Translate

sâmbătă, 28 februarie 2015

HMS Terror sau in cate feluri poti muri...

Pentru mine, desi anul este abia la inceput, cartea anului este "HMS Terror". O spun cu siguranta, indiferent ce voi mai citi pana la final, nimic nu se va compara cu bijuteria aceasta.
Am vanat aceasta carte datorita subiectului puternic legat de o intamplare reala, unul din acele mistere care m-au fascinat intotdeauna. Dan Simmons, autorul, este de asemenea un nume dupa care alerg de ceva timp. Datorita pretului destul de piperat am tot amanat achizitia, este undeva la peste 70 de lei. Acum doua saptamani insa am reusit sa prind aceasta carte la 54 de lei, pe libris.ro care are transport gratuit indiferent de valoarea comenzii, asa ca nu am mai suportat asteptarea, eram prea curioasa.


Dan Simmons este un autor de literatura SF si thriller istoric extrem de apreciat, premiat, agreat de critici, vandut ca painea calda. Nu citisem nimic de el, asa ca am zis sa incep cu un titlu de senzatie. Recenziile si istoria cea reala din spatele romanului ma pusesera pe jar, imi aratau ca este exact ceea ce caut de obicei la o carte.
HMS Terror este o nava. Nava Majestatii Sale daca va intrebati ce inseamna initialele HMS. Alaturi de HMS Erebus si sub patronajul Amiralitatii britanice, HMS Terror pleaca in anul 1845 intr-una dintre expeditiile arctice, miza fiind explorarea Pasajului de nord-vest, o ruta comerciala directa spre Canada, prin tinuturile de la cercul polar de nord. O aventura nemaipomenit de periculoasa, dar comuna pentru ofiterii si marinarii englezi, obisnuiti cu expeditiile atat la Polul Sud cat si la Polul Nord.
Expeditia arctica are multe sanse de reusita. Navele sunt ranforsate cu metal pentru a strapunge banchiza, proviziile de hrana includ conserve de toate felurile si suc de lamaie pentru combaterea scorbutului si sunt calculate pentru trei ani, exista motoare cu aburi astfel incat sa nu se depinda de navigatia cu vele, depozite de carbune inclusiv pentru incalzirea navei si a apei, oamenii sunt experimentati, veterani dar si incepatori. Expeditia este condusa de Sir John Franklin, iar capitanii navelor sunt irlandezul Crozier pe Terror si Fitzjames pe Erebus. Acestea sunt faptele reale. Amiralitatea britanica stia sa organizeze o campanie de explorare, fusesera prevazute cam toate piedicile care ar fi putut sa apara, inclusiv posibilitatea iernarii pe parcursul a 2-3 ani intre gheturile polare. Si acum urmeaza misterul. Cele doua nave se aventureaza prea departe spre nord, bazandu-se pe credinta falsa, vehiculata in acea vreme, ca dincolo de banchiza se intinde marea libera, navigabila chiar si pe timpul noptii polare. O eroare fatala! Cele doua nave au fost vazute ultima data de vanatorii de balene in iulie 1845, in Golful Baffin. Astazi, pe baza descoperirilor ulterioare s-a stabilit ca navele au fost prinse de banchiza si blocate din iarna lui 1845 pana in aprilie 1848.
Nu s-a mai auzit niciodata de HMS Terror si HMS Erebus. Dupa mai bine de 100 de ani de cautari, epava lui HMS Erebus a fost localizata undeva, in dreptul Insulei King William. Dar misterul se adanceste... Daca vreti amanuntele istorice, va sfatuiesc sa cititi articolul de pe blogul carturesti.ro, il gasiti AICI, nu-l ratati, este foarte interesant.
Ce face Dan Simmons? Ia toate intamplarile cunoscute in legatura cu aceasta expeditie, le unifica printr-un stil narativ de exceptie, pune condimente literare de tipul paranormalului, recreeaza epoca si atmosfera, "ingheata" totul la temperaturi imposibile, face analiza psihologica, munca de cercetare si obtine o reteta exploziva. Daca ai deschis prima pagina din HMS Terror esti condamnat sa nu o mai lasi din mana, in ciuda celor doua volume apreciabile, de cate 600 de pagini fiecare. Nu cred ca am intalnit prea des, la un autor, o documentare mai riguroasa, o descriere mai elocventa, o intuitie mai puternica. Nu stiu daca va puteti imagina ce a insemnat pentru cei 130 de oameni din expeditie sa petreaca trei ierni la temperaturi de -50 sau chiar -70 de grade Celsius, in intunericul nesfarsitelor nopti polare. Nu vad cine si-ar pastra mintea intreaga in asemenea conditii. Ei bine, Dan Simmons pare sa fi trait experienta alaturi de personajele sale, atat de sugestive sunt descrierile sale. Canibalismul pare sa fi fost ultima zbatere a celor ramasi, in incercarea disperata de a supravietui si de a razbi spre sud. De ce nu au cerut ajutor inuitilor din zona este o alta intrebare care nu isi va gasi niciodata raspunsul.
HMS Terror este si o fresca a epocii sale. Autorul intercaleaza pe firul povestii intamplari mai vechi, amintirile personajelor, imprejurarile ce premerg expeditia. Citesti cartea si inveti atat de multe lucruri despre acea lume demult apusa!
Am sa inchei spunand ca HMS Erebus a fost gasita de-abia in septembrie 2014, asadar dupa aparitia cartii lui Dan Simmons. Despre HMS Terror nimic! Este ca si cum evocarea intamplarilor ar fi pus in miscare niste rotite invizibile. Probabil ca epava lui HMS Terror asteapta tacuta, pe undeva, sa fie descoperita si, odata cu ea, si drama mortii echipajului sau mort prin hipotermie, scorbut, botulism, intoxicatie cu plumb, infometare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.