Translate

duminică, 8 mai 2016

A treisprezecea poveste de Diane Setterfield

"Raftul Denisei" nu este genul de colectie care sa reprezinte stilul meu de literatura, dar iata ca prima carte care imi cade in mana ma face sa o citesc pe nerasuflate. Ma rog, pe "nerasuflatele" meu, adica in ritmul permis de timpul liber. A treisprezecea poveste de Diane Setterfield, aparuta la Editura Humanitas, m-a delectat cu adevarat, nu numai datorita usurintei cu care se urmareste povestea, dar si datorita stilului frumos inchegat al autoarei: nici prea mult si nici prea putin din elementele care atrag cititorul.


Diane Setterfield este o admiratoare a surorilor Bronte, a lui Jane Austen sau a lui Wilkie Collins si ca urmare plaseaza o poveste moderna intr-o atmosfera gotica. Fundalul este compus dintr-un peisaj si o epoca englezeasca, dar pe tot parcursul lecturii am avut sentimentul accentuat ca totul s-ar fi potrivit mai bine pe taramurile Frantei. De fapt, imaginandu-mi o ecranizare a acestui roman, nu puteam vedea decat un vechi conac de dincoace de Canalul Manecii.
Povestea in sine este plina de mister, iar itele sunt descalcite incet-incet, dandu-se indicii cu taraita, astfel incat deznodamantul sa fie cat mai mult amanat. Motiv pentru care iti este greu sa lasi cartea deoparte. Personajul central este o scriitoare celebra, la apusul vietii, presimtindu-si sfarsitul si dornica sa dezvaluie cuiva amanuntele unei existente zbuciumate, dramatice, uluitoare. Cea aleasa sa-i scrie biografia este o tanara retrasa in lumea cartilor, ducand propria povara sufleteasca. Cele doua femei sunt legate, fara sa stie de la inceput, prin intamplari ce le-au marcat vietile in mod similar.
Autoarea povesteste cu usurinta, fara sa incarce cititorul cu un stil greoi sau analize psihologice inutile, dar nici nu face rabat de la descrierile necesare bunului mers al povestii. Mi-a placut faptul ca reuseste sa pastreze un echilibru intre latura comerciala, accesibila publicului larg, si amanuntele care pot face deliciul unui cititor mai pretentios. Condimentele vin sub forma suspansului, a scenelor mai intunecate, a bolilor mintale care-i stigmatizeaza pe eroi, a secretelor de tot felul, chiar a crimelor inexplicabile.
Pana si finalul m-a multumit pe deplin. Un strop de speranta planeaza peste apele tulburi ale unor intamplari vechi, dureroase, acum uitate.
Textul in sine te poarta, alternativ, in prezent si in trecut, in urma cu o generatie, reverberand in memoria personajelor inca in viata. Tanara Margaret Lea, desi timida, este suficient de motivata pentru a porni propria ancheta cu privire la adevarul din spusele Videi Winter, scriitoarea recunoscuta pentru modul cum ii pacaleste pe jurnalisti, falsificandu-si biografia ori de cate ori cineva incearca sa o descopere. Pentru Margaret, ocazia unica de a asculta intamplarile reale, este nu numai o poarta deschisa spre o cariera, dar si oportunitatea de a rezolva tarele vietii sale.
Va recomand cu drag aceasta carte. O gasiti in acest moment pe libris.ro la pretul redus de 33 de lei.

3 comentarii:

  1. Prezentarea ta imi face pofta de citit :) Eu de fiecare data imi imaginez ecranizarea cartii pe care o citesc, imi amintesc ca ecranizarea cartii "Dragoste in vremea holerei a fost exact asa cum mi-o imaginasem eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar voiam sa mai citesc ceva si in romană :) mersi de recomandare :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.