Sa faci un produs bio (sau organic, sau eco cum se mai spune) in tara asta nu este deloc, dar deloc usor! Sa faci miere bio presupune un efort consistent. Nu este ca si cum ai pune o zgarda albinelor si le-ai dresa sa zboare numai in directia in care nu exista nici un fel de poluare. Trebuie sa te asiguri ca pe raza unde zburda micutele lucratoare exista un teritoriu curat de cel putin cativa kilometri. Si cand se spune "curat", va asigur ca un organism independent de certificare se refera la aspecte pe care noi nici macar nu le putem intui. Apa, sol, aer, plante, toate sunt verificate!
Constient de importanta pe care tot mai multa lume o acorda produselor sanatoase, producatorul Apidava are in oferta inclusiv miere bio, in doua variante: de salcam si poliflora, ambele sub numele di Melio.
Daca aveti curiozitatea sa desfaceti tag-urile atasate capacului, veti afla, la modul foarte concis, ca mierea ecologica provine din stupi care au fost amplasati in zone fara poluare, verificate prin mostre de sol, apa, plante, prelevate de pe o raza de 5-8 km, iar tratarea albinelor cu antibiotice este o practica strict interzisa in acest caz. Mai concret, vatra stupinei ar trebui sa se afle la cel putin 3-5 km de orice fel de industrie (deoarece aceasta este distanta pe care zboara albinele), vopseaua utilizata pentru stupi sa fie la randul ei ecologica, tratarea stupului bolnav sa se faca doar cu plante medicinale sau uleiuri esentiale, mierea sa fie prelucrata sau depozitata numai in vase din inox. Toate aceste conditii stricte, precum si absenta pesticidelor sau a altor chimicale provenite de pe terenuri agricole, sunt certificate corespunzator si, desi procesul de verificare poate dura si doi ani, rezultatele merita.
Daca va intrebati cam pe unde gasesc cei de la Apidava aceste zone mirifice, puteti sa cititi informatiile de pe site-ul lor de prezentare. Veti vedea ca activitatea firmei se desfasoara in inima Transilvaniei, la Blaj, judetul Alba, un judet in care predomina un relief inalt, de podis (Podisul Tarnavelor), deal si munte. Ceea ce nu apare pe site si va pot spune eu, este faptul ca in mai toata zona montana a tarii noastre, dar si zona de deal, exista un numar de arii naturale protejate, iar acest statut garanteaza intr-un fel faptul ca activitatile economice poluatoare sunt bine controlate sau chiar excluse de acolo. In acest fel, micii producatori sau cei care desfasoara activitati traditionale prietenoase cu mediul pot beneficia de pe urma acestor teritorii naturale, salbatice, mai putin afectate de prezenta oamenilor.
Borcanele de 250 de grame de miere ecologica di Melio sunt frumos si rustic imbracate, iar eticheta ne asigura ca Apidava are certificare pe agricultura ecologica. Mierea de salcam este ca un cristal galbui, atat de limpede incat pare ireala. Poliflora beneficiaza de nuanta chihlimbarului sau a zaharului ars, dar tot limpezimea o caracterizeaza. Sa nu-mi spuneti ca astfel de produse nu va atrag, ca nu va cred! Fascinatia exercitata de alimentele perfect sanatoase este din ce in ce mai mare, proportional cu raritatea lor. Iar dorinta de a oferi copiilor o minte agera si un viitor de adult energic si sanatos este coplesitoare uneori, o pot confirma toate mamele care sunt obligate sa faca alegeri zilnice in ceea ce priveste hrana consumata de cei mici.
De ce este important ca din miere sa lipseasca rezidurile de antibiotice? Pai, din aceleasi motive din care nu este bine sa ne tratam cu antibiotice in mod repetat si la intervale mici de timp: deoarece sistemul imunitar al organismului va slabi, va claca in lupta cu microorganismele.
Mierea de salcam a fost intotdeauna preferata copiilor din cauza aspectului si parfumului sau mai putin proeminent. Dincolo de gustul dulce care ii atrage pe cei mici, exista certitudinea ca, stiintific vorbind, acest aliment poate face minuni in redarea sanatatii si apetitului unui copil mai sensibil sau mai mofturos. Mierea poliflora este recomandata si adultilor cu probleme cardiace, hipotensivilor sau varstnicilor care au nevoie de vitamine si minerale. Nici una dintre ele n-ar trebui sa lipseasca din casa, mai ales in sezonul rece, cand avem nevoie de un supliment care sa sustina organismul in lupta cu frigul si bolile de sezon. Nu uitati insa faptul ca mierea, pentru a functiona ca un tratament in diverse afectiuni, trebuie sa fie curata, sa fie bio si aici intervine importanta certificarii de care va vorbeam mai sus. Ca urmare, merita sa platim un pic mai scump.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.