Translate

joi, 1 iunie 2017

A capella in The Sing Off

De vreo doua zile am lasat X Factor si The Voice deoarece am descoperit ca exista (sau a existat!) o competitie, pe taramuri americane, pentru grupurile a capella. Totul a pornit de la un clip distribuit de cineva pe FB. Melodia era minunat (re)interpretata de cativa baieti cu voci fabuloase. De la acest clip am gasit si alte grupuri, dar cei mai buni mi s-au parut Pentatonix si Home Free, campioni candva in competitia The Sing Off. Din pacate, n-am vazut ca acest concurs sa aiba o continuitate, clipurile incarcate pe Youtube se opresc in 2014, cele mai vechi fiind cam din 2011.

A capella este un mod minunat de a face si de a transmite muzica si emotii numai si numai cu ajutorul vocii. Grupurile par sa aiba o orchestratie in spate dar, va asigur ca esenta acestui gen este aceea de a scoate in evidenta abilitatile vocale. Din acest motiv, fiecare component al grupului trebuie sa aiba voce foarte, foarte buna, iar armonia sa fie perfecta pentru a obtine efectele pe care le auziti in clipuri. Cei mai spectaculosi sunt basii, Avi Kaplan de la Pentatonix si Tim Foust de la Home Free fiind adevarate fenomene pentru amplitudinea vocii si tonurile "inuman" de joase pe care le pot atinge.


Pentatonix prelucreaza o varietate mai mare de melodii, Home Free pare sa mearga pe country. Oricum ar fi, cele doua formatii fac performanta si, daca urmariti evolutiile lor din The Sing Off pana in prezent, veti vedea cat de mult si-au rafinat prestatiile si cat de bine au ajuns sa se completeze unii pe altii. In clipurile oficiale se aud mult mai multe voci si tonalitati decat ar putea avea membrii echipelor si asta arata cat de complexa este inregistrarea din studio.


Daca este sa vorbim de aparente, Peter Hollens bate recordul, omul este singur, dar pare sa aiba in spate un cor intreg. Cantaretul are mare succes in special pe Youtube.


Sonoritatile care par sa provina de la niste instrumente sunt produse prin diverse metode...handmade. Ca in clipurile de mai jos...



2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.