Translate

duminică, 11 noiembrie 2018

Tubul digestiv si longevitatea

Ce intra trebuie sa si iasa... De preferinta zilnic, obligatoriu zilnic daca vrem sa ne simtim in forma. Cred ca stiti la ce ma refer. Acum, nu ca subiectul "scaunului" ar fi ceva tabu, dar categoric nu apare in discutiile noastre cu strainii. Nu ne intalnim cu prietenii ca sa ne vaitam ca iesim prea rar sau prea des afara...adica AFARA! Si totusi, pentru organismul nostru, care este similar oricarei fabrici construite de om, acest act fiziologic simplu este esential. Esential ca pentru orice fiinta vie care se hraneste ca sa aiba energie vitala si elimina resturile nefolositoare ca sa nu se intoxice cu acestea.

In ultimii ani, studiile intreprinse au aratat ca de buna functionare a tubului digestiv depinde sanatatea noastra, mult mai mult decat ne-am imaginat vreodata. De fapt, un tub digestiv in buna stare ne poate prelungi viata la propriu. Asta demonstreaza ca modul in care se face digestia alimentelor este la fel de important ca ascutimea cu care ne merge mintea sau puterea cu care bate inima. Numai ca in cazul tubului digestiv intervine si actiunea unor microorganisme de care trebuie sa tinem cont atunci cand avem probleme de anumit fel. Flora bacteriana este cheia unui tranzit intestinal care sa mearga ca uns. Culmea, sa ai grija ca bacteriile tale sa fie fericite! Daca aveti gaze, crampe, poate si diaree, sa stiti ca bacteriile voastre benefice au pierdut lupta impotriva celor care controleaza procesele de putrefactie si trebuie sa tineti neaparat o mica dieta alimentara.


Dar ce te faci atunci cand acest proces sufera sincope?  Si nu sunt putine persoanele care se confrunta cu problemele constipatiei, mai ales de la o varsta incolo. Sa ne intelegem bine: nu discutam aici de copiii mici, la acestia este in regula ca scaunul sa nu apara zilnic. Vorbim de copii mari, adolescenti si apoi toti adultii care traiesc cu aceasta grija, a iesitului afara. Dap, inca ceva care iti poate tulbura existenta. Daca se manifesta o constipatie cronica, atunci lucrurile devin extrem de neplacute, iar afectiunea trebuie luata in serios deoarece poate implica hibe mai profunde ale sistemului digestiv, care necesita atente diagnostice si ingrijiri medicale.

Atunci cand constati ca ca viata ta poate fi afectata de aparitia constipatiei, trebuie sa te intrebi mai intai unde gresesti: poate nu mananci echilibrat, poate nu bei destule lichide, poate nu faci destula miscare, poate iei medicamente cu efecte secundare. In general, daca ai corectat aceste obiceiuri si vezi ca situatia se imbunatateste, inseamna ca ai scapat usor. Disconfortul din perioada constipatiei ar trebui sa puna pe ganduri pe oricine: senzatia de apasare din abdomenul inferior, starea psihica proasta, aparitia iritatiilor de piele (la cei mai sensibili), greutatea sau durerile in eliminarea fecalelor, manifestarea hemoroizilor cu toata cohorta de neplaceri (uneori agravate pana la hemoragii si interventii chirurgicale). Sunt simptome care trec, dar sa nu aveti impresia ca nu lasa urme in sanatatea noastra. Si apoi, cred ca ati vazut cu totii resturile acelea neidentificabile care sunt eliminate prin diverse tratamente de dezintoxicare si care ajung sa captuseasca peretele intestinelor, ingreunand procesele fiziologice. Nu-ti vine sa crezi ca asa ceva se acumuleaza in interiorul corpului tau!

Daca simti ca tubul tau digestiv a devenit lenes, nu astepta sa apara problemele mai grave, cauta un remediu constipatie care sa previna o situatie fara iesire. Este mai greu si mai costisitor sa corectezi, sa-ti recastigi bunastarea, mai bine incepi din timp cu masurile de precautie.

Pentru buna functionare a tractului intestinal exista nenumarate produse in farmacii. Poti sa iti cumperi diverse sau poti sa iei unul si bun, cu multiple efecte pe toate planurile. In aceasta idee, tratamentele naturale ayurvedice, create dupa vachile traditii indiene, pot da rezultate foarte bune daca te tii de ele si le asociezi cu adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si cu un stil de viata echilibrat. Laxasalm contine un amestec de haritaki (200 mg-primul pe lista de ingrediente), senna (150 mg) si anason (100 mg), tintind spre un tranzit intestinal normal, cu eliminarea balonarilor, stimularea miscarilor intestinului, mentinerea unei populatii de bacterii benefice si normalizarea frecventei scaunelor.

Haritaki este un fruct a carui pulbere combate crampele, ajuta si din punct de vedere hepatobiliar, este laxativ usor, este util si in curele de slabire. Senna (pulbere de frunze) o cunoasteti ca fiind ingredient in vopseluri, dar poate nu stiati ca aduce si multe beneficii pe plan intern, combaterea constipatiei fiind doar unul dintre acestea. Din fructul de anason se extrage un ulei volatil cu efect usor laxativ, spasmolitic si antibacterian. Iata o combinatie de plante simpla si eficienta, de la intelepciunea populara citire!

ATENTIE: Laxasalm se administreaza doar de la varsta de 14 ani in sus, NU femeilor insarcinate, timp de maxim 10 zile, de preferinta seara. Se face o pauza de 7-10 zile, apoi se poate relua. Bineinteles, trebuie sa vedeti cat de rapid reactioneaza organismul vostru. Daca din cine stie ce motive sunteti prea sensibili si vi se pare ca rezultatele nu sunt ok, il intrerupeti, evident!

In speranta ca v-am adus in atentie ceva folositor, va recomand, ca de obicei, sa preveniti, ca sa nu ajungeti sa tratati afectiuni cronice, ceea ce este foarte greu, uneori imposibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.