând antibacterian, fortifiant al imunităţii, purificator al circulaţiei. Incercaţi să folosiţi întotdeauna pătrunjel superproaspăt, nu trecut, îngălbenit pentru că are clorofilă din plin şi aceasta a dovedit în laborator proprietăţi antibacteriene, antifungice, că ajută digestia, ajută în afecţiunile sinusurilor, este bogată în oxigen şi ajută plămânii să elimine reziduurile date de poluare.
Ca mod de a-l consuma, cel mai bine este de 2-3 ori pe săptămână câte o mână sau o legătură. In ciorba, spanac, peste salate, cartofi fierţi cu unt, sunt multe mâncăruri la care merge pătrunjel din belşug.
Am găsit pentru voi o reţetă inedită cu pătrunjel care sună astfel :
Sos-cremă de pătrunjel : se amestecă 1 legătură tocată mărunt cu un sfert cană de ulei (de in, măsline sau floarea soarelui), 2 linguri de suc de lămâie, ½ linguriţă sare marină şi 50 gr.tofu moale până se obţine o compoziţie cremoasă.  
Cred că merge ca dressing pe o salată sau poate la un peşte făcut la cuptor. Putem să mâncam gustos şi sănătos, cele două nu se exclud reciproc.
Copiii nu sunt prea încântaţi când depistează frunzele crude de pătrunjel prin mâncare dar trebuie să îi păcăliţi, dacă aveţi răbdare sa îl tocaţi cât se poate de mărunt sau amestecaţi mâncarea şi îl « mascaţi » printre alte ingrediente, veţi vedea că nu vor mai face mofturi.

Un comentariu:

  1. Eu chiar pun patrunjel sau marar in mancare, dar nu am stiut toate aceste lucruri pana acum ...:)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.