Translate

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Pisicuţă, pis, pis, pis….Cuvântul “liger” a fost inventat pentru a numi cea mai mare felină din lume şi anume hibridul dintre un leu mascul (lion) şi o femelă de tigru (tiger). Această încrucişare nu are loc în sălbăticie deoarece cele două specii trăiesc în locuri diferite, dar s-a putut întâmpla în captivitate, primul hibrid apărând în 1799. Primul pui hibrid din Statele Unite s-a născut în 1948 iar în prezent sunt vreo 200 de exemplare în lume. Ligerii exercită o fascinaţie aparte. Sunt cu mult mai mari decât ambele specii parentale şi nici până la această oră nu se ştie de ce ating dimensiuni atât de mari.
 Se spune ca ligerii au o fire placuta si sunt foarte inteligenti, mai blanzi decat speciile din care provin.
Hercules este unul dintre cei mai celebri ligeri din lume

In ciuda dimensiunilor, această felină poate atinge o viteză de 60 mile/oră (aproape 80 km/oră). Sunt animale sociabile ca leii dar le place apa, ca tigrilor. Ca orice hibrid dezvoltă destule boli, iar puii mor adesea la scurt timp după naştere. Cel mai longeviv liger a trăit 24 de ani. Multe exemplare sunt sterile dar a existat şi un caz în care o femelă a născut un pui sănătos şi viabil. Ligerii sunt consideraţi de unii ca fiind o specie nouă, dar eu nu cred acest lucru, atâta timp cât fenomenul nu are cum să intervină în mediul natural, sălbatic.
Pentru a merge mai departe cu această nebunie a încrucişărilor, trebuie să spun că există şi ti-ligerii, născuţi din încrucişarea unui tigru mascul cu o femelă de liger. Aceştia sunt mult mai rari şi unii chiar protestează vehement împotriva acestor hibrizi absolut ne-naturali. Păi ce să mai crezi, de vreme ce există şi tigons ! Adică hibrizi rezultaţi din încrucişarea unui tigru mascul cu o leoaică. V-am ameţit ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.