Exista viata dupa batranete?
John Scalzi raspunde un "da" categoric, numai ca posibilitatea imaginata de el se petrece undeva in viitorul indepartat al omenirii.
Seria "Razboiul batranilor", din care eu am citit primul volum, avand acelasi nume, ridica o problema morala de actualitate: pot fi persoanele in varsta, in continuare, utile societatii?
Chiar daca autorul isi plaseaza actiunea intr-un context SF, varianta oferita devine credibila.
Intr-o societate care a depasit barierele fizice ale planetei natale, raspandindu-se printre stele, lucrurile nu sunt atat de pasnice pe cat par. Coloniile umane nu sunt binevenite in locuri vizate deja de alte civilizatii extraterestre. Fiecare planeta cucerita trebuie aparata cu indarjire si asta inseamna un consum de resurse umane foarte mare. De unde ar putea proveni trupele necesare sustinerii unor conflicte perpetue?
John Scalzi are mult umor. In prima parte a cartii, personajul principal, un barbat in varsta ramas singur dupa moartea sotiei, hotaraste ca nu vrea sa-si petreaca ultimii ani din viata plictisindu-se sau asteptand ca trupul sau se degradeze incet. Alternativa este extrem de incitanta. El se inroleaza in fortele coloniale, trupele care lupta in spatiu, dincolo de sistemul solar.
Cum e posibil ca o adunatura de batrani sa devina super-soldati? Pamantenii nu stiu exact pana unde au ajuns cercetarile realizate in secret, in cadrul armatei. Recrutii se asteapta la masive imbunatatiri genetice, dar vor avea o mare surpriza.
A doua parte a cartii devine o relatare de razboi, cu multa actiune, un fel de Starship Troopers foarte frumos povestit. John Scalzi stie sa descrie scenele de lupta, astfel incat sa te tina in alerta. Intalnirile cu soldatii extraterestri sunt zugravite cu amanunte care reconstituie obiceiuri, caracteristici fizice si interese ale altor civilizatii. Nu este un razboi cu care sa te poti obisnui. De fiecare data opozantii sunt altii, iar modul de lupta se schimba in permanenta, suprasolicitand capacitatea de reactie a soldatilor.
Cartea se incheie intr-o nota usor dramatica. Din umorul si ironia initiale nu a ramas mare lucru. Personajul principal a invatat lectiile dure ale razboiului, iar viitorul, care parea oarecum sigur in momentul inrolarii, devine o mare necunoscuta.
O alta tema imprumutata de autor din speculatiile privind modul cum a evoluat umanitatea este aceea ca exista doua cai de a atinge un inalt prag tehnologic: astepti sute de ani pentru ca geniile rasarite intamplator sa descopere ceea ce trebuie sau profiti de contactul cu alte civilizatii si faci salturi rapide, avansand in forta. De fapt, autorul foloseste a doua alternativa ca motor pentru actiunea cartii.
Mi-a placut stilul lui John Scalzi. Scrie clar, usor, fara a deveni insa facil. Desi este o carte de razboi, povestea sa are profunde conotatii sociale, aducand in discutie, mai in gluma, mai in serios, o serie de dileme legate de actualele experimente stiintifice.
Urmatorul volum din seria "Razboiul batranilor" se numeste "Brigazile fantoma", le gasiti pe amandoua, la reducere, pe libris.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.