Translate

sâmbătă, 24 septembrie 2016

Design-ul de interior - cine ii sare gardul?

Cand sa NU angajezi un designer de interior este un articol cu subintelesuri pe care l-am agatat de pe site-ul celor de la artdecozone.ro. Articolul m-a surprins prin sinceritate, avand in vedere ca Art Deco Zone&Knox Design sunt o firma in domeniu, dupa cum le suna si numele si, ca urmare, oamenii de acolo ar avea interesul sa pledeze pentru si nu impotriva alegerii unui specialist atunci cand te paste inspiratia renovarilor si reamenajarilor. Dar orice profesionist adevarat, din orice domeniu ar fi el, ar trebui sa aiba atuul sinceritatii si al experientei.
In cazul articolului mentionat, sinceritatea este strans legata de bugetul alocat unei amenajari cu staif. Am vaga senzatie ca specialistii firmei s-au lovit de prea multe ori de cerinte exagerate pe bani putini si au ajuns cumva la limita rabdarii. Ideea este ca ceea ce mi se pare mie a fi un buget gras, defalcat pe servicii si produse se poate dovedi absolut insuficient. Bineinteles, ultimul argument este acela al propriei tale firi. Daca esti carcotas si inflexibil si nu esti in stare sa te lasi pe mana designer-ului, atunci... let it go...Adica descurca-te singur si gata.

Chestia asta m-a facut sa reflectez putin la gusturile mele, cam amestecate ce e drept. As putea sa ma incred in totalitate intr-un om care gandeste altfel decat mine? Bine, un designer nu gandeste altfel, ci doar vede latura practica a ceea ce gandesti tu, ca si client, si aseaza elementele astfel incat sa nu iasa un talmes-balmes. Nu stiu daca asta e definitia meseriei de designer, dar intuitia are sigur un rol covarsitor. Mie mi se pare ca seamana cu profesia de diplomat de cariera, adica faci cariera numai daca stii sa fii...diplomat.
Cel mai la indemana exemplu sunt imaginile acelea care au circulat pe net, cu interiorul casei/palat ce se doreste a fi caminul familiei Becali. M-am intrebat intotdeauna daca domnul in cauza chiar a angajat un designer pentru enormitatea aceea sau daca macar s-a lasat influentat vreun pic de nevasta. Nu de alta, dar am vazut "asamblate" niste elemente de decor atat de nepotrivite, incat totul pare sa fie rezultatul imaginatiei si dorintelor proprietarului, reflectandu-i personalitatea grandomana, exuberanta si din topor. Iata, in acest caz a existat un buget arhi-suficient, dar totul s-a dus de rapa datorita inflexibilitatii clientului.

Bohemian kitchen interior, sursa Pinterest

Cel mai mare avantaj al angajarii designer-ului este acela ca profesionistul are intotdeauna imaginea de ansamblu si nu se lasa prada sentimentelor, asa cum fac restul amatorilor. Un designer va avea in cap un stil si il va respecta. Eu, dimpotriva, iubesc elemente din diferite trenduri si tind sa cumpar alandala, ce-mi place pe moment. Cel mai bine m-as incadra in curentul hippiot, colorat, vesel, cam incarcat si kitchos, dar ma retine lenea de a face curatenie intr-o casa cu prea multe obiecte. Asa ca stau frumusel in zona neutra si comoda, dar fara personalitate, a mobilierului de duzina si a incaperilor cat mai goale si mai usor de intretinut.
In imaginea din stanga, de exemplu, orgia aceea de dulapioare colorate este delicioasa, iar diversitatea modelelor nu este suparatoare, cel putin pentru mine.
Veti spune ca si in aparenta dezordine exista un tipar si o armonie si tind sa va dau dreptate. Chiar atunci cand amesteci lucrurile trebuie sa razbata o unda de premeditare, altminteri o camera va semana cu un depozit plin de energii negative.

Ce as putea spune ca mi-a iesit dupa dorinta, cat de cat, a fost bucatarioara mea in care am adunat ceva obiecte, nu hippie, ci vintage, incercand sa satisfac putin si gustul barbatilor din familie pentru avioane, masini, cultura occidentala, iconurile americane si lucrurile simple, functionale. M-am bazat pe improvizatie ca, deh, este mama economiilor, asa ca suportul de capace de oala este un fost suport de expus palarii in magazin, masa am decorat-o cu decoupage, tevile pe care stau cratitele sunt recuperate de aiurea si sunt legate de fostele agatatori ale dulapurilor suspendate. Care si-au luat zborul ca nu le-am suportat niciodata. Vorba omului de la gaze: "Doamna, e cea mai goala bucatarie pe care am vazut-o vreodata." Am luat-o drept compliment.
Ce vreau sa spun este faptul ca te poti bizui si pe ideile tale, dar este mai mult ca sigur ca, facand lucrurile de unul singur, vei incepe sa apelezi la compromisuri. Risti sa te trezesti cu casa plina de obiecte care iti plac, dar nu merg neam impreuna.
Bineinteles ca exista o groaza de persoane care vor afirma ca bucataria mea este un dezastru, eu insa ma simt bine in acel spatiu si probabil asta conteaza cel mai mult. Cat mai multa culoare, asta ma reprezinta cu siguranta.
Daca aveti idei, dar nu sunteti siguri pe voi, apelati la un designer. Daca nu va permiteti unul, cititi mai intai site-urile de specialitate, blogurile gen artdecozone.ro sunt o adevarata sursa de inspiratie. Si, cine stie, veti gasi stilul care sa va reprezinte sau, si mai bine, o oferta de neratat.

Sursa: artdecozone.ro
Sursa: scrap-interior.com
Sursa: inexposed.com
Sursa: nanobuffet.com





6 comentarii:

  1. Tb sa recunosc ca imi place sa ma uit la bucatariile bohemian vintage, pt ca imi dau un aer de vacanta.
    insa in casa mi-am ales dulapuri, in care sa le depozitez pe toate si sa nu las mai nimic la vedere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o problema cu mobila, nu prea imi place prin casa decat daca e usoara si lesne de mutat de colo-colo. Din bucatarie am dat jos dulapurile suspendate ca ma loveam cu capul de muchii si am scos in logie un singur dulap adanc si inalt in care depozitez ce trebuie. Undeva trebuia sa le asez. Restul imi plac la vedere.

      Ștergere
    2. Exact, mobila usor de mutat asta am ales pt dormitoare si sufragerie :) la bucatarie avem noroc ca e aerisita si ma invart in mijlocul ei :)am invatat sa ma feresc de muchii totusi :)

      Ștergere
  2. Chiar interesante ideile. Intr-adevar sunt multe site-uri unde te poti documenta, dar sincer, a cere parerea unui specialist pentru o locuinta mica, mica (:D) mi s-ar parea un pic ciudat. Dar poate ca gresesc.
    Chiar imi place cum ti-ai decorat spatiul. Foarte inventiv si liber.
    Cand e mai mult spatiu, parca ideile circula mai bine!
    Noapte buna si o duminica frumoasa si inventiva! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, asta e! Ca sa valorifici eficient spatiul dintr-o locuinta mica e tare folositor un designer, ei au idei care nici nu ti-ar trece prin cap. Un designer cunoaste tipul de mobilier de pe piata, stie de unde si ce sa ia. Da, sa stii ca un spatiu aerisit iti ridica moralul, e si o regula de fengshui sa nu incarci locul din jurul tau cu chestii masive sau inutile.

      Ștergere
  3. Ideal dacă ai posibilitatea financiară!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.