O carte mareata, as zice.
Spectrul lui Phlebas este primul volum din seria Cultura scrisa de Iain M.Banks, un scotian care a murit in 2013 si a fost un scriitor de SF cu un parcurs profesional aventuros. El a studiat literatura engleza si filozofia, dar a avut diverse ocupatii, fara legatura cu literatura, cum ar fi aceea de tehnician pe o platforma petroliera sau functionar intr-o firma de avocatura. Versatil personajul!
Spectrul lui Phlebas a aparut in 1987 si a fost primul lui roman SF. Dar nu s-ar zice! Actiunea se petrece la o scara atat de grandioasa incat nu pare deloc un debut intr-ale genului.
Pasionat de actiune sustinuta, Iain M.Banks a facut din acest prim volum al seriei un soi de carte de spionaj, avand toate atuurile acestui subiect alert. In mare, subiectul seriei are ca fundal un razboi intre cele doua mari civilizatii ale unui viitor indepartat, Cultura si Indira, un razboi care, surprinzator, nu inseamna goana dupa resursele altor planete, ci o lupta aproape religioasa intre idei si credinte diferite. Cultura este rezultatul convietuirii intre umanoizi si masini extrem de avansate, asa-numitele inteligente artificiale, Indira este planeta unor razboinici pentru care fanatismul reprezinta unicul scop in viata. Ambele imperii se straduiesc sa-si mentina sferele de influenta asupra unor vaste spatii galactice si asupra a sute de populatii planetare.
Bora Horza Gobuchul este un Schimbator, o fiinta umanoida care isi poate modela infatisarea, imprumutand chipul altor oameni. Si este un agent al indiranilor, dur, dar nu inflexibil, avand destule slabiciuni, emotii si sentimente. Ca de pilda aceea de a o simpatiza pe tiza lui din tabara adversa. Schimbatorii sunt pe cale de disparitie si tocmai de aceea sunt ravniti de ambele parti beligerante. In poveste nu ni se spune exact de ce Horza este de partea indiranilor. Oricum, spre final el ajunge sa lupte cu cativa dintre acestia, din pura neintelegere, faptul dovedind cat de incapatanati erau indivizii din aceasta specie.
Schimbatorul are misiunea sa gaseasca si sa distruga una dintre Mintile Culturii, o masinarie ascunsa pe o planeta interzisa, Lumea lui Schar. Pana sa ajunga insa acolo, spionul nostru va trebui sa treaca prin 500 de pagini de aventuri periculoase, sa fure o nava spatiala cu tot cu echipaj, sa se dea drept altcineva, sa-si foloseasca insusirile native pentru a scapa din mainile unor canibali, sa supravietuiasca distrugerii unei imense statii spatiale, sa infrunte pericolele unei planete parasite.
Sa citesti Spectrul lui Phlebas este o adevarata experienta, cateodata nu ma puteam abtine sa ma intreb ce minte atotcuprinzatoare poate sa aiba un om ca sa produca un asemenea roman de anvergura. Iain M.Banks nu este nici prea criptic, nici prea sofisticat in descrieri, dar reuseste sa zugraveasca cu mult talent un univers si o tehnologie peste inchipuirea noastra. Este ca si cum scriitorul ar fi calatorit in viitor, descriind un peisaj complet transformat, dominat de civilizatii total diferite de a noastra. De fapt, la finalul cartii exista un mic capitol explicativ in care se rezuma motivatiile razboiului si ce se intampla cu personajele dupa incheierea povestii.
Daca ma intrebati pe mine, va pot spune cu sinceritate ca nu am mai citit pana acum o carte pe care sa o vizualizez atat de bine. Scenele de actiune, presarate din belsug cu catastrofe inimaginabile, explozii, tiruri de laser, lupte corp la corp, par sa fie desprinse direct dintr-o pelicula cinematografica. Iar stilul lui Iain M.Banks te acapareaza in totalitate. Suspansul, intrebarile pe care si le pune eroul principal, un personaj departe de a fi perfect, pe alocuri dragostea, pe alocuri un umor fin, toate fac din aceasta carte o lectura care te acapareaza.
Vestea proasta este ca povestea din acest prim volum se termina pur si
simplu, in sensul ca nu are continuare. M-am uitat putin pe
internet si am vazut ca subiectul celui de-al doilea volum este unul cu
totul nou, singura chestie comuna fiind marele razboi dintre Cultura si
indirani.
Daca voi trece si la volumul al doilea? Bineinteles, nici nu stau la indoiala. Urmatoarele din serie sunt Jucatorul total si Folosirea armelor, aparute de asemenea la Editura Nemira.
Chiar sunt interesat de cărțile astea. Pare chiar genul meu de lectură! :)
RăspundețiȘtergereAr fi interesant să ne scrii și despre volumele următoare. Sunt curioasă dacă autorul și-a păstrat suflul.
RăspundețiȘtergereSearaă plăcută!