Kintsugi este o arta traditionala japoneza si trebuie sa recunosc ca numai acest popor putea avea o astfel de filozofie vis-a-vis de obiectele decorative sparte. La noi ar fi fost bune de aruncat, iar daca ar fi avut valoare istorica, ar fi fost restaurate, refacute cu cat mai mare atentie, astfel incat sa nu se observe crapaturile, prin tehnici extrem de precise si de sofisticate.
Nu, japonezii gandesc altfel: un vas de ceramica spart care merita sa fie reconstituit din cioburile recuperate va fi lipit cu lacuri speciale, amestecate cu aur, argint sau platina, astfel incat lipiturile sa fie puse in evidenta si "accidentul" sa fie incorporat in istoria obiectului, in loc sa fie mascat cu abilitate. In acest fel japonezii considera ca onoreaza obiectele de ceramica cu semnificatie. Cu alte cuvinte, chiar si sparturile au frumusetea lor.
E drept ca am vazut ca exista un curent handmade in care se realizeaza bijuterii sau obiecte decorative, folosindu-se cioburi provenite din portelanurile englezesti, acelea pictate in stil romantic, sau din cele chinezesti. De unde obtii cioburile? Ei na, spargi portelanurile, bineinteles! Glumesc...
Aceasta arta a fost putin denaturata de englezoaica Charlotte Bailey care a inventat un kintsugi cu broderie. Pozele de mai jos sunt preluate de pe contul sau de Facebook.
Pe scurt, ea imbraca cioburile in material textil, apoi le uneste printr-o tehnica din broderie, reconstituind vasul de ceramica spart.
Charlotte a absolvit Royal School of Needlework ceea ce s-ar traduce "scoala regala de lucru cu acul" sau "de arta a cusutului", nu stiu exact cum ar fi mai bine dar uite ca englezii au si asa ceva si probabil astfel isi conserva mai bine practicile traditionale.
Cristos a înviat!
RăspundețiȘtergereDe arătat, arată bine aceste kintsugi, nimic de spus. Poate chiar mai bine decât vasul inițial, în unele cazuri. Necazul este că, la români, vasele sparte se aruncă, fiindcă se consideră că aduc sărăcie în casă. De altfel și ”filosofia” feng-shui, asiatică și ea ca și kintsukuroi, spune să nu păstrăm în casă vase crăpate sau sparte.
Zile senine îți doresc!
Măi, dacă le și vinde scump, cinste ei! :)
RăspundețiȘtergere