Translate

sâmbătă, 17 martie 2012

Sa vina fast-food-ul!

Orice ati zice, fast-foodul este o poveste de succes…controversat, hulit, denigrat, reabilitat, cauza a obezitatii, a disparitiei meselor in familie, a bolilor de stomac, a dependentelor alimentare, este vorbit numai de rau si totusi ramane o poveste de succes.
Un profesor de la Universitatea din Pennsylvania, Elisabeth Rozin, a analizat istoria celui mai cunoscut produs fast-food din toate timpurile – hamburgerul- si a incercat sa gaseasca acele explicatii ce tin de natura umana. De ce infulecam literalmente hamburgerii cu atata pofta ? (Na, ca imi lasa gura apa deja, este incredibil !!!). Iata ce spune doamna de mai sus :
1. Sa mananci cu degetele
Totul e conceput astfel incat sa apucam hrana cu mainile si sa o ducem la gura fara a avea nevoie de intermediari (chelneri, menu sau tacamuri). Daca va ganditi bine, cand va e foame, nu va vine sa apucati cratita si sa intindeti painea direct in sos? Eu chiar uit ca mai exista si farfuria! Adevarul e ca ne place sa tinem hrana direct cu degetele, sa ne morfolim, sa fim intimi cu ceea ce mancam. Stimularea olfactiva este mult mai intensa iar regulile civilizate ne interzic sa adulmecam hrana direct. Fast-foodul satisface toate simturile, fara preludii simandicoase si interdictii de comportament. Copiii se bucura cel mai tare de aceste fentari ale civilizatiei, iar noi vrem sa fim din cand in cand copii.

2. Grasime pe saturate
Prajeala are un succes universal, ne simtim atrasi de grasime oricat am nega acest lucru. Degeaba ni se vorbeste de supraalimentatie, sedentarism si boli, grasimea ne starneste pofta deoarece este un nutrient esential si un aditiv care sporeste gustul. Daaa, carnea suculenta, crocantii cartofi prajiti, moliciunea branzei topita...iamiii ! « La naiba cu mancarea sanatoasa » tipa un diavol mic in creierul meu.

3. Strategia fast-food-ului
Carnea tocata joaca un rol central...carnea rosie s-a aflat intotdeauna in centrul preocuparilor umane. Este rumenita, frageda, zemoasa, grasa, savuroasa si la un pret accesibil. Carnea de vita folosita are un gust si o aroma specifica, fiind cea mai apreciata in toate culturile. Chifla, la randul ei, este rafinata, alba, fina, fara gust de drojdie si nu aminteste de painea traditionala ceea ce o face mult mai acceptabila de catre publicul larg. Burgerul si chifla sunt rotunde, dar branza e patrata si ii ies putin colturile in afara, mai bine zis se scurg deoarece se topeste cand e pusa pe carnea fierbinte, chestie care semnalizeaza opulenta de gusturi si mirosuri irezistibile.

Fast-food-ul este pentru gastronomi genul de moda « slinoasa », una dintre inovatiile culinare cele mai spectaculoase din istorie, un aliment adresat tuturor, fara limite de varsta, sex sau cultura. Bineinteles ca s-a nascut in America, acolo unde s-au intalnit emigrantii din toate colturile lumii si a devenit numitorul comun al tuturor etniilor.
Problema e ca fast-food-ul a inlocuit modul traditional de a gati mancarea in casa, de sta cu toata familia in jurul unei mese, la o ora fixa. Asa cum a facut cu multe  lucruri, bune la inceput, omenirea a reusit sa perverteasca si sa transforme fast-food-ul intr-o obsesie si intr-o problema a societatii. Eu cred ca, atata timp cat ne controlam atractia fata de acest mod de alimentatie si nu exageram, ne putem bucura de cate o iesire din cand in cand, la un cheesburger, cu copiii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.