In acest an n-am mai ratat festivalul Sinaia Forever! De obicei, in perioada respectiva, noi nu eram in concediu si ne era prea lene sa ne urnim la tren. De data asta suntem in vacanta, asa ca ieri, adica sambata, ne-am sculat cu mare voiosie si pe la zece si ceva urcam scara dinspre gara Sinaia spre oras. Asta pentru ca incepand cu 10,30 erau anuntate activitatile...
Am stat in Sinaia de la 10 la 18 si nu ne-am fi dat dusi nici atunci, dar se lasase un frigulet pe cinste si nu prea ne venea sa plecam pe intuneric din statiune. Cu aceasta ocazie tin sa multumesc CFR-ului care ne-a dat un aer conditionat si la plecare, si la venire, de ne-au clantanit dintii. Cand am sosit seara, in Ploiesti, mi s-a parut ca trec din frigider in cuptor, asa diferenta de temperatura era. Probabil astia de la CFR sunt Gica Contra, nu-mi explic de ce au considerat ca e nevoie de aer conditionat cand trenul circula de la Brasov si viceversa, taman cand se raceste asa drastic in zona de munte. Sambata a fost a doua zi de festival, azi este ultima, dar n-am vazut de mult timp atata puhoi de lume care sa umple orasul. Spre pranz, cand aparusera si ultimii lenesi, deja de-abia te mai puteai misca pe bulevardul central unde era inchisa circulatia si erau instalate tarabele mestesugarilor si producatorilor. Am intalnit oameni talentati veniti de peste tot, prezentand lucruri extraordinare si cred ca este cel mai mare targ vazut de mine pana acum. Tarabele au ocupat bulevardul si o strada laterala, la acestea adaugandu-se zona de servit masa, cu gratare, tuciuri de ciorba, friptane si carnati, mamaligi si alte bunatati de care nu ne-am apropiat ca n-am mai gasit locuri la mese. Dar am mancat la o terasa din centru si ne-am tot mutat pe la altele, pe masura ce ne casuna sa mai degustam ceva.
Mi s-a parut o organizare grandioasa. Parade, teatru, dans sportiv, concerte, ateliere si tiroliana pentru cei mici, demonstratii ale mestesugarilor. N-am reusit sa surprind in poze toata lumea care fojgaia de colo-colo. Statiunea era exact ca o perla, ca nu degeaba este supranumita Perla Carpatilor, de o curatenie exemplara, cu gust impodobita. Vremea a fost mai inchisa, a dat si cativa stropi de ploaie, a iesit si soarele cu intermitente. Oamenii, civilizati nimic de zis, s-au bucurat de toate evenimentele, pozand si filmand, cantand si dansand odata cu artistii de pe strada.
Am defilat prin fata produselor handmade/homemade expuse, cu o rara satisfactie. Mi-am clatit ochii cu multe, as fi vrut sa cumpar multe, dar m-am limitat la inevitabilul sapun, cu parfum de zambile, la ciocolata de casa in forma de rulada cu merisoare, la o figurina de ceramica infatisand o baba semibeata si un suport origami in forma de pokemon Pikachu.
Doamna cu figurinele de ceramica avea o groaza de modele reusite, dar baba mea este absolut unicat, am ras cu hohote cand am vazut-o, spre amuzamentul vanzatoarei. Intre atatea standuri cu diverse bijuterii am nimerit peste cel al unor bucuresteni pasionati de steampunk. Fiu-meu a oracait vartos ca vrea o palarie impodobita cu ochelari si zorzonele metalice, noroc ca erau de adulti, adica prea mari, altminteri nu stiu cum o scoteam la capat cu banii, costau peste suta de lei. A trebuit sa-i promit ca ii voi face eu una la fel de smechera, ceea ce nu ma deranjeaza, chiar doream sa incerc asa ceva.
Cel mai mult m-au impresionat cei doi -cred ca erau mama si fiu- care coseau ii. Iile costau 450 de lei, dar zau ca erau atat de frumoase si muncite! Am vazut doua modele cu manecile cusute cu gaurele, parca era croset, nu cusatura, o minunatie!
Mi-au ramas ochii la expozitia de incaltaminte a producatorului roman S-Karp, niste brasoveni care realizeaza incaltari cu modele, culori si de o calitate deosebite, in special pentru munte si alergare. Ne-am invartit ceva timp in jurul lor, admirand cat de impecabil erau lucrate ghetele si cizmele din piele.
Aveti mai jos cateva fotografii si filmulete facute cu aceasta ocazie. Tin sa precizez ca am petrecut un timp in parc, langa scena unde urma sa se tina concertul de seara, asistand la repetitiile lui Ovidiu Lipan Tandarica. Nu de alta, dar este tare interesant sa observi artistii in focul ultimilor pregatiri.
Teatrul Masca a fost prezent cu o serie de statui vivante, costumate in stil traditional chinezesc. Statuile prindeau viata si executau mici dansuri expresive si vreau sa spun ca au atras o groaza de lume cu acest concept.
Demonstratiile de dans sportiv au fost realizate de o scoala de acest gen din Ploiesti. Perechea de instructori si doua perechi de elevi ne-au aratat toate dansurile latino, au fost usor emotionati, frumosi, concentrati, dar ne-au emotionat si pe noi cu talentul lor.
Statuie vivanta a Teatrului Masca
Radacini imense de copaci batrani vopsite in parc
Tarabele de pe bulevardul central
Cateva indicatoare si ziceri cu talc
Artisti si muzici...
Toamna pe catalige...
Doamna cu cortul face o demonstratie de dans cu panglicile in timp ce expune covorase cu modele traditionale
Sa dam de lucru celor mici...
Baietii din dreapta au cantat, lumea a dansat, de plouat ne-a plouat
Cei doi cos ii, am vazut unele frumoase ca o spuma de dantela!
Alexandru Rotar-Nobil sticlar al Ordinului Cavalerilor Lup, Cavaler Templier de Saint Bernard-asa scrie pe cort
Ce bine ca ai ajuns pe la Sinaia sa vezi festivalul. Dupa cum ti-am mai spus, noi am vazut doar pregatitirile, dar si acestea pareau interesante... Cred ca te-ai delectat cu tot ce s-a prezentat. Mi-ar fi placut sa vad mesterii sticlari, in exercitiul functiunii! :D Sa-ti fie de bine excursia! O duminica placuta si o saptamana la fel! :)
Am fi fost prea lenesi daca nu ne-am fi dus nici acum, e la doi pasi de noi! Intr-adevar, domnul cu sticla a fost prezent si pe la targurile din Ploiesti, l-am admirat si altadata, este fascinant sa vezi acest material topit si modelat.
Recunosc ca e curata si dichisita macar la strada principala daca nu si in laterale. Inca are resturi de industrie care ii strica aspectul si nici traficul acela intens nu face bine la turism, dar are potential. Noi ne-am cam plictisit de Sinaia+Busteni, dar pentru cine vine din an in Paste e placut pe Valea Prahovei.
Am auzit de atatea ori de acest festival Sinaia forever de la stiri .Nu mi-am imaginati ce minunat poate fi si cate avem de vazut .Aceste clipuri si fotografii au imortalizat cred ca doar o parte din frumusetea festivalului dar ma pot mandri ca am vazut ceva .Naty Mihaela GreenEyes
Ce bine ca ai ajuns pe la Sinaia sa vezi festivalul. Dupa cum ti-am mai spus, noi am vazut doar pregatitirile, dar si acestea pareau interesante... Cred ca te-ai delectat cu tot ce s-a prezentat. Mi-ar fi placut sa vad mesterii sticlari, in exercitiul functiunii! :D
RăspundețiȘtergereSa-ti fie de bine excursia!
O duminica placuta si o saptamana la fel! :)
Am fi fost prea lenesi daca nu ne-am fi dus nici acum, e la doi pasi de noi! Intr-adevar, domnul cu sticla a fost prezent si pe la targurile din Ploiesti, l-am admirat si altadata, este fascinant sa vezi acest material topit si modelat.
ȘtergereI love Sinaia!
RăspundețiȘtergereNu ne-a dezamagit niciodata! :)
Recunosc ca e curata si dichisita macar la strada principala daca nu si in laterale. Inca are resturi de industrie care ii strica aspectul si nici traficul acela intens nu face bine la turism, dar are potential. Noi ne-am cam plictisit de Sinaia+Busteni, dar pentru cine vine din an in Paste e placut pe Valea Prahovei.
ȘtergereChiar asa e! :)
ȘtergereSinaia se apropie foarte mult de ideea de oras frumos si civilizat.
RăspundețiȘtergereAm auzit de atatea ori de acest festival Sinaia forever de la stiri .Nu mi-am imaginati ce minunat poate fi si cate avem de vazut .Aceste clipuri si fotografii au imortalizat cred ca doar o parte din frumusetea festivalului dar ma pot mandri ca am vazut ceva .Naty Mihaela GreenEyes
RăspundețiȘtergereFoarte frumos, ma bucur sa vad o atentie sporita la detalii, un festival colorat, incantator.
RăspundețiȘtergere