Translate

miercuri, 24 septembrie 2014

Dupa ce saptamana trecuta era sa ma inec de ras la auzul noii variante oficiale a intemeierii Romei, avand in minte bineinteles si statuia de pomina de pe treptele Muzeului National de Istorie, am ajuns la concluzia ca trecutul glorios poate fi extrem de vesel, depinde prin ochii cui il vezi, fie el ministru sau sculptor. Daca acceptam faptul ca exista posibilitatea ca si cei care au scris sau au sculptat cu mii de ani in urma basoreliefurile de pe Columna sa nu fi fost tocmai in regula la mansarda, reiese ca ceea ce invatam in scoli prezinta un mare grad de relativitate. Corect ar fi sa ni se prezinte toate variantele si sa judecam singuri care ne convine. De pilda...

Varianta lui Procopie (adaugita)
Asadar, Romulus si Remus erau niste baietei neastamparati care fugeau des de langa mama lor si obisnuiau sa bantuie padurea, desi stiau ce pericole pandesc in tufisurile dese. La ultima escapada s-au impotmolit intr-un smoc de afine si acolo au ramas, incapabili sa mai gaseasca drumul spre casa. Din fericire i-a adoptat o vulpe miloasa care din motive de infertilitate nu putea sa aiba proprii pui, asa ca a preferat exemplarele altei specii, in ciuda faptului ca nu era cetatean cu acte in regula, nici n-avea viza pentru padurile italiene, si stia cat de greu se cresc puii de om. Romulus si Remus au fost gasiti la 18 ani in cuibul (?) vulpii care nu mai facea fata sa vaneze cat sa-i sature pe cei doi handralai ce-i mancasera zilele.

Varianta oficiala
Ramni, titii si luceri se numeau cinstitii cetateni ce populau colinele domoale de langa Tibru acum niste mii de ani. De ce se numeau asa nu se stie, in orice caz era vorba despre romani care si-au unit asezarile intr-o singura acropola inconjurata de sate. Dintre cele trei ramuri s-a dovedit ca titii erau originari din Sabina, ceilalti fiind latini. Orasul Roma a evoluat de-a lungul secolelor, structura initiala numindu-se Palatin, mai tarziu Roma quadrata (patrata).

Aici se afla locul de pastrare al scuturilor lui Marte, dar si sanctuarul lupilor si tot aici s-a tesut legenda intemeierii Romei, aratandu-se curiosilor smochinul sub care au fost gasiti Romulus si Remus si stana lui Faustulus.
De retinut ca sabinii au jucat un rol major in definirea importantei pe care a avut-o Roma in istorie, regii sabini alternand cu cei latini la conducere. Este important deoarece legenda spune ca Romulus, fondatorul si primul rege al Romei a avut ideea de a rapi sabinele pentru a crea un echilibru intre sexe si a asigura popularea noii capitale.

Legenda
Legenda este putin promiscua si teribil de incalcita, atat de incalcita incat nu m-as mira sa aiba o mare doza de adevar. Mno, Eneas, personajul din Eneida, fiul lui Anchise si al lui Venus, deci un soi de semizeu, scapa din prabusirea Ilionului si, dupa ceva peripetii, acosteaza la gura Tibrului. Fiul sau intemeiaza orasul Alba Longa la a carui conducere se perinda doisprezece regi, nepoata ultimului fiind o domnita cu numele Rhea Silvia. Domnita cade victima certurilor dintre tatal sau si fratele acestuia, Numitor si Amulius, si este obligata sa devina preoteasa a Vestei. Preoteasa, ne-preoteasa, Rhea Silvia calca stramb din cauza zeului Marte si naste doi gemeni, ati ghicit, Romulus si Remus. Regele Amulius porunceste ca nedoritele vlastare sa fie date pe apa Tibrului ceeea ce se si intampla, dar cei doi au noroc si copaia care ii purta esueaza langa un smochin.

Ii gaseste si ii alapteaza o lupoaica, iar o ciocanitoare ii hraneste, aceste animale fiind simboluri ale zeului Marte.
Pastorul Faustulus ii descopera pe copii si ii incredinteaza pe acestia sotiei sale, sa-i ingrijeasca. Mission accomplished deoarece baietii cresc ca brazii si isteti foc, iesind cam prea mult in evidenta. Deoarece tinerii faceau pe haiducii sunt urmariti, iar Remus este capturat de bunicul Numitor care il si recunoaste. Celalalt rege, Amulius, nu este deloc incantat ca cei doi n-au sfarsit asa cum poruncise. Numai ca Romulus mobilizeaza oamenii si ataca, reusind impreuna cu fratele sau sa-l inlature pe Amulius si sa-l readuca pe bunicul Numitor la conducere.
Ei, povestea se termina prost deoarece, dintr-o stupida intrecere intre gemeni, ca sa vada cine va hotara locul de intemeiere pentru Roma, Remus este omorat de chiar fratele sau, alaturi de care trecuse prin atatea intamplari dramatice. Stupida chestie! In orice caz aceasta este una dintre variantele legendei, exista diferite interpretari cum ar fi aceea ca gemenii au fost gasiti intr-o pestera de catre pastorul Faustulus.
Romulus a devenit marele fondator al Romei, iar viata si faptele lui au reprezentat o inepuizabila sursa de inspiratie pentru toti artistii, fie ca vorbim de picturi, statuete de bronz, de piatra, basoreliefuri, mozaicuri, fresce...

Dovezile
Se pare ca arheologii italieni au descoperit, in luna ianuarie, o pestera langa ruinele palatului Augustus, in timpul restaurarii acestuia, si au decretat ca este chiar celebra pestera a lupoaicei, locul unde au fost alaptati si gasiti Romulus si Remus. Asa sa fie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.