M-am laudat intotdeauna ca nu fac parte dintre fanii inraiti, aceia care cad in extrema obsesiv-compulsiva a adorarii unor artisti sau productii cinematografice.
Serios? Pentru ca iata-ma asteptand cu sufletul la gura un nou episod din ultima serie "Urzeala Tronurilor" Fanii stiu de ce...
Daca nu ati urmarit serialul de la punctul zero, este inutil sa va povestesc despre ce este vorba, este mult prea complex. Daca ati vazut filmul si n-ati citit cartile sau invers, sa stiti ca este mare, mare diferenta, asa de mare ca numai o minte ca a lui George R.R.Martin, autorul si partial (color) ajutorul in scrierea scenariilor, putea sa mai descalceasca itele. Il compatimesc. Filmul a scapat de sub controlul sau, ceilalti scenaristi s-au dezlantuit si aproape ca au scris propria lor poveste.
Dar sa revenim la fani. As zice in acest moment ca sunt fan, nu obsedat, dar destul de dedicat. Adica sunt in faza in care caut multe informatii pe net si le citesc cu mare, mare placere. Cam asa fac si cu seriile Stapanul Inelelor si Hobbitul. La Harry Potter n-am atins acest nivel.
Asa ca astazi, deoarece am lecturat cateva chestii interesante pe telegraph.co.uk, le rezum si pentru voi, in speranta ca va place aceasta saga extrem de plina de suspans. Dar sa ma iertati daca unele sunt atat de specifice, incat nu pot fi intelese decat de fani.
Una dintre figurile "animalice" simbolice ale povestii este lupul. Dar nu orice lup, ci lupul stravechi, adica o lighioana mult mai mare decat este specia actuala. Pentru a fi reprezentati in film, au fost folositi caini ai inuitilor, iar prin intermediul efectelor speciale talia lor a fost exagerata. Se pare insa ca lupii din film au mare succes in randul iubitorilor de caini, asa ca Asociatia Crescatorilor de Alsacieni Americani, prin proiectul Dire Wolf Project, a incrucisat niscai exemplare, obtinand caini de talie foarte mare care se vand cu 3000 $ puiul.
Tyrion Lannister, piticul indraznet si rau de gura din poveste, dar si un personaj pozitiv, are prostul obicei de a vorbi prea mult, intrand in diverse incurcaturi. Ajunge in situatia de a fi judecat, viata fiindu-i in pericol, asa ca apeleaza de fiecare data la rezolvarea problemei prin lupta:daca supravietuieste este declarat nevinovat. Nu se lupta el personal ca nu-l avantajeaza statura, dar se gaseste cineva pana la urma... Ei bine, in lumea reala chiar a existat un asemenea mod de a da o sentinta. Ultima judecata de acest gen s-a petrecut in Anglia in anul 1818, devenind ilegala un an mai tarziu.
Serialul chiar a ajutat la revitalizarea afacerilor micilor fermieri din zonele unde s-au desfasurat filmarile. Asta deoarece a existat o cerere de animale de ferma folosite pentru a da aspectul medieval scenelor realizate. Familia Gracey de exemplu, crescatoare de porci Iron Age Pigs, recunoaste ca aceasta rara rasa a putut fi mentinuta datorita furnizarii de exemplare pentru film. Rasa era caracteristica perioadei medievale, asa ca se potrivea foarte bine in film.
Tronul de Fier, oribilul scaun al conducatorilor din Debarcaderul Regilor, este impresionant datorita modului cum a fost facut. Este confectionat din sabiile celor morti si invinsi, numai ca viziunea autorului cartii a fost mult mai mareata. In carte, tronul este ridicat prin contopirea a mii de sabii, este urat si asimetric, periculos chiar pentru cel care il ocupa. Bineinteles, in film a ajuns la o forma mult moderata si mai...estetica.
Sabiile din otel Valyrian sunt cele mai admirate si apreciate arme din film. Si rare! Asta deoarece arta obtinerii otelului a fost pierduta. Ideea acestui material a fost preluata de autor din viata reala in care otelul de Damasc realizat in India si Orientul Mijlociu era cunoscut pentru calitatile sale extraordinare. Tehnica obtinerii acestuia a fost pierduta in secolul al XVIII-lea. Au fost incercari de recuperare a "retetei" dar multe amanunte tehnice raman inca un mister.
Limbajul folosit in film are nenumarate accente, desi in viata reala actorii nu vorbesc astfel. Este cazul lui Ygritte, salbatica femeie de dincolo de Zid, de care se indragosteste Jon Snow. Actrita foloseste accent si tonuri nordice adoptate strict pentru film. Actrita care o interpreteaza pe Melisandre, vrajitoarea rosie, a trebuit sa isi mascheze accentul danez, sadicul personaj Roose Bolton are un accent sinistru care nu exista in tonul irlandez al actorului. Cel mai reusit accent este cel al lui Degetel, desi actorul recidiveaza si scapa la irlandeza natala.
Albinoasa Daenerys naste prozeliti chiar si printre super-vedete. In martie, Madonna a decis sa imbrace o rochie identica cu modelul din film, pentru sarbatoarea evreiasca de Purim, echivalentul Halloween-ului. Excentrica vedeta a contactat producatorii in vederea obtinerii costumului original si a reusit.
"Khaleesi", titulatura eroinei Daenerys, ca regina a poporului Dothraki, este un cuvant, inventat de altfel, atat de apreciat de public, incat peste 100 de copii au fost numiti astfel. Mai interesant este faptul ca David Peterson, lingvistul care a lucrat cu echipa filmului, a creat limbile pomenite in show, dothraki, valyriana nobila sau de sus si valyriana comuna.
Din cauza scenelor de sex chiar prea explicite in unele episoade, serialul este indragit si de vedetele porno. Care si apar de fapt in multe dintre aceste scene. De fapt, George R.R.Martin a fost intrebat daca prefera sexul in locul violentei. El a raspuns ca oamenii prefera ceea ce le ofera placere, asa ca este de inteles de ce aceste scene sunt destul de numeroase.
La fel de indragiti ca si lupii sunt, evident, dragonii. Infatisarea lor are ca sursa de inspiratie gastele si pisicile. Drogon, Rhaegal si Viserion sunt blanzi si stangaci ca niste gaste mari cand se joaca pe pamant, dar cand zboara capata alura lilecilor, asa cum explica cei de la Pixomondo, compania de efecte speciale care i-a creat. In scenele mai duioase, cand Daenerys ii alinta, dragonii imprumuta ceva din gratia felinelor.
In incheiere, desi sunt mult mai multe de povestit, as spune doar ca Games of Thrones este cel mai piratat serial din istorie. Mdeh, daca nu vi se pare credibil, n-aveti decat sa-l urmariti. Si sa deveniti un fan inrait.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.