Translate

duminică, 11 septembrie 2016

Omul pictat si un fantasy de neuitat

Ce mai poveste! Probabil ca, dupa ce voi citi toata seria Demon, voi spune: "Ce mai serie!".
Atentie, n-am zis "ce mai carte!"  si asta dintr-un anume motiv.
"Omul pictat", primul volum din seria Demon, este inceputul unei povesti fantasy, rodul imaginatiei scriitorului Peter V. Brett. O imaginatie fertila care a produs un subiect inedit.


Seria Demon include mai multe volume, la noi a mai aparut si "Sulita desertului", dar exista si "The day light war" si "The skull throne", deocamdata netraduse. "Omul pictat" a fost publicat de autor in 2008 si este cel de-al patrulea roman al americanului. Peter V. Brett a lucrat un timp in domeniul farmaceutic, inainte de a se hotari sa traiasca din scris, iar genul fantasy a fost o alegere fireasca de vreme ce astfel de povesti il pasionau inca din copilarie.
Spuneam in introducere "ce mai poveste!". Genul fantasy nu este deloc usor de manipulat. De la Stapanul inelelor si Urzeala Tronurilor am vazut ca a recrea din temelii o lume presupune multa munca si un talent mai altfel, acela de a face lucrurile credibile. Peter V. Brett are imaginatia necesara, a gasit un subiect deosebit, dar nu merge cu stilul si subtilitatea scriitoriceasca pana la nivelul altor opere de gen. Scrie bine, dar nu exceptional. Daca ar fi avut si abilitatile unui George R.R.Martin, ar fi iesit o carte de legenda. Dar nici asa nu este de lepadat.
"Omul pictat" este o carte care te tine in priza, o scriitura usor de urmarit, fara cotituri alambicate. Lumea este intr-un punct in care magia ocupa un loc important in destinele tuturor. De fapt, este calea spre supravietuire. In fiecare noapte, din miezul Pamantului rasar miezingii, demoni feroci ce praduiesc tot ce este viu. Oamenii nu lupta, doar se apara cu disperare, baricadandu-se in spatele unor simboluri cu puteri neasemuite, numite glife, reminiscente ale unor cunostinte stravechi, cand civilizatia era mai evoluata. Pe acest fundal era imposibil sa nu apara un Izbavitor, un barbat care vrea sa elibereze omenirea de pericolul creaturilor de tot soiul.
Dragoste si ura, curaj si lasitate, egoism si altruism...Personajele cartii sunt simplu si puternic conturate, exact ca eroii din basme. Nu exista umbre in caracterizarea acestora, stii la ce sa te astepti din partea fiecaruia. Cu alte cuvinte nu trebuie sa faci eforturi pentru a intelege psihologia din spatele intamplarilor, este suficient sa te arunci in valtoarea actiunii si sa-ti petreci vacanta intr-un mod placut.
Am citit "Omul pictat" cu pasiune, in fond nu urmaresc decat sa ma deconectez de la cotidian si sa ma "teleportez" intr-un decor altfel. Daca voi cumpara si volumul al doilea? Cu siguranta, da.
Gasiti "Omul pictat" pe libris.ro, la pretul redus de 32,28 lei.    

3 comentarii:

  1. Oare in cat timp or sa facă un film si din asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, uite, asta am vrut sa mai spun, ca actiunea se preteaza la un scenariu foarte palpitant, ar fi un film sau o miniserie foarte atractive.

      Ștergere
  2. Daca s-ar face film sotului cu siguranta i-ar placea sa se uite.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.