Translate

miercuri, 14 martie 2018

Carti de colectie - pop-up books

Cele mai frumoase carti pe care le-am avut in copilarie au fost cele cu imagini 3D. Stiti voi care! Se gasesc si in prezent. Le deschizi pe lungime si dintre file se ridica pozele colorate, decupate intr-un mod special in carton. Uneori au si chitibuserii, adica tragi de o bucatica de foaie si dezvalui un personaj, un text sau alt element cheie al povestii.

Erau cele mai frumoase pentru noi, copiii de-atunci, deoarece erau cel mai greu de procurat. Cu mari eforturi, imi facusera ai mei rost de Povestea porcului si de Cenusareasa. Cred ca le rasfoiam de zeci de ori pe zi, nu ma mai saturam de modul cum se miscau desenele, pur si simplu erau fascinante. Mor de necaz ca n-am pastrat una dintre ele!
Cand era pustiul meu mai mic, am cumparat o serie de patru povesti cu zane de John Patience, aparute in 2007 la Editura Crisan, in format mai mic, numite Dorinta inorogului, Cercul vrajit, Aripi de curcubeu si Crina merge la petrecere. Minunat ilustrate chiar de autor, ceea ce este cu adevarat remarcabil.

Tin sa va spun ca, desi n-au fost tocmai ieftine pentru acea vreme, le-am urmarit si le-am cumparat cu aceeasi fascinatie din copilarie, iar pustiul meu m-a pus sa i le citesc seara de seara, mult timp, pana a depasit varsta cand gusta astfel de istorioare. Categoric, pop-up books, pre numele lor englezesc, tridimensionalele, pre numele lor romanesc, sunt o adevarata delicatesa literara pentru copiii mai mici si pentru adultii mai ne-maturizati, ca mine.

Cam uitasem in ultima vreme de cartuliile mele cand, intr-o seara, tot pustiul ma cheama sa-mi arate ceva pe Youtube. "Stii ca exista pop-up books cu jocuri de calculator?", zice el foarte entuziast. Si imi pune un clip de prezentare la The Walking Dead, joc care ii place teribil, cu zombies, cam prea morbid dupa gustul meu. In schimb cartea... Maiculita, am ramas cu gura cascata. Tridimensionalele cu povesti sunt pentru sugari. Adevaratele pop-up books sunt opere de arta ale unor profesionisti ai hartiei!

Astfel, The Walking Dead este realizata de Becca Zerkin & David Hawcock, Transformers de Matthew Reinhart, Harry Potter de Bruce Foster, Dracula de David Hawcock, Alice’s Adventures in Wonderland de Robert Sabuda si tot asa. Ideea este ca acesti artisti ai hartiei sunt de fapt un fel de ingineri constructori. Pentru ca iti trebuie o minte cu infinita imaginatie si o exceptionala vedere in spatiu pentru a decupa si a pune cap la cap o asemenea carte.

Pop-up books de acest fel nu exista inca in magazinele noastre. Am vazut cateva pe un site de anunturi cu vanzari, dar la niste preturi ametitoare, de milioane, in conditiile in care pe Amazon, de exemplu, costa undeva la 30-40 $. Mdeh, pana nu apar oficial, lumea speculeaza!
Dar sunt carti de colectie si orice copil/adult pasionat ar face un sacrificiu sa le aiba. Pe mine ma intereseaza, asa cum ma intereseaza orice este legat de tehnicile ce folosesc hartia.

Va las cu un review video ce apartine site-ului bestpopupbooks.com

4 comentarii:

  1. Ce interesante sunt! La noi au aparut de ceva timp deja. Am vazut unele in format mai mic, pentru scolari, cu literele din alfabet, numere... Asta-i un pic creepy! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Serios, tu vrei o carte din care sare o uratanie?? whyyyyy? :) sunt unele asa finute, din care iese un oras facut cu migala, chestii din astea mai romantique asa, dar sa iasa aratarea?! :)))eu glumesc acu..ca gusturile nu se discuta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as refuza-o, desi nu ma omor dupa zombie, pentru ca admir migala cu care e lucrata. Dar as vrea Urzeala Tronurilor si Harry Potter.Si Dracula! Daca as gasi una cu Tinkerbell as fi cea mai fericita.

      Ștergere
    2. cu Tinkerbell am vazut la superstore de Craciun! insa noi am ales una baietoasa..cu trenulete :)

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.