Translate

luni, 30 iunie 2014

Un ajutor pentru cainii care ajuta!

Pe cuvant ca nu stiam ca exista rasa de caini "ciobanesc alb elvetian" !
In vechea mea carte cu 330 de rase din toata lumea nu am gasit-o. Unde am vazut eu aceasta rasa? Ei bine, in echipa canina de salvare a Romaniei, cea care va participa anul acesta la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare care va avea loc in Italia, intre 20 si 24 august.
Citesc ce am scris mai sus si vad cat de ciudat suna: echipa canina de salvare...a Romaniei. Ca si cum cei sase inteligenti patrupezi ar fi o trupa de super-eroi pregatiti sa ne salveze tara din cine stie ce situatie exploziva. Suna amuzant, dar realitatea este ca aceste animale sunt antrenate sa faca fata unor situatii la limita. Centrul de Educare Canina Cdec din Craiova este centru pilot national de selectie si formare a cainilor de cautare-salvare si a voluntarilor ce vor sa se implice in astfel de actiuni. Cat de importante sunt aceste activitati?
Ei bine, prima mea amintire despre cainii salvatori dateaza din vremea marelui cutremur din 1977. Atunci supravietuitorii din ruinele cladirilor bucurestene au fost cautati si cu echipe speciale de caini. Nu cred ca exista cataclism natural sau vreun alt tip de catastrofa in care cainii special antrenati sa nu fi participat la actiunile de salvare. De aceea mi se pare esential sa avem animale pregatite in acest sens.
Cred ca va dati seama ca nu orice caine poate face fata unor astfel de interventii. De aceea in Centrul din Craiova se face mai intai o selectie. Cainii au personalitati si abilitati diferite, la fel ca si oamenii. Ba chiar si un nivel de inteligenta diferit, ar fi absurd sa ne imaginam ca toti sunt buni de dresat, ascultatori sau dragastosi cu copiii. 

Am observat ca din cei sase membri ai echipei nationale, cinci sunt labradori ceea ce spune multe despre capacitatile rasei. Dar unul este ciobanesc alb elvetian, o rasa despre care nu auzisem. Motiv pentru care mi-ar placea sa-l adopt in mod simbolic, numai ca sa-i vad privirea inteligenta atintita in ochii mei. Il cheama Dias si este antrenat de Elvis Tita.
Sunt numiti si "lupii albi" si, ca mai toti ciobanestii, sunt atenti, inteligenti si loiali. Seamana foarte bine cu Ciobanescul german pentru simplul motiv ca provin din acestia, mai bine zis sunt varianta cu blana alba a acestora. Blanita alba era gata sa-i duca la disparitie deoarece un ciobanesc german alb nu era acceptat din punct de vedere al standardelor, motiv pentru care ei au continuat sa fie crescuti in SUA si Canada, dar nu si in Europa.

A aparut astfel o rasa distincta, inregistrata oficial, in Elvetia, de-abia in 1991.
Ciobanescul elvetian alb are personalitate puternica, fara sa fie nervos, este rabdator si vigilent. Este loial familiei, dar nu devine agresiv cu strainii. Daca as avea un astfel de caine, mi-ar placea sa cred ca pot vorbi cu el, iar el chiar m-ar intelege. Pare ciudat? Va asigur ca nu. Am avut candva, la tara, o corcitura de ciobanesc romanesc, cel mai inteligent caine pe care l-am intalnit eu vreodata. Jur ca pricepea tot ce ii povesteam, stia precis ce ma necajeste sau ce m-ar interesa. Cu alte cuvinte mi-as invata ciobanescul alb, daca l-as avea, sa fie un membru activ al familiei si sunt sigura ca nu as fi prea pretentioasa, tinand cont de cate calitati are aceasta rasa.
Revin la cele spuse la inceput si anume la posibilitatea pe care o are echipa nationala de a participa la un Campionat Mondial. Ca orice initiativa romaneasca, si aceasta are nevoie de ajutor! Echipa nu are resurse financiare si trebuie sa se bazeze pe sponsorizari pentru a ajunge in Italia. Daca si voua va sunt dragi acesti prieteni ai omului si vreti sa-i sustineti pe cei care ii pregatesc, puteti sa o faceti donand in urmatoarele conturi:
Asociatia Centrul National de Educare Canina, banca BRD sucursala Craiova,
cod IBAN : RO17BRDE170SV85727541700 – cont în euro, SWIFT : BRDEROBU,
cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – cont în lei


Ar fi o mare satisfactie sa-i vedem participand si castigand intr-o competitie de asemenea anvergura.

2 comentarii:

  1. Avem multe de invatat de la animale. Tot ce le lipseste acestor animale e graiul, in schimb si mie mi se pare ca par a intelege foarte bine toate trairile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, trebuie doar sa le dai posibilitatea sa se manifeste si sa fii atent la comportamentul lor.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.