Aveam de gând sã scriu douã
articole. Unul despre slabire , altul despre metode
neconvenţionale de tratare a cancerului. Apoi mi-am dat seama cã amândouã ar fi
avut la bazã acelaşi punct de plecare - alimentaţia. Pentru fiecare aveam o
motivaţie extrem de personalã: lupta pe care o duc în fiecare an cu kilogramele
în plus şi faptul cã o persoanã apropiatã mie a fost diagnosticatã recent cu o
formã de cancer mamar. Nu realizezi cât de vulnerabil eşti la boli grave
decât în momentul în care cineva drag se confruntã cu aceastã problemã.
Uneori îţi spui cã nu ai avut cazuri
în familie şi nu trebuie sã te alarmezi. Ei bine, mie viaţa mi-a dovedit cã nu
este aşa, iar predispoziţia geneticã nu este neapãrat o cauzã mai frecventã
decât un stil nesãnãtos de viaţã, stressul şi mediul poluat în care trãim. In
ceea ce priveşte problema mult mai puţin alarmantã a managementului greutatii corporale ,
trebuie sã spun cã eu caut o metodã care sã nu-mi afecteze sãnãtatea şi aşa cam
şchioapã. Pentru cã a face foamea, indiferent de numele dietei sub care este
mascatã, înseamnã o încercare fizicã şi psihicã greu de suportat! Si
periculoasã uneori…
Am avut ocazia sã citesc despre
Daniel Reid, un american de 65 de ani, stabilit în Bali unde practicã taoismul
şi pune la dispoziţia interesaţilor programe de detoxifiere. Autor al unor
cãrţi despre terapiile complementare şi adept al conceptului “eşti ceea
ce mãnânci”, Daniel Reid mi-a deschis ochii asupra unui fapt surprinzãtor de
simplu, atât de simplu încât aproape cã nu îl observi. Preocupaţi cum suntem de
a afla cât mai multe şi mai complexe lucruri despre suferinţele noastre, tindem
sã defalcãm tratamentele acestor boli când, de fapt, existã o singurã problemã,
alimentaţia profund greşitã pe care o abordãm. Indiferent cã vorbim de cancer,
obezitate, diabet, boli de inimã, tensiune arterialã, oricare ar fi demonul
care ne îmbolnãveşte, acesta poate fi învins dacã avem suficientã voinţã sã ne
schimbãm atitudinea faţã de propria viaţã.
Ce pãrere are Daniel Reid despre
creşterea alarmantã a numãrului de supraponderali şi obezi din ţãrile
civilizate? Surprinzãtor, el crede cã aceşti oameni mor de foame. Deşi
ingurgiteazã cantitãţi uriaşe de alimente, faptul cã organismul lor proceseazã
mâncare lipsitã de nutrienţii de bazã, îi face sã aibã o permanentã senzaţie de
foame. Aceşti oameni intrã într-un cerc vicios. Acelaşi în care intrã toţi cei
care vor sã slãbeascã, înfometându-se. Privezi organismul de hranã, iar atunci
când îi oferi ceva, este de proastã calitate. Un astfel de individ ajunge sã se
autoconsume. Pentru cã, înfometat şi disperat sã supravieţuiascã, corpul nostru
începe sã foloseascã- atenţie!-nu depozitele de grãsime de care vrem sã scãpãm,
ci masa muscularã, adicã proteina care oferã energie.
Am citit spusele lui Daniel Reid şi
am fost perfect de acord cu el. Cheia problemei este sã oferi organismului o
cantitate mai mica de hranã, dar superioarã din punct de vedere calitativ, ceva
care sã furnizeze principalii nutrienţi, nu deşeuri metabolice! Soluţia ar fi
produsele dietetice si bio , create tocmai pentru a asigura senzaţia de
saţietate şi energia necesarã pe parcursul zilei.
Gerble este unul
dintre experţii în hrãnirea inteligentã, iar dintre produsele mãrcii mi-ar
surâde batoanele cu tãrâţe de ovãz, conţinând de 6 ori mai multe fibre decât
batoanele de cereale obişnuite. Sunt perfecte pentru gustãrile pe care
obişnuiesc sã le iau între mesele principale sau la serviciu şi de care nu mã
pot dezbãra nicicum din cauza glicemiei scãzute şi a faptului cã mi se face rãu
dacã nu mãnânc. Batoanele Gerble pot fi şi din pasta de fructe, cu conţinut de
fosfor şi magneziu, pot fi cu smochine sau migdale şi germeni de grâu, destinate
activitãţilor susţinute, mai ales sportive.
Pe
lângã batoane sau biscuiţi, o altã marcã, Gerlinea , oferã şi produse ce pot înlocui
mesele principale, mai ales masa de searã, aşa cum sper eu, deoarece cina dupã
ora 20 este o altã problemã pe care n-am
reuşit sã o rezolv. Crema dieteticã de mazãre şi dovlecei pare un substitut de
legume savuros, hipocaloric, sãnãtos, dar şi shake-urile cu vanilie sau
ciocolatã îmi fac cu ochiul.
In
concluzie, pãrerea mea este, aşa cum am spus-o de atâtea ori, cã totul porneşte
de la un plan bine pus la punct şi de la voinţa noastrã de a ne tine de el.
Mişcarea şi alimentele potrivite vor da întotdeauna rezultate pozitive, fãrã
efecte secundare ca în cazul simplei înfometãri.
Am citit cu atentie ,dar greu sa ma mai schimb acum.Incerc de cand ma stiu tot felul de diete,retete,acum sunt de ani buni la regim ,dar cele 5 mese sunt obligatorii.
RăspundețiȘtergereSi eu am tendinta sa neglijez unele aspecte pe masura ce inaintez in varsta. Totusi, daca te gandesti bine, tocmai varsta ar trebui sa ne faca sa fim atenti.
Ștergere