Translate

duminică, 4 noiembrie 2018

Mierea cu laptisor de matca, hrana reginei

Titlul acestui articol nu este o metafora. Laptisorul de matca, de care am auzit cu totii, chiar este hrana reginei dintr-un stup de albine. Ceea ce stim prea putin este faptul ca laptisorul de matca bate, ca beneficii, mierea in sine. Ne gandim la miere ca principalul produs apicol cu statut de aliment-miracol, dar, in realitate, laptisorul de matca, produs de albinele-lucratoare pentru a-si hrani regina, este cel care merita cu adevarat aceasta eticheta.

Albina-regina ajunge sa traiasca intre 4 si 6 ani, ceea ce este un record pentru o insecta! Longevitatea ei este consecinta directa a hranirii cu laptisor de matca. Al doilea efect este cresterea uluitoare a ritmului in care depune oua, unul la 45 de secunde!
Nutritionistii, alti specialisti sau studiile efectuate au aratat clar ca laptisorul de matca este un  rezervor de vitamine, enzime, minerale, oligoelemente, aminoacizi, iar introducerea lui in alimentatia zilnica poate corecta rapid carentele de vitamine si minerale din organism. Acest lucru, precum si gama larga de afectiuni care pot fi prevenite sau ameliorate, se datoreaza prezentei unui compus biologic numit acid 10-HDA, care are proprietati antiinfecţioase, antivirale şi antibacteriene si care fortifiază sistemul imunitar şi sistemul nervos. Ca urmare, consumand regulat laptisor de matca, putem sa ne imbunatatim imunitatea, sa echilibram colesterolul, sa tratam bolile repiratorii, infectiile urinare, artrita si osteoporoza, diabetul, sa inlaturam depresia si insomnia, diabetul, afectiunile cardiovasculare si dermatologice si lista continua.

Laptisorul de matca este un aliment extrem de concentrat si, ca urmare, desi are atatea baneficii, este posibil ca unele persoane sa nu-l tolereze in stare pura. Au fost oameni care au prezentat reactii alergice (atentie mare in cazul astmului!) sau arsuri stomacale. De aceea, Apidava propune o forma de prezentare mai blanda si mai sigura si anume Roua Florilor-mierea cu laptisor de matca.

Acest produs complex contine miere de salcam in proportie de 98% si laptisor de matca 2%. Cu alte cuvinte,  se furnizeaza beneficiile a doua produse apicole de exceptie, dar fara riscul aparitiei unor efecte nedorite. Bineinteles ca cei care sunt diagnosticati cu diverse alergii tot trebuie sa fie precauti si sa-si administreze doze mici, de incercare sau sa consulte intai un specialist, dar sansa de a tolera amestecul este foarte mare.

Un alt inconvenient in cazul laptisorului de matca pur este acela ca este greu de conservat, trebuie tinut neaparat in frigider. Odata ce a fost insa combinat cu miere, i se asigura pastrarea optima la temperatura camerei deoarece mierea are proprietatea de a-si mentine calitatile la temperatura normala. In plus, unele persoane ar putea sa nu agreeze gustul laptisorului. Mierea de salcam are acea culoare cristalina, deschisa, foarte apetisanta, iar laptisorul de matca ii ia din limpezime, dandu-i un aspect putin cremos, o textura mai consistenta. La parfumul salcamului se adauga un iz extrem de fin de acrisor, carcteristic laptisorului de matca.


Am ales sa fotografiez mierea cu laptisor de matca de la Apidava alaturi de casutele din carton pe care le asambleaza fiu-meu, in ideea ca asa se construieste si o sanatate buna, cu rabdare, in timp, inca din copilarie, punand la temelie alimente sanatoase, nu numai administrand pastile atunci cand ne imbolnavim.
In fotografia mea se mai vad si cateva pliculete, de data asta cu Apioxivita Cocktail, o miere de salcam cu extract de struguri rosii extrem de interesanta, inchisa la culoare si in care se simte destul de bine gustul de suc de struguri sau de must, cum vreti sa ziceti. Eu am consumat cele doua feluri de miere cu mare pofta, cu chifle cu seminte si miez de nuca, o combinatie care mi-a amintit puternic de zilele copilariei, cand crantaneam paine neagra cu nuca. Yamiii! Poate fi un mic-dejun sau o gustare de dupa-amiaza foarte sanatoasa, mai ales pentru copii.
Un alt exemplu de gustare pentru cei mici ar fi iaurtul natur sau branza dulce cu miez de nuca si miere cu laptisor de matca. Decat sa le luati iaurturi cu fructe si alte prostii din magazin, mai bine incercati asa, este imposibil sa nu le placa! In felul acesta vor avea si pofta de mancare, si sistemul imunitar mai bun, si oasele mai puternice si nici nu veti mai avea grija ca trebuie sa le administrati suplimente ca sa creasca cum trebuie.

Pledoaria pentru consumarea de produse apicole poate umple sute de pagini de carti de specialitate. In realitate, nu avem nevoie sa citim atata pentru a ne convinge ca trebuie sa le avem permanent in casa, aceste alimente sunt pur si simplu gustoase, naturale, ar trebui sa le mancam din instinct, nu pentru ca exista o intreaga argumentatie in acest sens. Va invit sa va pregatiti sa infruntati gerul iernii cu un borcan de miere cu laptisor de matca. Este cel mai simplu mod de a va fortifica organismul in lupta cu racelile de sezon.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.